Header Ads

Brexit: Ο Βρετανός διευθυντής ορχήστρας σερ Σάιμον Ρατλ ζήτησε γερμανική υπηκοότητα

Ο Βρετανός διευθυντής ορχήστρας σερ Σάιμον Ρατλ, ο οποίος ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι εγκαταλείπει την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου για να επιστρέψει στη Γερμανία, δήλωσε ότι έχει καταθέσει αίτηση για να του χορηγηθεί η γερμανική υπηκοότητα μετά το Brexit.

«Το διαβατήριό μου είναι καθ’ οδόν», δήλωσε ο 65χρονος διάσημος μαέστρος που δεν είχε κρύψει την θέση του κατά του Brexit και των περιορισμών που αυτό θα σήμαινε για τις καριέρες των μουσικών, συνηθισμένων μέχρι πριν από λίγες ημέρες, να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Όταν δε ερωτήθηκε αν ακολούθησε τους εγκατεστημένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανούς, οι οποίοι ζήτησαν ευρωπαϊκές υπηκοότητες ώστε να έχουν την δυνατότητα να κυκλοφορούν και να εργάζονται ελεύθερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απάντησε «όπως για πολλούς, ήταν για μένα απόλυτη αναγκαιότητα».

Η βρετανική μουσική σκηνή κεραυνοβολήθηκε όταν ο Σάιμον Ρατλ ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου το 2023 για να αναλάβει την διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας στο Μόναχο.

Ο Σάιμον Ρατλ δήλωσε ότι η απόφασή του να επιστρέψει στην Γερμανία, όπου διηύθυνε επί 16 χρόνια την Φιλαρμονική του Βερολίνου, ελήφθη διότι ήθελε να είναι κοντά στην οικογένειά του στο Βερολίνο. Αλλά δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την πολιτική κατεύθυνση που πήρε η πατρίδα του.

«Το γεγονός ότι οι μουσικοί και οι καλλιτέχνες εν γένει ξαφνικά είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν βίζα για την Ευρώπη δεν είναι σε καμία περίπτωση το μπόνους του Brexit για το οποίο μιλούσαμε», είπε αναφερόμενος στις υποσχέσεις των υπέρμαχων της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που διατυμπάνιζαν κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016: «Αυτό θα πρέπει να το πολεμήσουμε».

Ο Ρατλ, ο οποίος ζει στο Βερολίνο με την σύζυγό του, σοπράνο Μαγκνταλένα Κόζενα από την Τσεχία, δήλωσε ότι ο χρόνος που πέρασαν μαγειρεύοντας μαζί για τα παιδιά τους κατά την διάρκεια του lockdown μεγάλωσε την επιθυμία του να εργάζεται πιο κοντά στο σπίτι του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.