Header Ads

Πέθανε ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 78 χρονών. 

Εγκατεστημένος στη Γαλλία από το 1969, ο Βασίλης Αλεξάκης υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης της εφημερίδας Le Monde και έγραψε τα πρώτα του βιβλία στα γαλλικά. Το Τάλγκο είναι το πρώτο του έργο γραμμένο στη μητρική του γλώσσα: κυκλοφόρησε το 1982 από τον Εξάντα και εξακολουθεί ως σήμερα να σημειώνει σπάνια επιτυχία.

Έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τις διακόσια χιλιάδες αντίτυπα. Το 1984 έγινε ταινία από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο με τίτλο Ξαφνικός έρωτας.

Το έργο του Αλεξάκη είναι εξίσου αναγνωρισμένο στην Ελλάδα (κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2004 για τις Ξένες λέξεις) και τη Γαλλία (Βραβείο Medicis για τη Μητρική γλώσσα, 1995, Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας για το μ.Χ. το 2007).

Έγραφε και στις δύο γλώσσες, αρχίζοντας πότε από τη μία πότε από την άλλη, και αυτομεταφράζεται στη δεύτερη.

Οι γλώσσες είναι από τα κύρια θέματα του έργου του.

Είχε ασχοληθεί με τον κινηματογράφο (η ταινία του Οι Αθηναίοι κέρδισε το Α΄ βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ κωμωδίας του Σανρούς το 1990) και το θέατρο (Εγώ δεν…, Μη με λες Φωφώ).

Τον Μάρτιο του 2017 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Άνθρωπος με ιδιαίτερο χιούμορ και με μία νεανική, ανατρεπτική ματιά μέχρι τέλους, ο Βασίλης Αλεξάκης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στη HuffPost τον Σεπτέμβριο του 2018, στην οποία μιλούσε για το τελευταίο βιβλίο του -το οποίο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει-, για την περιπέτεια της υγείας του και τη δοκιμασία του πόνου, για τη γλώσσα -αγαπημένη θεματική του- τα εγγόνια του αλλά και για την Τήνο, όπως τη ζωή του στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε μετά τον Μάη του ’68. 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.