Header Ads

HuffPost Weekend: «Υπνοβάτις» του Μπελίνι, «Μαθήματα Πολέμου» και Black Art Jazz Collective

«Η Υπνοβάτις»

Μία επιλογή από όλα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο, αλλά και τη Δευτέρα. Οι θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα με ρυθμούς καταιγιστικούς, τα κλαμπ γεμίζουν, όπως και οι κινηματογραφικές αίθουσες. 

                                          Παρασκευή 11 Οκτωβρίου

«Η Υπνοβάτις» του Μπελίνι στην ΕΛΣ

 

ΕΛΣ

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την σελίδα.

 

The Souljazz Orchestra, Gagarin 205 

gagarin 205

Οι The Souljazz Orchestra είναι ένα εξαμελές συγκρότημα με καταγωγή από την πολυπολιτισμική Ottawa του Καναδά. Σχηματίστηκαν το 2002 από μία παρέα φίλων (Pierre Chrétien, Marielle Rivard, Steve Patterson, Ray Murray, Zakari Frantz και Philippe Lafrenière). Στόχος τους ήταν εξαρχής η δημιουργία ενός πλούσιου μουσικού μίγματος soul, jazz και tropical ήχων, αναμεμιγμένου με κόρνες, vintage πλήκτρα και δυναμικά κρουστά.

Το 2005 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο Uprooted. Ένα χρόνο αργότερα, το έντονα πολιτικοποιημένο single Mista President αύξησε τη δημοφιλία τους, ενώ ψηφίστηκε ως ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια στην εκπομπή του Gillers Peterson (BBC). Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν και οι πρώτες υποψηφιότητες του συγκροτήματος για τα καναδικά μουσικά βραβεία Juno, με την πιο πρόσφατη να λαμβάνει χώρα το 2016.

Εν τω μεταξύ, η μία κυκλοφορία διαδεχόταν την άλλη. Μετά το ριζοσπαστικό –μουσικά και στυλιστικά– Freedom No Go Die (2007), που περιελάμβανε και το Mista President, ακολούθησαν το ρυθμικό Manifesto (2008) και το acoustic Rising Sun (2010). Στις επόμενες τρεις κυκλοφορίες του (Solidarity-2012, Inner Fire-2014 και Resistance-2015) οι The Souljazz Orchestra εξερεύνησαν τη μουσική παράδοση πολλών χωρών της Ασίας και της Αφρικής, έχοντας πάντα στο πλευρό τους ταλαντούχους μουσικούς της jazz, της latin, της afrobeat και της funk.

Το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους, με τίτλο Under Burning Skies, κυκλοφόρησε το 2017. Με αυτό το άλμπουμ και μία εκτεταμένη παγκόσμια περιοδεία γιόρτασαν τα 15 χρονια της μουσικής τους πορείας. Σε αυτή την περιοδεία έχουν για ακόμα μία φορά την ευκαιρία να επιδείξουν το μεγάλο ταλέντο τους, χάρη στο οποίο μπόρεσαν να μοιραστούν τη σκηνή με καλλιτέχνες όπως ο Bob Dylan, ο Stevie Wonder και ο Femi Kuti.

Φέτος, δύο χρόνια μετά την τελευταία εμφάνισή τους στη χώρα μας, οι The Souljazz Orchestra επιστρέφουν με καινούριο δίσκο στις αποσκευές τους για δύο live που θα μας… ταρακουνήσουν!

 

Info:

Εισιτήρια: περιορισμένη προπώληση 12 ευρώ, προπώληση 15 ευρώ, ταμείο 18ευρώ

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00

 

Black Art Jazz Collective, Half Note Jazz Club 

Η All Star κολλεκτίβα της Jazz

Το εκπληκτικό σεξτέτο των Black Art Jazz Collective, είναι μία αυθεντική All Star μπάντα Αφροαμερικανών που δημιουργήθηκε πριν από 6 περίπου χρόνια απ’ τον τρομπετίστα Jeremy Pelt, τον σαξοφωνίστα Wayne Escoffery και τον ντράμερ Jonathan Blake, με στόχο να τιμήσει την Αφροαμερικάνικη μουσική παράδοση και να αποθεώσει την τεράστια συμβολή της στον πολιτισμό και στην εμπέδωση της σχέσης της jazz με το Αμερικανικό Κίνημα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Το μοναδικό αυτό  σχήμα αποτελούμενο από leaders της σύγχρονης jazz,  πότε με postbop στοιχεία κι  άλλοτε με hard bop στοιχεία όμως πάντα με original συνθέσεις,  σκύβει  με σεβασμό στο παρελθόν  και την παράδοση της  μαύρης μουσικής  αλλά βασικά πρωταγωνιστεί  στην διαμόρφωση του μέλλοντός της! Τέσσερις  μέρες , πραγματική  γιορτή της  jazz!

