Header Ads

Η κατάσταση στο μέτωπο της βορειοανατολικής Συρίας: Αναφορές για νεκρούς Σύριους στρατιώτες από τουρκικά πυρά

Τουλάχιστον δύο Σύριοι στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν τουρκική οβίδα έπεσε στη διάρκεια της νύχτας σε μία θέση την οποία φυλούσαν στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ΜΚΟ επεσήμανε ότι οι στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν τα τουρκικά στρατεύματα και οι σύμμαχοί τους Σύροι αντάρτες βομβάρδισαν μια περιοχή ανατολικά της Άιν Ίσα, όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Το Παρατηρητήριο είχε ανακοινώσει την Τρίτη το βράδυ ότι από τους βομβαρδισμούς τραυματίστηκαν αρκετοί Σύριοι στρατιώτες. Από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν εννέα μαχητές των SDF καθώς και 21 Σύριοι αντάρτες υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης εισήλθαν την Τρίτη στη στρατηγικής σημασίας πόλη της Μανμπίτζ, εντός της περιοχής όπου η Τουρκία επιθυμεί να δημιουργήσει την «ασφαλή ζώνη» της. Στο μεταξύ, τουρκικά στρατεύματα και αντάρτες σύμμαχοί της συγκεντρώνονται επίσης κοντά στη Μανμπίτζ, όπου τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκονταν αμερικανικές δυνάμεις, που πραγματοποιούσαν περιπολίες- οι οποίες ωστόσο αποσύρθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Δημοσιογράφοι του Reuters συνόδεψαν δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης που εισήλθα στο κέντρο της πόλης, με ρωσικές και συριακές σημαίες να υψώνονται σε κτίριο στα περίχωρα και και σε κονβόι στρατιωτικών οχημάτων. Το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της χώρας, μετέδωσε αργότερα πως συριακές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια περιοχή άνω των 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από τη Μανμπίτζ, περιλαμβανομένου του στρατιωτικού αεροδρομίου Τάμπκα.

 

 

Την Τρίτη η Ρωσία, βασικός σύμμαχος του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε πως δυνάμεις της πραγματοποιούν περιπολίες κατά μήκος της «γραμμής επαφής» μεταξύ συριακών και τουρκικών δυνάμεων. Η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει την τουρκική εισβολή ως «απαράδεκτη», και την Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλάντιμιρ Πούτιν, συζήτησαν το θέμα σε τηλεφωνική επικοινωνία. Προς το παρόν, συριακές δυνάμεις δεν έχουν αναπτυχθεί μεταξύ του Τελ Αμπιάντ και του Ρας αλ Αΐν, όπου η Τουρκία έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της.

To τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως συνολικά 637 «τρομοκράτες» των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG έχουν «εξουδετερωθεί» από τότε που άρχισε η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης». Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν «επίδειξη ισχύος» γύρω από την πόλη του Κομπάνι όταν υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες πλησίασαν τις αμερικανικές δυνάμεις. Οι υποστηριζόμενοι από τους Τούρκους μαχητές διασκορπίστηκαν αμέσως μετά, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

(με πληροφορίες από BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Daily Sabah)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.