Header Ads

Κοζάνη: Αποκλεισμένο παραμένει το Καταφύγι και χωρίς δρόμο εδώ και δυόμιση χρόνια (photos)

Αποκλεισμένη παραμένει η Τοπική Κοινότητα Καταφυγίου στην ΠΕ Κοζάνης του Δήμου Βελβεντού, καθώς δεν έχει βρεθεί λύση για τους οδικούς άξονες, που οδηγούν στο πανέμορφο ιστορικό χωριό.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων, λόγω των κατακρημνίσεων στο οδόστρωμα σε τέσσερα σημεία, εδώ και 2,5 χρόνια -από 7 Ιουλίου του 2020- κρατά μακριά από το Καταφύγι κατοίκους, αλλά και επαγγελματίες, που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις ιδιοκτησίες τους.

Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ουσιαστικά κλειστός, λόγω των κατακρημνίσεων του οδοστρώματος, αλλά και των έντονων καιρικών φαινομένων, που έπληξαν την περιοχή το 2020 και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά αποτελεσματική αποκατάσταση. Ωστόσο Δήμος και Περιφέρεια έκαναν συντονισμένα κάποιες ενέργειες και δόθηκε από το ΥΠΕΣ το ποσό των 800 χιλ. ευρώ για την αποκατάσταση του δρόμου τον περασμένο Ιούνιο παρόλα αυτά δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη προς στιγμήν.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Όπως υποστηρίζει ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, έγιναν πολλές ενέργειες από την πλευρά του Δήμου, τα παράπονα και η αγανάκτηση των κατοίκων του Καταφυγίου είναι μεγάλη, ζητώντας να βρεθεί λύση και να τρέξουν οι διαδικασίες, που απαιτούνται με την ευθύνη να φέρει η Περιφέρεια και οι τεχνικές υπηρεσίες της, για τον εν λόγω δρόμο. Μάλιστα, σε πολλές των περιπτώσεων, επισημαίνει ο κ. Στεργίου, βρίσκονται σε κίνδυνο και υπάλληλοι του Δήμου, που θα πρέπει συχνά να ελέγχουν ή να επισκευάζουν βλάβες του εξωτερικού αγωγού ύδρευσης στην περιοχή του Μπιζινίσιου, στο σημεία των κατακρημνίσεων, αλλά και να ελέγχουν το πόσιμο νερό.

Εν τω μεταξύ η αγανάκτηση των κατοίκων και των ιδιοκτητών τόσο των 2 ξενοδοχείων, που υπάρχουν στο ορεινό χωριό, όσο και εκείνων, που επένδυσαν χτίζοντας εξοχικές κατοικίες και δεν μπορούν να τις προσεγγίσουν, πληρώντας παράλληλα όλα τα πάγια, τον ΕΝΦΙΑ όπως τονίζουν, μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, είναι μεγάλη.

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι επαγγελματίες παραγωγοί, που διατηρούν τις καλλιέργειές τους στην περιοχή. Ζητούν άμεσα λύση από τους αρμοδίους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι με κίνδυνο της ζωής τους σε πολλές των περιπτώσεων κάτοικοι του Καταφυγίου θέλοντας να φτάσουν στο χωριό τους χρησιμοποιούν τους ορεινούς δρόμους που βρίσκονται επίσης σε κακή κατάσταση, είτε από το Βελβεντό μέσω της Αγίας Κυριακής είτε από την πλευρά του Ελατοχωρίου από την περιοχή της Πιερίας.

Αν και στο παρελθόν τέθηκε το ζήτημα της ασφαλτόστρωσης του δρόμου από την πλευρά του Ελατοχωρίου και παραδόθηκε η μελέτη από την Δημοτική Αρχή δεν υπήρξε ενδιαφέρον να προχωρήσουν οι εργασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Κοζάνης και της ΠΕ Πιερίας.

Ο Δήμαρχος Βελβεντού, όπως δηλώνει «το θέμα των ορεινών δρόμων στα Πιέρια ακυρώνει εντελώς και την τουριστική αξιοποίηση του ορεινού όγκου, κάτι που θα έδινε οικονομική ανάπτυξη, την ώρα που η απολιγνιτοποίηση δείχνει “άγρια τα δόντια της”. Δεν μπορεί η Περιφερειακή αρχή να κομπορρημονεί για ασφαλτοστρώσεις χιλιομέτρων ορεινών δρόμων σε κτηνοτροφικές μονάδες και ιερές μονές, αλλά να αδιαφορεί δυόμιση χρόνια τώρα για τους δρόμους των Πιερίων. Ταυτόχρονα έρχεται και νέα απειλή για την κατάληψη της κορυφογραμμής από ανεμογεννήτριες ιδιωτών, κάτι βέβαια που οι τοπικές κοινωνίες δεν θα επιτρέψουν».

Τέλος, να θυμίσουμε ότι εξαιτίας του δρόμου η περιοχή είχε κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τον Αύγουστο του 2020 με επαναλαμβανόμενα εξάμηνα.

ΕΡΤ Κοζάνης: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.