Οι BlackArtJazzCollective έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση το 2013 στο Lincoln Center. Το πρώτο άλμπουμ της μπάντας Armor Of Pride (2018, High Note Records, Inc.)  έλαβε εξαιρετικές κριτικές και με τη νέα μουσική στις αποσκευές τους, περιοδεύουν σε Αμερική και Ευρώπη, ξεκινώντας από την Αθήνα και το Half Note Jazz Club στις 11 Οκτωβρίου.

 

Παίζουν οι μουσικοί:

Jeremy Pelt – τρομπέτα

Wayne Escoffery – τενόρο σαξόφωνο

James Burton ΙΙΙ – τρομπόνι

Xavier Davis – πιάνο

Corcoran Holt – κόντρα μπάσο

Mark Whitfield Jr. – ντραμς

Info:

Από 11 έως 14 Οκτωβρίου.

Εισιτήρια: 20 ευρώ - 30 ευρώ

Οι Black Art Jazz Collective στην σκηνή: 22:30

 

Blues Wire, Κύτταρο Live

youtube

Μια φορά στο τόσο έχουμε τη μεγάλη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε την μπάντα για την οποία έχουμε εξαντλήσει όλα τα κοσμητικά επίθετα και δυσκολευόμαστε πάντα να περιγράψουμε. Τους Blues Wire. 

Πρόκειται για τους πρωτεργάτες των blues στην χώρα μας με μία πορεία τριάντα και πλέον ετών, με περισσότερους από δέκα δίσκους στο ενεργητικό τους.

Χρόνια τώρα, μας καθηλώνει και μας ξεσηκώνει με τα μοναδικά τους τραγούδια αλλά και τα κλασσικά κομμάτια της παγκόσμιας blues σκηνής.

Καλεσμένοι τους, το φαινόμενο της rhythm n blues σκηνής, οι μυθικοί  Vavoura Band.

Info:

Εισιτήρια: 10 ευρώ

Οι Blues Wire στην σκηνή: 22:30

 

 

Μαθήματα πολέμου ΙΙ: Σικελικά δράματα, Μέγαρο Μουσικής

Τα Μαθήματα πολέμου ΙΙ: Σικελικά δράματα παρουσιάζουν επεισόδια από τη δεύτερη φάση του Πελοποννησιακού Πολέμου, τη Σικελική Εκστρατεία (415413 π.Χ.), αντλώντας ιστορικό υλικό από το 6ο, το 7ο και μέρος του 8ου βιβλίου της θουκυδίδειας συγγραφής.

Τα γεγονότα που ανθολογούνται στη δραματοποιημένη εκδοχή του κειμένου, παρακολουθούν τα κύρια σημεία από την πλέον δραματική –για την αθηναϊκή πολιτική– φάση του πολέμου.

Από τη μεγαλοϊδεατική φαντασίωση της αθηναϊκής κυριαρχίας στη Δύση, τις περιπετειώδεις τροπές των πολεμικών συγκρούσεων στη Σικελία μέχρι και την τελική συντριβή των αθηναϊκών δυνάμεων και την οριστική ματαίωση του επεκτατικού οράματος.

Η πολιτική και στρατιωτική «τραγωδία της Αθήνας» έχει ως τραγικό πρόσωπο τον απρόσωπο αθηναϊκό Δήμο και την τραγική διάνοιά του, όπως την ενσαρκώνουν τα πρόσωπα των μεγάλων πρωταγωνιστών (πολιτικών-στρατηγών), προπάντων του αμφιλεγόμενου Αλκιβιάδη και του αντιφατικού Νικία.

Η σύλληψη του έργου ερείδεται στο νομοτελειακό τριαδικό σχήμα της αρχαίας τραγωδίας, ΆτηΎβριςNέμεσις, προκειμένου να αποδώσει ερμηνευτικά τη μεγάλη «τραγωδία» της Αθήνας στη Σικελία.

