Header Ads

«Mise En Place»: Το μυστικό για να αποβάλλουμε μια για πάντα το άγχος στην κουζίνα

Κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά αγχωτικής χρονιάς που πέρασε πολλοί από εμάς βρήκαμε καταφύγιο στην κουζίνα μαγειρεύοντας, αναζητώντας έτσι  μικρές χαρές.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί εξακολουθούμε να βλέπουμε την κουζίνα ως ένα χώρο πανικού.Το μαγείρεμα στο τέλος μίας κουραστικής ημέρας, ακόμα και με τα απλούστερα υλικά, μπορεί να μας φανεί εξουθενωτικό και η προετοιμασία βουνό.

Και όμως ακολουθώντας τα σωστά βήματα όλα γίνονται πολύ πιο απλά.

Παίρνουμε λοιπόν βαθιές ανάσες και μαθαίνουμε την τέχνη της «Mise En Place», και αλλάζουμε μια για πάντα την προσέγγιση που είχαμε έως τώρα γύρω από την τέχνη της μαγειρικής.

Τι είναι το mise en place

Προφέρεται «μιζ εν πλας» και στα γαλλικά σημαίνει «βάζοντας στη θέση του» η καλύτερα «βάζοντας σε τάξη» και έχει τις ρίζες του στο 1800. 

Είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται από μάγειρες σε επαγγελματικές κουζίνες και εστιατόρια και είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που διδάσκεται κανείς στα μαθήματα μαγειρικής.

«Μπορεί μαγειρεύοντας στο σπίτι να μας φαίνεται υπερβολικό και ίσως δύσκολο να ακολουθούμε τον κανόνα του “Mise en Place”, όμως έτσι οργανώνουμε σωστά την κουζίνα μας που στην συνέχεια θα μας βοηθήσει να μαγειρέψουμε πολύ πιο εύκολα», εξηγεί η Αλίσια Κένεντι, συγγραφέας συνταγών μαγειρικής, που ειδικεύεται στην αρτοποιία vegan.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σεφ του Double R Catering LLC από το Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, Ρίτσαρντ Ρόμπερτσον. «Έχει να κάνει με το να έχουμε μπροστά μας όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε για την συνταγή που θα ακολουθήσουμε. Καθαρισμένα, πλυμένα, ψιλοκομμένα, σωστά ζυγισμένα και τοποθετημένα ξεχωριστά σε μπολ, έτοιμα για να ξεκινήσουμε».

Γιατί το κάνουμε

Υπάρχουν πολλοί πρακτικοί λόγοι για να οργανώσoυμε τα υλικά μας με αυτόν τον τρόπο.Το πρώτο, όπως λέει ο Ρίτσαρντ Ρόμπερτσον είναι ότι «Μόλις αρχίσουμε να μαγειρεύουμε, δεν χρειάζεται να σταματήσουμε. Απλουστεύει την όλη διαδικασία για να είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα υλικά μας απρόσκοπτα και με την σειρά. Ο συγχρονισμός είναι το παν στην κουζίνα, οπότε το να είναι τακτοποιημένος ο πάγκος μας και οργανωμένος είναι πολύ σημαντικό».

«Δεν θέλουμε να σοτάρουμε το σκόρδο και μετά να πρέπει να κόψουμε ένα κρεμμύδι », εξηγεί.«Μέχρι να κάνουμε αυτό, το σκόρδο μας έχει καίει, η συνταγή μας έχει καταστραφεί και πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή.Γι ’αυτό δεν έχω ξεχάσει τον κανόνα που μου δίδαξε ένας σεφ: «η σωστή προετοιμασία αποτρέπει την κακή απόδοση».

 Οργανωνόμαστε για να χαλαρώνουμε στο μαγείρεμα

Η σωστή οργάνωση αποφορτίζει το κλίμα στην κουζίνα την ώρα που μαγειρεύουμε, κάνοντας την εμπειρία πιο χαλαρωτική.

Όπως τονίζει η ψυχοθεραπεύτερια Γκρέις Ντίκμαν, από την πολιτεία του Ιλινόι, και το κέντρο Real Therapy,  εκτός από την πράξη της προετοιμασίας και την οπτική της ετοιμότητας που δημιουργεί ηρεμία, «το mise en place παρέχει την ευκαιρία να εξασκηθεί καθημερινά η προσοχή μας». Αυτό συμβαδίζει απόλυτα με τον ισχυρισμό του σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Hooks & Chops» στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, Στίβεν Ντελ Λίμα ότι, «το mise en place είναι επίσης μια αρχή πειθαρχίας και οργάνωσης». Όλα αυτά είναι σημαντικοί τρόποι  αντιμετώπισης παντός τύπου άγχους.

Παράλληλα η Γκρέις Ντίκμαν υποστηρίζει πως «με τον καθαρισμό, την κοπή, το ζύγισμα και την οργάνωση των συστατικών, μπορούμε να εμπλέξουμε και τις πέντε αισθήσεις για να έρθουμε σε επαφή με κάθε συστατικό ενός γεύματος. Για παράδειγμα, μπορούμε να αισθανθούμε τη ροή του νερού πάνω από στα χέρια μας καθώς πλέουμε τα υλικά μας, να ακούμε τον ήχο ενώ κόβουμε με το μαχαίρι, να μυρίζουμε το άρωμα των φρέσκων βοτάνων, να δοκιμάζουμε το ψιλοκομμένο φρούτο και τέλος να βλέπουμε όλα τα συστατικά σε σειρά, ενώ βρίσκονται στα μπολ ενώπιον μας».

