Header Ads

Απόλυτη κατάνυξη στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου στο Δρυόβουνου Κοζάνης

ΔΡΥΟΒΟΥΝΟ

Σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε και φέτος Μεγάλη Παρασκευή στην τοποθεσία «Γολγοθάς» του Δρυόβουνου Κοζάνης, η αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου.

Πρόκειται για μία από τις πιο κατανυκτικές τελετές αποκαθήλωσης της χώρας, στην οποία συμμετέχουν εκατοντάδες κάτοικοι, ιερείς, επισκέπτες και κυρίως νέοι, που ακολουθούν με ευλάβεια την πομπή από την εκκλησία προς το ύψωμα του Γολγοθά.

Η πομπή προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιου ξεκίνησε προς τον λόφο του Γολγοθά, λίγο μετά τις 10 το πρωί από την εκκλησία του Αγίου Μηνά Δρυόβουνου, αμέσως μετά την ανάγνωση των Μεγάλων Ωρών. Στην αρχή της πομπής, βρέθηκαν οι μυροφόρες, ακολουθούμενες από την μπάντα του Δήμου Βοίου και αμέσως μετά από τους εκατοντάδες πιστούς.

Τα εμβατήρια ηχούσαν πένθιμα και η πομπή κατευθύνθηκε προς τον Ιερό Ναό Αγ. Λογγίνου. Ο Άγιος Λογγίνος ο Εκατόνταρχος, ήταν ο επικεφαλής Ρωμαίος που μαζί με τους στρατιώτες του είχαν αναλάβει την επιτήρηση της σταύρωσης του Χριστού και αργότερα την φύλαξη του τάφου. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση παρευρέθηκε τόσο στη Σταύρωση όσο και στην Ανάσταση, ήταν μάρτυρας των όσων συνέβησαν και μαρτύρησε επειδή αρνήθηκε να τα διαψεύσει. Ήταν ο πρώτος Ρωμαίος στρατιώτης που πίστεψε στον Χριστό μετά τον θάνατό του και ο πρώτος στρατιωτικός Άγιος.

Στον περίβολο του Ιερού Ναού βρίσκονται τοποθετημένοι οι τρεις σταυροί με τα σώματα του Ιησού και των δύο ληστών που σταυρώθηκαν μαζί του.

Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, κάτω από έντονη βροχόπτωση, αφού κατέβασε από τον Σταυρό το σκήνωμα του Ιησού, το παρέδωσε στις μυροφόρες, οι οποίες το έραιναν με λουλούδια.

Μετά την αποκαθήλωση, το Σώμα του Χριστού μεταφέρθηκε εν πομπή στην εκκλησία του Αγίου Μηνά για να το προσκυνήσουν όλοι οι πιστοί. Στην τελετή που καθιερώθηκε το 1977 από τον ιερέα του χωριού Στέφανο Τσαντίρη συρρέουν χιλιάδες πιστοί από ολόκληρη την Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: Μάκης Νασιάδης

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.