Header Ads

Κοζάνη: Λένε “Όχι” στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή των Πιερίων

Ολοκληρώνεται στις 16 Ιανουαρίου 2023  η διαβούλευση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή των Πιερίων η οποία και ξεκίνησε από τις 16 Νοεμβρίου. Στην πλατφόρμα της διαβούλευσης θα μπορούν πολίτες, φορείς και συλλογικότητες να καταθέτουν τις απόψεις τους, τεκμηριωμένα για το θέμα της δημιουργίας αιολικού πάρκου που η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» θέλει να κατασκευάσει στην κορυφογραμμή των Πιερίων η οποία θα αποτελείται από συνολικά 13 ανεμογεννήτριες με ισχύ 44,85 Μεγαβάτ.

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής λαϊκής συνέλευσης που οργάνωσε ο Δήμος Βελβεντού αναμένεται η δημοσίευση του ψηφίσματος διαμαρτυρίας που αποφασίστηκε ομόφωνα από τους συμμετέχοντες. Στη συνέλευση αναλύθηκαν εκτεταμένα τα ειδικά δεδομένα της «επένδυσης» την οποία χαρακτήρισαν απειλή για το βουνό των Μουσών και για μια περιβαλλοντική καταστροφή.

Άλλωστε όπως αποδεικνύουν οι ίδιες οι μετρήσεις της Εταιρείας δείχνουν ότι η άπνοια στην κορυφογραμμή είναι της τάξης του 59%. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην άναρχη τοποθέτηση των ΑΠΕ και στο Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ που δεν έχει εκδοθεί ακόμα και επί χρόνια αναμένεται.

Για το θέμα του αιολικού πάρκου αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν παρθεί αποφάσεις και έχουν τοποθετηθεί αρνητικά οι Δήμοι Βελβεντού και Σερβίων όλες οι τοπικές κοινότητες καθώς και από την πλευρά των Πιερίων. Ζητούμενο των κατοίκων που γειτνιάζουν με τα Πιέρια Όρη παραμένει η αξιοποίηση για τουριστική ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε για μια ακόμη φορά ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου στην εισήγηση του δεν τίθεται ζήτημα ανταποδοτικών, καθώς όπως τόνισε το βουνό δεν χρειάζεται ανεμογεννήτριες για να αναπτυχθεί άλλα ήπιες επενδύσεις τουριστικής ανάπτυξης με την αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων του.

Η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών θα σημάνει την καταστροφή που θα υποστεί το δάσος με την διάνοιξη των τεράστιων δρόμων για τη διέλευση των εξαρτημάτων αλλά και η χλωρίδα, η πανίδα και η ορνιθοπανίδα της περιοχής. Να σημειωθεί ότι η περιοχή είναι στο δίκτυο Natura 2000 με την ομόφωνη δέσμευση των συμμετεχόντων στην λαϊκή συνέλευση να προστατευτούν και να διατηρηθούν τα σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας.

Παράλληλα τίθενται σε άμεσο κίνδυνο τα συστήματα των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων των οικισμών των Πιερίων και του Βελβεντού με δεδομένο ότι οι πηγές των οικισμών βρίσκονται στην ίδια περιοχή του εργοταξίου που θα στηθεί εκεί.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι ο δήμος θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο και θα αγωνιστεί για την ακύρωση του έργου έχοντας δίπλα του σύσσωμη όπως αποδεικνύεται την κοινωνία, τους φορείς και τους πολίτες.

Από την πλευρά του και Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου τόνισε ότι είναι κάθετα αντίθετοι σε μια τέτοια επένδυση και αυτό πρέπει να το καταλάβει η εταιρεία, υπογράμμισε ακόμα μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του βουνού των Πιερίων και οι πολίτες του Δήμου δεν πρόκειται να συναινέσουν .

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αιολικό πάρκο αφορά σταθμό που θα επεκταθεί στη θέση “ΣΚΟΤΕΙΝΟ – ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ – ΑΒΔΕΛΑ – ΤΟΥΡΛΑ” των Δ.Ε. Βελβεντού, Πέτρας, Πιερίων, των Δήμων Βελβεντού και Κατερίνης.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.