Κείμενο, δραματουργία | Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία | Δημήτρης Λιγνάδης
Πρωτότυπη μουσική-ερμηνεία επί σκηνής | Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί | Εβίνα Βασιλακοπούλου
Ιστορικός σύμβουλος | Δρ. Ανδρονίκη Μακρή
Βοηθός σκηνοθέτη | Στέλλα Ψαρουδάκη

Ηθοποιοί | Δημήτρης Λιγνάδης, Grace Nwoke
Βασίλης Αθανασόπουλος, Εβίτα Ζημάλη
Ανδρέας Καρτσάτος, Λάμπρος Κωνσταντέας

Info:

Παραστάσεις: 10, 11, 12, 13, 17 και 18 Οκτωβρίου

Εισιτήρια: 12 ευρώ  (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) 18 ευρώ (γενική είσοδος)

Τόπος: Σκηνή Δημήτρης Μητρόπουλος

Στην σκηνή: 21:00

Γιούγκερμαν, Θέατρο Πορεία

Μετά από 150 sold-out παραστάσεις και 35.000 θεατές, ο Γιούγκερμαν, το εμβληματικό μυθιστόρημα που θεωρείται το πλέον εντελές και συναρπαστικό του συγγραφέα του Μ. Καραγάτση ανεβαίνει ξανά από τις 9 Οκτωβρίου, στο θέατρο Πορεία, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και διασκευή Στρατή Πασχάλη.

Ο βίος κι η πολιτεία του γοητευτικού και δαιμόνιου Φιλανδού αριστοκράτη, που ανακάλυψε το «υψηλό» μέσα στην ελληνικότητα, μίλησε στις καρδιές των θεατών. Ο Γιάννης Στάνκογλου και ένα cast 20 πρωταγωνιστών, με μερικές πολύ ενδιαφέρουσες αντικαταστάσεις, θα ξαναζωντανέψουν την συναρπαστική ιστορία που τόσο αγαπήθηκε από το κοινό.

Ο κεντρικός ήρωας, ο Φιλανδός Βασίλης Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν, γόνος πλούσιας οικογένειας, Ίλαρχος της Λευκής Φρουράς του τσάρου, ένας τυχοδιώκτης που παλεύει με τα φαντάσματά του, οδηγείται μετά τη ρωσική επανάσταση στην Ελλάδα.

Το παρελθόν του βαραίνει ένας φόνος, μια γυναίκα που μοιραζόταν μ’ έναν Ανθυπολοχαγό, εμπορία ναρκωτικών, κραιπάλες κάθε είδους, το ποτό, η χαρτοπαιξία, οι εκβιασμοί, οι απάτες.

Δαιμόνιος και αδίστακτος, στη νέα του πατρίδα ανέρχεται κοινωνικά αποκτώντας μία σημαντική θέση στην τράπεζα, πλούτο και γόητρο, ένας «αλήτης αριστοκράτης» που κάτω απ’ τον αδυσώπητο ελληνικό ήλιο θα έρθει αντιμέτωπος με τον εαυτό του, με τον αληθινό έρωτα και με το τραγικό στοιχείο. 

Το μυθιστόρημα, το τρίτο του συγγραφέα, γράφτηκε το 1938, δύο χρόνια μετά τη Χίμαιρα και πέντε χρόνια μετά τον Συνταγματάρχη Λιάπκιν, μαζί με τα οποία σχηματίζει την τριλογία με τίτλο Εγκλιματισμός κάτω από τον Φοίβο.

Πλάι στο ενδελεχές ψυχογράφημα του ήρωα, ο «παραμυθάς από ράτσα» Καραγάτσης στο μυθιστόρημά του αυτό απεικονίζει με γλαφυρότητα την κοινωνική και πολιτική κατάσταση της μεσοπολεμικής Ελλάδας και καταθέτει την οπτική του γύρω από τη μπολσεβίκικη επανάσταση, τον κομμουνισμό, το τσαρικό καθεστώς. 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή: Στρατής Πασχάλης

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Σκηνικά: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, Δημήτρης Αγγέλης

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Πρωτότυπη Μουσική: Κατερίνα Πολέμη

Μουσικές προσαρμογές – Ηχοτοπία: Λήδα Μανιατάκου, Λένα Χατζηγρηγορίου

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Χορογραφία - Επιμέλεια κίνησης: Κορίνα Κόκκαλη

Σχεδιασμός μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου

Σχεδιασμός κομμώσεων: Χρόνης Τζήμος

Βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα, Θωμαΐς Γκερλεγκτσή, Ελένη Χαλαστάνη

Βοηθοί ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος, Λίνα Σταυροπούλου

Βοηθός χορογράφου: Χριστιάνα Κοσιάρη

Βοηθός φωτιστή: Ναυσικά Χριστοδουλάκου

Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου

 

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Γιούγκερμαν: Γιάννης Στάνκογλου