Μυστικά για σωστό mise en place

Επαγγελματίες σεφ μοιράζονται μαζί μας μυστικά που θα μας βοηθήσουν να νιώσουμε την κουζίνα ως τον φυσικό μας χώρο.

- Οργανώνουμε τον πάγκο προετοιμασίας

Σύμφωνα με τον σεφ Ρόμπερτ Σπρίνγκερ απομακρύνουμε ηλεκτρικές συσκευές από τον πάγκο καθώς θέλουμε όσο γίνεται περισσότερο ελεύθερο χώρο γύρω μας, ενώ τοποθετούμε βρεγμένο χαρτί κουζίνας κάτω από το ξύλο κοπής έτσι ώστε να μην γλιστράει κατά την χρήση του.

- Έχουμε έτοιμη την συνταγή που θα ακολουθήσουμε και γνωρίζουμε πως θα την εκτελέσουμε

Όπως μας λέει η σεφ Μαρία Γκραμπ από το εστιατόριο «Gallo Negro» στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, γνωρίζουμε καλά τι χρειαζόμαστε και στην συνέχεια καταγράφουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Έτσι η επεξεργασία και η εκτέλεση γίνεται ευκολότερη. Όσο καλύτερα ξέρουμε το επόμενο βήμα που ακολουθεί τόσο λιγότερο άγχος συσσωρεύεται.

- Συγκεντρώνουμε γύρω μας ότι χρειαζόμαστε

Αυτό δεν σημαίνει μόνο τα ωμά τρόφιμα, επισημαίνει ο Στίβεν Ντελ Λίμα. «Αυτό περιλαμβάνει όλο τον εξοπλισμό μας - τηγάνια, σκεύη, τα πάντα», συμπληρώνει ο σεφ Ρίτσαρντ Ρόμπερτσον. Ενώ ο Ρόμπερτ Σπρίνγκερ φροντίζει να έχει δίπλα του τα άκρως απαραίτητα εργαλεία τοποθετώντας τα μαζί και ποτέ σκόρπια.

- Ξεκινάμε την προετοιμασία

«Πλένουμε, καθαρίζουμε, κόβουμε και ζυγίζουμε κάθε υλικό ξεχωριστά» τονίζει ο σεφ Στίβεν Ντελ Λίμα. Είναι σημαντικό να έχουμε τα υλικά μας ξεχωριστά για να διατηρούμε σε υψηλό επίπεδο την καθαριότητα καθώς και την οργάνωση στον πάγκο. Τέλος το οπτικό κομμάτι βοηθάει να κρατάμε το άγχος σε χαμηλά επίπεδα.

- Τοποθετούμε τα υλικά μας στα κατάλληλα σκεύη

Αυτό μας βοηθάει να έχουμε εύκολη πρόσβαση στα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε κατά το μαγείρεμα. Αν δεν έχουμε αρκετά σκεύη για όλα τα υλικά, μπορούμε όπως μας λέει η Αλίσια Κένεντι, να κάνουμε την δουλειά μας με ένα μεγάλο ξύλο κοπής χωρίζοντας τα στις διάφορες πλευρές και γωνίες του.

- Δεν φοβόμαστε να προετοιμάσουμε περισσότερα υλικά απ′ όσα χρειαζόμαστε

Αν μαγειρεύουμε τακτικά η προετοιμασία περισσότερων υλικών θα μας φανεί χρήσιμη την επόμενη μέρα εξοικονομώντας μας χρόνο. Απλά φροντίζουμε να μπουν σε ξεχωριστά δοχεία - μπολ και όχι όλα μαζί, υποστηρίζει ο σεφ Ρόμπερτ Σπρίνγκερ.

- Δίνουμε προσοχή στα ευαίσθητα υλικά

«Αν θα γαρνίρω, θα βάλω τα βότανα μου σε ένα ποτήρι με νερό για να τα κρατήσω τραγανά», εξηγεί ο σεφ Ρόμπερτ Σπρίνγκερ. «Και αν χρησιμοποιώ πιο ευαίσθητα βότανα θα τα βάλω σε μια βρεγμένη πετσέτα για να τα διατηρήσω φρέσκα μέχρι στο στήσιμο του πιάτου». Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ορισμένα υλικά μπορεί να χρειάζονται μια πιο ήπια - ευγενική αντιμετώπιση.

- Ακολουθούμε κάθε φορά την τακτική του «Mis En Place»

Μαγειρεύοντας σαν επαγγελματίας ξεκινάει με την προετοιμασία σαν επαγγελματίας αφού έτσι και η πιο δύσκολη συνταγή εκτελείται πιο εύκολα απ′ όσο νομίζουμε.

Όπως λέει και η ψυχοθεραπεύτρια Γκρέις Ντίκμαν κατ′ αυτό τον τρόπο έχουμε τον πλήρη έλεγχο όχι μόνο της κουζίνας αλλά και ολόκληρης της συνταγής ενώ γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τι ακολουθεί και πως να το εκτελέσουμε, έχοντας άμεση πρόσβαση σε ότι χρειαζόμαστε.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.