Header Ads

Στάση αναμονής από την ΕΕ παρά το αίτημα Τζόνσον για παράταση στο Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα σπεύσει να αποφασίσει σχετικά με το αίτημα που διατύπωσε απρόθυμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για μια νέα αναβολή του Brexit, δήλωσαν διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έπειτα από μια 15λεπτη συνάντηση που είχαν την Κυριακή.

Το βρετανικό Κοινοβούλιο αρνήθηκε το Σάββατο να διεξαγάγει ψηφοφορία για τη νέα συμφωνία αποχώρησης την οποία διαπραγματεύθηκε ο Τζόνσον με την ΕΕ, κάτι που τον ανάγκασε να ζητήσει μια τρίτη μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit. Μέχρι τώρα η ημερομηνία αυτή ήταν η 31η Οκτωβρίου.

Σε μια συνάντηση που είχαν πρεσβευτές από τις 27 χώρες μέλη που θα αποτελούν την ΕΕ μετά το Brexit, οι διπλωμάτες αποφάσισαν να προωθήσουν τη συμφωνία του Τζόνσον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη έγκριση. Το Ευρωκοινοβούλιο συνεδριάζει στο Στρασβούργο αυτή την εβδομάδα.

«Αναζητούμε περισσότερη σαφήνεια προς το τέλος της εβδομάδας, ελπίζοντας πως μέχρι τότε θα δούμε επίσης πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο Λονδίνο», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.

Ένας άλλος διπλωμάτης προσέθεσε πως η συνάντηση ήταν πολύ σύντομη: «Καμία ερώτηση, καμία συζήτηση. Αναμένουμε».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε χθες πως έλαβε το αίτημα για παράταση και πως τώρα θα συζητήσει με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πώς θα αντιδράσει.

Αν και έχουν κουραστεί με την περίπλοκη διαδικασία του Brexit, οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να αποφύγουν ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία και δεν θεωρείται πιθανό να απορρίψουν το αίτημα για παράταση. Ελπίζουν ότι η συμφωνία μπορεί εντέλει να εγκριθεί στο Λονδίνο.

Μετά τη χθεσινή άρνηση του βρετανικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει τη συμφωνία του Τζόνσον, ο πρωθυπουργός έστειλε μια επιστολή προς την ΕΕ ζητώντας αναβολή του Brexit, όπως προβλέπει ένας νόμος έχει εγκρίνει το Κοινοβούλιο.

Ο Τζόνσον, ο οποίος επιμένει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου ό,τι κι αν γίνει, προσέθεσε ωστόσο άλλο ένα σημείωμα στο οποίο εξηγεί ότι ο ίδιος προσωπικά δεν επιθυμεί την αναβολή την οποία χαρακτηρίζει «πολύ φθοροποιό».

 Πηγή: ΑΠΕ

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.