Μιχάλης Καραμάνος / Σύλβεστρος: Χρήστος Μαλάκης

Ντάινα / Λίλη: Βασιλική Τρουφάκου

Βούλα: Θάλεια Σταματέλου

Γιώργος Μάζης / Αστυφύλακας: Γιάννης Σοφολόγης

Κλεό / Μάγκας 2: Αλέξανδρος Βαμβούκος

Σκλαβογιάννης / Διευθυντής Τραπέζης / Ντε Κρεσύ: Χάρης Εμμανουήλ

Θωμάς Παπαδέλης / Σύμβουλος οικονομικών / Καρλ: Γιάννης Νταλιάνης

Αλκμήνη / Σάσα: Δανάη Σαριδάκη

Ασπασία / μητέρα Καραμάνου: Καίτη Μανωλιδάκη

Νίτσα / γυναίκα που τραγουδά / Αντιόπη: Λήδα Μανιατάκου

Λιάπκιν / Μόγιας / Πρίγκηψ Αρκάνωφ: Δημήτρης Μπίτος

Γερο-Στρατής / Υπηρέτης: Νίκος Καλαμό

Μάγκας 1 / Παύλος / Νεαρός: Αλκιβιάδης Μαγγόνας

Κοσμική καλλονή / Πόρνη 2 / Συνοδός Γιώργου: Μπίλιω Μαρνέλη

Τσιγγάνα / Πόρνη 1 / Συνοδός Κλεό / Ελίζ: Ειρήνη – Ερωφίλη Κλέπκου

Νάσος / Υπάλληλος / Τραπεζικός: Ανδρέας Νάτσιος

Γυναίκα συνοδός: Στεφανία Γώγου

Μικρός Γιούγκερμαν: Άγγελος Πιλιτσίδης, Μάριος Σουμάτης, Αντώνης Στάμου, Φίλιππος Τάρλοου

Ζωντανά παίζει μουσική η Στέλλα Ζιοπούλου

Info:

Παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Κυριακή 19:30, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή 20:00 και Σάββατο 20:30

Εισιτήρια: 

Τετάρτη (λαϊκή) VIP ζώνη: 20 ευρώ / Α’, Β’ ζώνη: 15 ευρώ / Γ’ ζώνη: 14 ευρώ

Πέμπτη έως Κυριακή: VIP ζώνη: 25 ευρώ / A’ ζώνη: 20 ευρώ / Β’ ζώνη: 17 ευρώ / Γ’ ζώνη: 14 ευρώ. 

Senior (άνω των 65): 17 ευρώ / φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), ανέργων και ΑμΕΑ: 15 ευρώ (σε συγκεκριμένες θέσεις της Α’ & Β’ ζώνης) 

Θέατρο Πορεία

 

 

 

                                          Σάββατο 12 Οκτωβρίου

 «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», Θέατρο Βεάκη

Μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία στα μεγαλύτερα θέατρα ανά την Ελλάδα, το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» -ένα από τα πιο ερωτικά και ποιητικά έργα του William Shakespeare– συνεχίζει την πορεία του σε ένα από τα ιστορικότερα και κεντρικότερα θέατρα της Αθήνας, το ριζικά ανακαινισμένο Θέατρο Βεάκη.

Σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια, με νέα μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα και πρωτότυπη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα, το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στη μεγάλη ιστορία του ιστορικού θεάτρου.

Στους κεντρικούς ρόλους ο Αιμίλιος Χειλάκης που αναλαμβάνει τον διπλό ρόλο του Θησέα και του βασιλιά των ξωτικών Όμπερον και ο Δημήτρης Πιατάς που θα ερμηνεύσει τον Πάτο, έναν από τους πιο αξιαγάπητους και κωμικούς χαρακτήρες του παγκόσμιου δραματολογίου. Τον ρόλο της βασίλισσας των ξωτικών Τιτάνιας θα ερμηνεύσει η Αθηνά Μαξίμου και τον εμβληματικό Πουκ ο Μιχάλης Σαράντης.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ακόμα ο Αλέξανδρος Βάρθης, η Λένα Δροσάκη, ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς και η Χριστίνα Χειλά - Φαμέλη στους ρόλους των νεαρών εραστών και οι Κρις Ραντάνοφ, Παναγιώτης Κλίνης, Τίτος Λίτινας, Μιχάλης Πανάδης και Κωνσταντίνος Μουταφτσής στους ρόλους των μαστόρων.

Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» είναι μια γιορτινή κωμωδία, ένα ερωτικό γαϊτανάκι που σοβαρολογεί χωρίς ποτέ να σοβαρεύεται. Είναι μια σπαρταριστή κωμωδία που όμως έχει σκοτεινό και βίαιο υπόβαθρο. Στο έργο αυτό που υμνεί την φύση και τον έρωτα, το όνειρο μπλέκεται με την πραγματικότητα,  η φαντασίωση με τον εφιάλτη, η αγνή αγάπη με την ερωτική μανία.

Ο μηχανισμός που πυροδοτεί τα πάντα είναι ο έρωτας. Ο έρωτας ανατρέπει την κοινή λογική, μεταμορφώνει, προκαλεί το χάος, πολιορκεί ανθρώπους και θεούς καθώς οι κρυφές επιθυμίες και τα ερωτικά απωθημένα κατευθύνουν τη μοίρα των προσώπων.

Λίγο πριν το γάμο του βασιλιά της Αθήνας Θησέα με την βασίλισσα των Αμαζόνων Ιππολύτη, τέσσερις νέοι καταφεύγουν στο δάσος της Αθήνας για να διεκδικήσουν το ερωτικό αντικείμενο του πόθου τους. Είναι η νύχτα του μεσοκαλόκαιρου - μια νύχτα που όλα μπορούν να συμβούν- οι πιο μύχιες σκέψεις και φαντασιώσεις τους σύντομα θα πραγματοποιηθούν.

Στο μυθικό δάσος της Αθήναςέρχονται σε επαφή με τον κόσμο των ξωτικών: με τον βασιλιά Όμπερον που φιλονικεί με την Τιτάνια και τον Πουκ και ξεκινάει ένα παιχνίδι παρεξηγήσεων και μαγικών παρεμβάσεων. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν στο δάσος καταφθάνει μια ομάδα ερασιτεχνών θεατρίνων.

Άνθρωποι και ξωτικά, πραγματικότητα και φαντασία γίνονται ένα κάτω από τον μανδύα του παραμυθιού και του ονείρου. Μέσα στο δάσος - ένα χώρο μαγεμένο, επικίνδυνο- οι φόβοι διογκώνονται, τα πάθη εκφράζονται ανεξέλεγκτα  και άνθρωποι και θεοί γίνονται έρμαια του ερωτικού τους πάθους. 

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας

Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα

Σκηνικά- Κοστούμια: Τέλης Καρανάνος – Αλεξάνδρα Σιάφκου

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Κίνηση: Αντωνία Οικονόμου

Βοηθός Σκηνοθετών: Δημήτρης Κακαβούλας

Φωτογραφίες:Γιώργος Καπλανίδης ||ΚαμαρινήΜωραγιάννη

 

Παίζουν:

Αιμίλιος Χειλάκης

Αθηνά Μαξίμου

Μιχάλης Σαράντης

Αλέξανδρος Βάρθης

Λένα Δροσάκη

Κωνσταντίνος Γαβαλάς

Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη 

Κρις Ραντάνοφ

Παναγιώτης Κλίνης

Τίτος Λίτινας

Μιχάλης Πανάδης

Κωνσταντίνος Μουταφτσής και ο Δημήτρης Πιατάς

Info:

Προπώληση

 

 

Ζωρζ Πιλαλί Οχλοδοξία, Gagarin 205

Gagarin 205

«Οχλοδοξία»
Ο ύστατος εφηβισμός ενός γηραλέου κόσμου. Τα περίεργα και παράδοξα συμβεβηκότα άτινα παριστάνονται και ιστορούνται εις την σκηνήν δύνανται να προξενήσουν εις το φιλοθεάμον αθηναϊκόν κοινόν ρίγη διανοητικής συγκινήσεως.

Political correct:
Η ηθικολογία της αθεάτριστης διανόησης και ο αντίλογος της «Συνηγορίας υπέρ του μίσους».

Ερντoγάν: ο πτωχός μικροπωλητής όστις έμελλε να ηγεμονεύσει.

Νεκροφιέστα:
Ο ύστατος ελιγμός ενός εκ των Σοστακόβιτς.

Αττικίζοντες μαρξιστές ηθοποιοί οίτινες εξαιρούν την αττικήν κωμωδίαν. O αισχρολόγιος υπερλεξικός όστις παρεκτρεπόμενος σεμνοτυφεί. Τραγελαφικόν ηχοϊστόρημα με τίτλον, «Ο απέθαντος Ρωμιός, το θλιβερόν φάσμα των Βαλκανίων».

