Header Ads

Εξηγήσεις από την Pfizer για καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων ζητά η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει εξηγήσεις από την εταιρεία Pfizer για τις νέες καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων κατά τις Covid-19 προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Pfizer και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν ανακοινώσει ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις την επόμενη εβδομάδα, μετά την επιβράδυνση των αποστολών αυτήν την εβδομάδα.

Η Ιταλία απειλεί να προσφύγει στην δικαιοσύνη κατά της Pfizer για τις καθυστερήσεις. Ο ειδικός επίτροπος για την Covid-19 Ντομένικο Αρκούρι δήλωσε ότι διαμηνύθηκε ότι η χώρα περιμένει περικοπή κατά 20% των ποσοτήτων που περίμενε την επόμενη εβδομάδα, έπειτα από μείωση κατά 30% στις παραδόσεις αυτής της εβδομάδας.

Ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας Γιαν Μπλάτνι δήλωσε ότι οι παραδόσεις της Pfizer στην χώρα του μειώθηκαν κατά 15% αυτήν την εβδομάδα και θα μειωθούν κατά 30% τις προσεχείς δύο εβδομάδες.

Το συμβόλαιο των Pfizer/Biontech με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι απόρρητο και κάθε χώρα διαπραγματεύεται διαφορετικές διευθετήσεις για τις παραδόσεις της Pfizer.

Δεν είναι σαφές αν η αμερικανική εταιρεία έχει νομικές υποχρεώσεις για να παραδίδει συγκεκριμένες ποσότητες σε εβδομαδιαία βάση, όπως φαίνεται ότι απαιτείται από ορισμένες εθνικές παραγγελίες, ή σε τριμηνιαία βάση.

Από πλευράς της η Ουγγαρία υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 2 εκατομμυρίων δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αγοράζει το ρωσικό εμβόλιο, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε ενημέρωση στη διάρκεια συνομιλιών σήμερα στη Μόσχα.

Με την παραγγελία του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid-19, η Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που εγκρίνει μονομερώς το εμβόλιο αυτό, ενώ αυξάνεται η απογοήτευση στην Ευρώπη για τις καθυστερήσεις στην προμήθεια δυτικών εμβολίων, οι οποίες εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη.

«Βάσει των όρων της συμφωνίας μας, αγοράζουμε μια ποσότητα αρκετή για να εμβολιάσουμε 1 εκατομμύριο ανθρώπους», δήλωσε ο Σιγιάρτο στη διάρκεια συνομιλιών με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αυτή αντιπροσωπεύει 2 εκατομμύρια δόσεις σε τρεις παρτίδες. Μια ποσότητα για τον εμβολιασμό 300.000 ανθρώπων τον πρώτο μήνα, για μισό εκατομμύριο ανθρώπους τον δεύτερο μήνα και 200.000 τον τρίτο».

Ο Σιγιάρτο δεν έκανε γνωστό πότε θα φάσει στην Ουγγαρία η πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου και δεν είναι σαφές το ποσό που θα πληρώσει η Βουδαπέστη για τα 2 εκατομμύρια εμβόλια συνολικά.

Η συμφωνία ανακοινώνεται μερικές ημέρες αφού η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ουγγαρίας ενέκρινε τη χρήση του βρετανικού εμβολίου της AstraZeneca και του ρωσικού Sputnik V κατά του κορονοϊού, καθώς η Βουδαπέστη προσπαθεί να άρει τα μέτρα του lockdown για να δώσει ώθηση στην οικονομία της.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει ακόμη αυτά τα δύο εμβόλια. Ο Σιγιάρτο δήλωσε πως το ρωσικό εμβόλιο μπορεί να επιτρέψει στην Ουγγαρία να άρει νωρίτερα τους περιορισμούς του lockdown.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.