Header Ads

Ισχυρό ενδιαφέρον των ομογενών της Νέας Υόρκης για τον διατροφικό πλούτο της Δ. Μακεδονίας

Με το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης μετά την σύναψη δανείου με στόχο την εξειδίκευση Τεχνικών λεπτομερειών από τους δικαιούχους των έργων με προοπτική να ξεκινήσουν οι δημοπρατήσεις μετά από την υπογραφή δανειακής σύμβασης 80 εκ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το επόμενο 15ημερο.

Είναι η πρώτη περιφέρεια που ανοίγει αυτή την πύλη χρηματοδότησης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματά της τόνισε ο κ Κασαπίδης κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου  με εγγυητή του δανείου το ελληνικό δημόσιο. Η επίσκεψη του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ολοκληρώνεται σήμερα.

Κατά την διάρκεια της  συνέντευξης Τύπου ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ταξίδι του στην ΗΠΑ  και σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για συνεργασίες μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας Ο Κ Κασαπίδης έκανε λόγο δυνατότητας ανταλλαγής με φιλοξενία 20 περίπου  παιδιών της ομογένειας με καταγωγή από τη Δυτική Μακεδονίας στην περιοχή μας το καλοκαίρι του 2023  με αντίστοιχη επίσκεψη αντίστοιχο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές συνεργασίας που ανοίγονται  προς τις επιχειρήσεις της Νέας Υόρκης. Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης δίνεται μια  χρυσή ευκαιρία να δημιουργηθεί μια συλλογικότητα επιχειρήσεων τουριστικού αγροδιατροφικού ενδιαφέροντος, καθώς, όπως υπογράμμισε,  η οικονομία της Νέα Υόρκης είναι πολύ ισχυρή και υπάρχει ενδιαφέρον πολλών επιχειρηματιών  τα   διατροφικά προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας. Είναι μεγάλη ευκαιρία, υπάρχει τεράστιο περιεχόμενο, πρόσφορο έδαφος, τρις με τέσσερις χιλιάδες εστιατόρια να βρίσκονται στα χέρια Ελλήνων στη Νέα Υόρκη καθώς και  4 με 5  μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες ελληνικών προϊόντων».

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του ο κ. Κασαπίδης όπως ανέφερε   ήρθε σε επαφή  του με επιχείρηση τουριστικού περιεχομένου της Αμερικής  συναντήθηκε με θεσμικούς της Ελληνικής πολιτείας στο προξενείο, την  μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΗΕ, με εκπροσώπους της ομογένειας καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. «Η  πρώτη αίσθηση που αποκομίζει κάποιος από την επίσκεψη στην Αμερική είναι ότι η καρδιά της Ελλάδας χτυπά δυνατά στην καρδιά της Αμερικής στην καρδιά της Νέας Υόρκης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι σε  συνάντηση στην Καστοριά στο πλαίσιο της επιτροπής παρακολούθησης του περιφερειακού προγράμματος ΕΣΠΑ, ζήτησε από τους  προέδρους να προετοιμάσουν μέχρι τέλος του έτους μία πρόταση συνεργασίας προς τις επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη αγροδιατροφικού και τουριστικού περιεχομένου.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων κ. Σκάλκου ότι είμαστε ουραγοί σε ότι αφορά στο ΕΣΠΑ ανέφερε ότι υπήρχαν σοβαρές καθυστέρησες. Όπως τόνισε καταβλήθηκε έντονη προσπάθεια για την απορρόφηση κονδυλίων και υπήρξε πρόοδος από το 2019, υποστηρίζοντας ότι αυξήθηκε ο ρυθμός  υλοποίησης του προγράμματος με το νέο ΕΣΠΑ να είναι από τα πρώτα που υποβλήθηκαν και μίλησε για εντυπωσιακή πρόοδο την τελευταία τριετία. Οι προσπάθειες εντείνονται καθημερινά ώστε να ατενίζουμε με αισιοδοξία την επίτευξη των στόχων για απορρόφηση όλων των κονδυλίων , κατέληξε.

Σε ότι αφορά στην λειτουργία της τηλεθέρμανσης Κοζάνης ο κ. Κασαπίδης σημείωσε ότι η πόλη δεν θα μείνει χωρίς το απαραίτητο θερμικό φορτίο  τονίζοντας πως και ο ίδιος έχει λάβει τη διαβεβαίωση από τη ΔΕΗ και το Υπουργείο Ενέργειας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην λειτουργία της  Τηλεθέρμανσης  στην  πόλη της Κοζάνης ενώ ζητήθηκε και θεσμικά η διασφάλισή της εύρυθμης λειτουργίας με την λειτουργία της δεύτερης μονάδας στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Τέλος σε ότι αφορά στον δρόμο του  Καταφύγιου που παραμένει κλειστός τόνισε ότι έχουν γίνει όλες οι ενέργειες συντονισμένα και με τον Δήμαρχο Βελβεντού ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση από την πολιτεία όμως υπάρχουν καθυστερήσεις ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει σοβαρή παρέμβαση στον συγκεκριμένο  δρόμο ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει προκληθεί στο οδόστρωμα λόγω και της σαθρότητας του εδάφους. Δήλωσε παράλληλα την ετοιμότητα των υπηρεσιών και την έναρξη των εργασιών μόλις εγκριθούν τα χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών.

ΕΡΤ Κοζάνης: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.