Εις την προθήκην της λαϊκής εντέχνου τραγουδοποιϊας μας εκθετουμεν τα ανεκτίμητα faux bijoux των γυναικείων συναισθημάτων.

Να προσέλθετε εξ απαντος άπαντες διότι το ποιητικόν μας έργον θα παραστεί άπαξ.
Ανακοινώνουμεν εις εκλεκτόν φιλοθεάμον κοινόν της ημετέρας πρωτευούσης τηνσύγχρονην σατιρικήν παράστασιν Οχλοδοξια.

Μερικοι εκ των τίτλων οίτινες θέλουν διαφωτίσουν το αθηναϊκον φιλοθεάμον κοινόν δια το περιεχόμενον της θεατρικής ιδιοφυούς σατιρικής παραστάσεως:
«Οχλοδοξια».

Info:

Εισιτήρια:  προπώληση 8 ευρώ (ορθίων- εξώστη) / 10 ευρώ (καθήμενων), ταμείο 10 ευρώ (ορθίων – εξώστη) / 12 ευρώ (καθήμενων)

Ο Ζωρζ Πιλάλί στην σκηνή: 21:00. 

                                           Κυριακή 13 Οκτωβρίου

Η Εθνική Βιβλιοθήκη ανοίγει το Εργαστήριο Συντήρησης των χειρογράφων στο κοινό

 

 

Παραβάσεις: Η Κασσάνδρα και ο Λύκος της Μαργαρίτας Καραπάνου

Τη σεζόν 2019-2020, οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), επιστρέφουν για τρίτη χρονιά στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

Επίκεντρο της φετινής σειράς δραματοποιημένων αναγνώσεων είναι η γυναίκα.Γυναίκες συγγραφείς και ποιήτριες που καθόρισαν δραστικά τον χώρο των γραμμάτων καινοτομώντας (η Σαπφώ, η Σύλβια Πλαθ, η Βιρτζίνια Γουλφ, η Μαργαρίτα Καραπάνου, η Έμιλυ Μπροντέ, η Σάρα Κέιν) και εμβληματικές ηρωίδες της λογοτεχνίας (η Μόλλυ από τον Οδυσσέα του Τζαίημς Τζόυς), βρίσκουν φωνή στο ιδιότυπο λογοτεχνικό σαλόνι των Παραβάσεων.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια αναλαμβάνει ο Δημήτρης Καραντζάς, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, ενώ τα κείμενα ερμηνεύει μια ομάδα αξιόλογων ηθοποιών: ο Ορφέας Αυγουστίδης, ο Γιώργος Γάλλος, η Αλεξία Καλτσίκη, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Μαρία Κεχαγιόγλου, ο Γιάννης Κλίνης, ο Χρήστος Λούλης, η Ρένη Πιττακή, η Ελίνα Ρίζου, ο Μιχάλης Σαράντης, η Μαρία Σκουλά, η Θεοδώρα Τζήμου και η Λυδία Φωτοπούλου. Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Γιώργος Πούλιος.

Η αρχή των Παραβάσεων, που πραγματοποιούνται μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, γίνεται την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 17.00με το μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Καραπάνου Η Κασσάνδρα και ο Λύκος.

Η Κασσάνδρα και ο Λύκος είναι ένα αλλόκοτο και, κάποιες στιγμές, ζοφερό μυθιστόρημα, που εξερευνά την παιδική ηλικία και την επώδυνη διαδρομή προς την ενηλικίωση.

Το πρώτο μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Καραπάνου, το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές διεθνώς, επιχειρεί να μας μυήσει στον σκοτεινό κόσμο της Κασσάνδρας, όπου ο ρεαλισμός μπλέκεται αριστοτεχνικά με το ονειρικό στοιχείο, δημιουργώντας ένα μοναδικά αινιγματικό λογοτεχνικό ανάγνωσμα.

Η Κασσάνδρα γράφει γράμματα στη μητέρα της και, μέσα από τις αφηγήσεις της, γινόμαστε κοινωνοί ενός αιτήματος για αγάπη και συνύπαρξη, στο πλαίσιο της πολυτάραχης σχέσης μητέρας και παιδιού.

Δύο σημαντικές ηθοποιοί διαφορετικών γενεών, η Μαρία Κεχαγιόγλου και η Ελίνα Ρίζου,γίνονται οι φωνές της μητέρας και της κόρης, περνώντας διαρκώς και από τους δυο ρόλους σε μια απόπειρα να αγγίξουν για ακόμα μια φορά το τραύμα.

Η χρήση του μυθιστορήματος γίνεται με την ευγενική παραχώρηση των Εκδόσεων Καστανιώτη.

