Header Ads

Διαδηλώσεις υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι στη Ρωσία- πάνω από 1.000 συλλήψεις

Η ρωσική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση πάνω από 1.000 άτομα ανά τη Ρωσία το Σάββατο και χρησιμοποίησε βία για να διαλύσει συγκεντρώσεις ανά τη χώρα, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές απαιτούσαν την απελευθέρωση του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι- η σύζυγος του οποίου ήταν μεταξύ των συλληφθέντων.

Ο Ναβάλνι κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν μετά τη σύλληψή του το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καθώς επέστρεψε στη Ρωσία από τη Γερμανία για πρώτη φορά μετά τον δηλητηριασμό του με νευροτοξικό παράγοντα, πίσω από τον οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκοταν πράκτορες της κυβέρνησης.

Οι αρχές προειδοποίησαν τους πολίτες να μείνουν μακριά από τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, λέγοντας πως κινδυνεύουν να κολλήσουν Covid-19, καθώς και να έρθουν αντιμέτωποι με δίωξη και φυλάκιση για συμμετοχή σε συγκέντρωση άνευ άδειας. Ωστόσο διαδηλωτές αψήφισαν τις προειδοποιήσεις και το κρύο.

Στην κεντρική Μόσχα δημοσιογράφοι του Reuters υπολόγισαν πως συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις χωρίς άδεια εδώ και χρόνια, και αστυνομικοί εθεάθησαν να θέτουν βίαια άτομα υπό κράτηση και να τα πηγαίνουν σε κοντινά βαν. Οι αρχές είπαν πως συμμετείχαν περίπου 4.000 άνθρωποι.

Κάποιοι διαδηλωτές φώναζαν «ο Πούτιν είναι κλέφτης», «ντροπή» και «ελευθερία στον Ναβάλνι».

Η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια, ανέφερε μέσω social media πως τέθηκε υπό κράτηση στη διαδήλωση. Η μητέρα του, Λουντμίλα, ήταν επίσης εκεί.

Κάποιοι από τους πολιτικούς του συμμάχους τέθηκαν υπό κράτηση τις ημέρες πριν τη διαδήλωση- άλλοι την ίδια ημέρα. Σύμφωνα με την οργάνωση παρακολούθησης διαδηλώσεων OVD-Info, τουλάχιστον 1.090 άτομα, μεταξύ των οποίων 300 στη Μόσχα και 162 στην Αγία Πετρούπολη, κρατούνταν ανά τη Ρωσία. Συλλήψεις αναφέρθηκαν σε περίπου 70 πόλεις.

 

 

 (με πληροφορίες από Reuters)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.