Header Ads

Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος που έκανε διαστημικό περίπατο, ο κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ

Ο Αλεξέι Λεόνοφ, Ρώσος βετεράνος κοσμοναύτης και ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο το 1965, απεβίωσε στη Μόσχα σε ηλικία 85 ετών, σύμφωνα με αξιωματούχους του ρωσικού Κέντρου Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του RT, o κοσμοναύτης της Σοβιετικής Ένωσης που έγραψε ιστορία εξερχόμενος από την κάψουλά του για 12 λεπτά πριν από 54 περίπου χρόνια θα ταφεί την επόμενη Τρίτη σε ομοσπονδιακό στρατιωτικό κοιμητήριο.

 

 

Γεννηθείς το 1934, ο Λεόνοφ, με καταγωγή από τη Σιβηρία, ήταν ένας από τους 20 πιλότους της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας που επελέγησαν για τη δημιουργία της πρώτης ομάδας κοσμοναυτών το 1960- όπου έγινε φίλος με τον πρώτο άνθρωπο που βγήκε στο Διάστημα, Γιούρι Γκαγκάριν.

 

 

Η αποστολή του, υπό την ονομασία Βοσχόντ-2, το 1965, έλαβε χώρα εν μέσω της «κούρσας για το Διάστημα» μεταξύ της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ. Παρά μια σειρά τεχνικών προβλημάτων- μεταξύ των οποίων προβλήματα επανεισόδου στην κάψουλα και αστοχία όσον αφορά στην προκαθορισμένη ζώνη προσγείωσης, η ιστορική αποστολή στέφθηκε με επιτυχία.

 

O Αλεξέι Λεόνοφ με τη Βαλεντίνα Τερέτσκοβα, την πρώτη γυναίκα που πέταξε στο Διάστημα.

 

Ο Λεόνοφ προοριζόταν επίσης για την πρώτη σοβιετική αποστολή στη Σελήνη, ωστόσο το εν λόγω πρόγραμμα ματαιώθηκε μετά την ιστορική αποστολή του «Απόλλων 11» το 1969. Παρόλα αυτά ο βετεράνος κοσμοναύτης, έξι χρόνια μετά, ηγήθηκε του σοβιετικού πληρώματος κατά την πειραματική αποστολή Σογιούζ- Απόλλων το 1975, όταν ένα αμερικανικό και ένα σοβιετικό διαστημόπλοιο συνδέθηκαν, σχηματίζοντας έναν προσωρινό διαστημικό σταθμό.

 

Mε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. 

 

Μεταξύ άλλων, ο Αλεξέι Λεόνοφ ήταν και καλλιτέχνης, έχοντας εκδώσει βιβλία με ζωγραφιές που έφτιαξε μόνος του και σε συνεργασία με τον φίλο του, Αντρέι Σοκόλοφ. Άξιο αναφοράς είναι πως είχε πάρει μαζί του στο Διάστημα χρωματιστά μολύβια και χαρτί, κάνοντας σκίτσα της Γης, αλλά και των αστροναυτών του προγράμματος «Απόλλων» με τους οποίους συνεργάστηκε στο πρόγραμμα Σογιούζ- Απόλλων.

 

 

Επίσης, είχε επαφές με τον διάσημο συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, Άρθουρ Κλαρκ (στις οποίες ο Κλαρκ είχε αναφερθεί στα βιβλία του της «Οδύσσειας του Διαστήματος») και, μαζί με τον Αμερικανό αστροναύτη Ντέιβιτ Σκοτ συνέγραψε μια διπλή βιογραφία/ ιστορία της «κούρσας του Διαστήματος», με τίτλο «Two Sides of the Moon: Our Story of the Cold War Space Race». Επίσης, συνέβαλε στο «Into That Silent Sea» των Κόλιν Μπέρτζες και Φράνσις Φρεντς.

(με πληροφορίες από RT, Sputnik, Wikipedia)

Κώστας Μαυραγάνης / HuffPost Greece
Από το Blogger.