Info:

Χώρος: Φάρος

Οι Μαρία Κεχαγιόγλου και Ελίνα Ρίζου στην σκηνή στις 17:00

Εισιτήρια: 5 ευρώ

 

                                           Δευτέρα 14 Οκτωβρίου

Cosmos: Sun Ra Arkestra

ΚΠΙΣΝ

Η θρυλική πρωτοποριακή jazz ορχήστρα Sun Ra Arkestra έρχεται τον Οκτώβριο στο ΚΠΙΣΝ για μια αξέχαστη συναυλία στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της εορταστικής ευρωπαϊκής περιοδείας για τα 95α γενέθλια του σαξοφωνίστα και μουσικού διευθυντή της ορχήστρας, Marshall Allen.

Συνδυάζοντας στοιχεία όπως η free jazz, τα αφρικανικά κρουστά, το κλασικό big band swing, η ηλεκτρονική μουσική, η θεατρική έκφραση και μια ιδιαίτερη κοσμολογική φιλοσοφία, η Sun Ra Arkestra ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 από τον Sun Ra, πρωτοπόρο της τζαζ και του Αφρο-φουτουρισμού.

Μετά τον θάνατο του Sun Ra το 1993, η Sun Ra Arkestra συνεχίζει να εμφανίζεται, υπό τη διεύθυνση του άλτο σαξοφωνίστα Marshall Allen, ο οποίος ανέλαβε τη μουσική διεύθυνση της ορχήστρας το 1995. Ως μέλος της Arkestra, ο Allen άνοιξε νέα μονοπάτια στο κίνημα της free jazz των αρχών της δεκαετίας 1960, ασκώντας τεράστια επίδραση στους μεγάλους πρωτοπόρους της αβαν-γκάρντ.

Σήμερα,  εορτάζοντας 60 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας με την Arkestra, ο Allen εξακολουθεί να είναι αφοσιωμένος στη μελέτη, την έρευνα και ανάπτυξη της μουσικής παρακαταθήκης του Sun Ra, ενώ δημιουργεί καινούργιες ενορχηστρώσεις για συνθέσεις του Sun Ra και, παράλληλα, συνθέτει και ενορχηστρώνει για την Arkestra.

Συντελεστές:

Marshall Allen, μουσική διεύθυνση, άλτο σαξόφωνο, φλάουτο
Elson Nascimento, κρουστά
Emmett Orvictor Mc Donald, τρομπόνι
Wayne A. Smith, τύμπανα
Tara Middleton, φωνή
Stephen Tyler Mitchell, μπάσο
Cecil H. Brooks, τρομπέτα
Vincent Chancey, γαλλικό κόρνο
George Burton, πιάνο
Noel Scott, σαξόφωνο
Danny Ray Thompson, βαρύτονο σαξόφωνο
James E. Stewart, τενόρο σαξόφωνο

Info:

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ

Οι Sun Ra Arkestra στην σκηνή στις 20:30

Εισιτήρια: 15 ευρώ, 10 ευρώ, 5 ευρώ (μειωμένο)

Μειωμένα εισιτήρια των 5€ δικαιούνται φοιτητές, άτομα ηλικίας 65+, παιδιά και νέοι 6-18 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ με τον συνοδό τους, πολύτεκνοι και κάτοικοι του Δήμου Καλλιθέας. 

 

«10 Μικροί Νέγροι», Νέος Ακάδημος

1 Απομονωμένο Νησί

10 Άγνωστοι μεταξύ τους Άνθρωποι

1 Παιδικό Ποιηματάκι

10 σκοτεινές ιστορίες από το παρελθόν…..

Το συναρπαστικό αριστούργημα της Άγκαθα Κρίστι “10 Μικροί Νέγροι” (And Then There Were None), το πιο πολυδιαβασμένο αστυνομικό μυθιστόρημα όλων των εποχών, ανεβαίνει την θεατρική περίοδο 2019-2020 στον ΝΕΟ Ακάδημο, σε μια μεγάλη παραγωγή, με All Star Cast από τις 14 Οκτωβρίου.

Είναι η δεύτερη φορά που οι 10 Μικροί Νέγροι ανεβαίνουν στο ίδιο θέατρο, και τις δύο σηματοδοτώντας μια καινούρια αρχή. Η πρώτη ήταν 56 χρόνια πριν, Οκτώβρη του 1963, σε σκηνοθεσία Κωστή Λειβαδέα. Την περίοδο 2019-2020, το έργο υποδέχεται, σε σκηνοθεσία Ρέινας Σ. Εσκενάζυ, ο ΝΕΟΣ Ακάδημος, φτιαγμένος από την αρχή με όλες τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές, καινούρια αισθητική και αναθεωρημένη  χρηστικότητα του χώρου. 

