Header Ads

Ξεκίνησε τις σπουδές σου άμεσα τον Φεβρουάριο

Δήλωσε συμμετοχή ΕΔΩ

Προλαμβάνοντας το μέλλον: Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εισάγει καινοτόμο Μεταπτυχιακό στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Σε ένα κόσμο όπου κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο η τεχνολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του παρόντος μας, ορίζοντας κάθε πτυχής της καθημερινής μας ζωής από «έξυπνες» εφαρμογές που εκτελούνται στα «έξυπνα» κινητά μας έως πολύπλοκες δραστηριότητες στα χρηματοοικονομικά και την ιατρική. Καθώς ο κλάδος της πληροφορικής επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ευφυών μηχανών που σκέφτονται και λειτουργούν όπως τους ανθρώπους, το AI είναι αδιαμφισβήτητα ένα ανερχόμενο επάγγελμα με τεράστιες προοπτικές απασχολησιμότητας σε όλο το φάσμα της υπό εξέλιξη παγκόσμιας ψηφιακής μεταρρύθμισης.

Ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα σπουδών

Συνεχίζοντας την εισαγωγή προγραμμάτων σπουδών σε τομείς προηγμένης τεχνολογίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει το καινοτόμο Μεταπτυχιακό στην Τεχνητή Νοημοσύνη (MSc in Artificial Intelligence). Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί ένα καλά αναγνωρισμένο και διεθνώς καθιερωμένο επιστημονικό χώρο της επιστήμης των υπολογιστών. Βρίσκεται στο κέντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος όσον αφορά τις ανεξάντλητες δυνατότητες της τεχνολογίας που αναπτύσσεται στα πλαίσια των ευφυών συστημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ηθική των ζητημάτων που άπτονται της τεχνολογίας, μαζί με την κατανόηση και εκτίμηση των προοπτικών, των δυνατοτήτων, αλλά και των περιορισμών και κινδύνων που ενέχει.

Το νέο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να ανταποκριθεί στην έλλειψη ειδικών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Data Analytics (DA). Σκοπός του είναι να προσφέρει στους επαγγελματίες της πληροφορικής και άλλων συναφών επιστημονικών κλάδων, την ευκαιρία να εξειδικευτούν σ’ έναν συναρπαστικό και ταχέως εξελισσόμενο τομέα. Δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότεροι οργανισμοί αναζητούν επαγγελματίες που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά σε τομείς ΤΝ. Γενικότερα,  γνώσεις και δεξιότητες σχετικές με την ΤΝ φαίνεται να απαιτούνται στις 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια.

Ένα καίριο και σημαντικό Μεταπτυχιακό

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό τόσο ελκυστικό; Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένας πολύ ενδιαφέρον και καινοτόμος τομέας της επιστήμης της πληροφορικής που ασχολείται με τις μεθόδους με τις οποίες οι υπολογιστές και οι μηχανές γενικότερα μπορούν να αποκτήσουν κάποιου είδους νοημοσύνη. Τα κίνητρα αυξάνονται μόνο για όσους θέλουν να αναπτύξουν καινοτομίες που βασίζονται στην τεχνολογία AI σε νέους τομείς της βιομηχανίας, στους τομείς της επιστήμης και στην καθημερινή μας ζωή. Μάλιστα με τις αυξημένες ανάγκες για ψηφιακή μετάβαση που ανέδειξε η τωρινή πανδημία του κορωνοïού Covid-19, διαφαίνεται πως το AI καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό.

Προσαρμοσμένο στις ανάγκες του φοιτητή μέσω της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης

Το νέο αυτό Μεταπτυχιακό που προσφέρεται στα Αγγλικά, έχει διάρκεια 18 μηνών (8 μαθήματα σε 2 εξάμηνα και εκπόνηση διπλωματικής εργασίας), έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει εις βάθος γνώση των διαφόρων αλγορίθμων και τεχνικών που χρησιμοποιούνται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, την κατανόηση και ανάπτυξη ευφυών συστημάτων, καθώς και την ανάπτυξη υπολογιστικών λύσεων σε προβλήματα που ταλανίζουν τον επιστημονικό κόσμο.

Ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται σε συνεχή άνοδο η οποία δεν προβλέπεται να σταματήσει στο εγγύς μέλλον. Έχοντας αυτό υπόψην, η εργοδότηση ατόμων σχετικών με τον τομέα αυτό είναι σίγουρη σε διάφορους τομείς όπως ερευνητικά ινστιτούτα, εταιρείες ανάπτυξης λογισμικών και ευφυών συστημάτων, εταιρείες ρομποτικής, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο εμπόριο, σε κυβερνητικούς φορείς, σε βιομηχανικά τμήματα εταιριών Έρευνας και Ανάπτυξης, και πολλά άλλα.1.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με την μακρά πείρα που διαθέτει στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έχει δομήσει το Μεταπτυχιακό στην Τεχνητή Νοημοσύνη με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε ο κάθε φοιτητής να εκπαιδεύεται στα πιο πρωτοποριακά μαθήματα και να εμβαθύνει σε τελευταίες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα για να βελτιώσουν διαδικασίες που αφορούν πολλούς τομείς της σύγχρονης ζωής και να επιλύουν επιτυχώς πραγματικά προβλήματα.

Η ισχυρή υποδομή Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου έχει ήδη αποδειχθεί έτοιμη να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις απαιτήσεις του προγράμματος τόσο στην υλοποίηση διδασκόμενων μαθημάτων όσο και σε ερευνητικά έργα διατριβής.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/ ή επικοινωνήστε μαζί τους στο info@euc.ac.cy και στο 00357 22713000.

Έναρξη νέου κύκλου σπουδών 8 Φεβρουαρίου 202

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.