Οι “10 Μικροί Νέγροι” κυκλοφόρησαν στο εξωτερικό για πρώτη φορά το 1939 και στην συνέχεια παίχτηκαν στο θέατρο και τον κινηματογράφο με τεράστια επιτυχία, καθώς η συναρπαστική και ταυτόχρονα συγκινητική πλοκή κρατά καθηλωμένο το κοινό από το πρώτο λεπτό μέχρι το τελευταίο. 

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:

Στην βρετανική ακτή του Ντέβον, υπάρχει ένα ιδιόκτητο νησάκι, που λόγω της μορφής του ονομάζεται το Νησί του Νέγρου. Ο αρχικός ιδιοκτήτης του, ένας πάμπλουτος αμερικάνος,  έχει χτίσει σε αυτό μία υπέροχη έπαυλη. Ο τωρινός ιδιοκτήτης αποτελεί μυστήριο, καθώς υπάρχουν μόνο συγκεχυμένες πληροφορίες γι’ αυτόν.

10 άνθρωποι που δεν γνωρίζονται και που φαινομενικά δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο μεταξύ τους, προσκαλούνται να περάσουν ένα Σαββατοκύριακο στην έπαυλη. Η μόνη πρόσβαση στο νησί γίνεται με βάρκα, ο βαρκάρης είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να πηγαινοέρχεται όταν ο καιρός είναι καλός. Όλοι όσοι βρίσκονται στην έπαυλη, ενημερώνονται από το πρώτο βράδυ πως θεωρούνται ένοχοι, (ο καθένας) για ένα έγκλημα που έχει μείνει κρυφό και για το οποίο έχουν καταφέρει να μείνουν ατιμώρητοι από την ανθρώπινη δικαιοσύνη.

Καθώς ο καιρός χαλάει και τα μαύρα σύννεφα της καιταιγίδας καλύπτουν απειλητικά το νησί, οι 10 άνθρωποι που βρίσκονται στην έπαυλη δεν μπορούν να ξεφύγουν. Το μυστήριο για το ποιος τους κάλεσε εκεί, παύει να τους απασχολεί όταν ξαφνικά ο πρώτος από αυτούς «πέφτει» νεκρός. Η αρχή μας σειράς μυστήριων θανάτων, που φαίνεται να είναι εμπνευσμένοι από ένα παλιό παιδικό ποίημα, ωθεί τον φόβο και τις υποψίες στα άκρα!

Ποιος είναι άραγε ο επόμενος; Και ποιος είναι αυτός που έχει πάρει τον νόμο στα χέρια του και, στυγνά, τιμωρεί με θάνατο;

….η συνέχεια επί σκηνής στον ΝΕΟ Ακάδημο!

….και σσσσσσσσσςςςςς μην ψιθυρίσετε το τέλος σε κανένα!

 

Ταυτότητα Παράστασης

  • Συγγραφέας: Αγκάθα Κρίστι

  • Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος

  • Σκηνοθεσία: Ρέινα Σ. Εσκενάζυ

  • Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

  • Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

  • Μουσική/Ενορχήστρωση: Σταμάτης Γιατράκος

  • Φωτογραφία: Αγγελική Κοκκοβέ

  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Αργύρης Αγγέλου, Παύλος Ευαγγελόπουλος, Βασίλης Ευταξόπουλος, Άρης Λεμπεσόπουλος, Νικόλας Μπράβος, Γωγώ Μπρέμπου, Πολυξένη Μυλωνά, Δημήτρης Ραφαήλος, Φίλιππος Σοφιανός, Τζούλι Τσόλκα

 

Info:

Hμέρες και Ώρες Παραστάσεων:

Σάββατο 18:30, Κυριακή: 18:15, Δευτέρα 20:00, Τρίτη 20:00, Τετάρτη 21:00

Extra Παραστάσεις: Πέμπτη 26.12, Παρασκευή 27.12, Πέμπτη 02.01, Παρασκευή 03.01 στις 18:30

Εισιτήρια:

VIP: 25€ Ζώνη Α: 22€, Ζώνη Β: 20€, Ζώνη: Γ 17€

Άνεργοι, Πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, Συνοδοί ΑΜΕΑ, +65 ετών, Φοιτητές: 15€

Νέος ΑκάδημοςΝέος Ακάδημος
Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.