Header Ads

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για το προσχέδιο προϋπολογισμού

Στα χέρια των θεσμών είναι από την Τρίτη το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή «σε αυτό δεν υπάρχουν ερωτηματικά, καθώς επήλθε συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων σχετικά με τα δημοσιονομικά μεγέθη». Αυτό σημαίνει ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού «ταξίδεψε» για τις Βρυξέλλες χωρίς να υπάρχει σε αυτό πρόβλεψη για δημοσιονομικό κενό το 2020. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν για το προσχέδιο είναι θετική, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν καλυφθεί οι σημαντικές διαφορές οι οποίες χώριζαν τις δύο πλευρές.

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις στην έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), στην οποία αναφέρει ότι η Ελληνική ανάπτυξη για το 2020 δεν θα ξεπεράσει το 2,2% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση επιμένει στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ το 2020 και 2% του ΑΕΠ το 2019.

Αντίστοιχα, στο προσχέδιο έχουν διατηρηθεί οι στόχοι και για το πλεόνασμα του 2019, αλλά και του 2020, όπως αυτοί έχουν οριστεί.

Χωρίς αλλαγές έχει συμπεριλάβει και τη λίστα των φορολογικών ελαφρύνσεων, συνολικού ύψους 1,2 δια ευρώ, το οποίο επιμερίζεται σε:
• 135 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιδόματος 2.000 στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που γεννιέται από την 1η Ιανουαρίου 2020
• 12 εκατ. ευρώ μετά την ενεργοποίηση του μέτρου που προβλέπει ότι τα είδη βρεφικής ηλικίας και τα κράνη ασφαλείας υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%
• 404 εκατ. ευρώ από τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων στο 9% με αύξηση του αφορολογήτου για κάθε τέκνο
• 281 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης
• 635 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων στο 24% (από 28%) και τη μείωση της φορολογίας διανεμόμενων κερδών από 10% σε 5 % (επιμέρους 69 εκατ. ευρώ)
• 26 εκατ. ευρώ από την αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξαγγελθείσα επιστροφή μέρους των δαπανών για ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των ακινήτων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κρίνεται δημοσιονομικά ουδέτερη, ενώ μηδενικού κόστους θεωρείται και η αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων για τρία χρόνια, μέτρο το οποίο ουδέποτε είχε εφαρμοστεί από την ψήφισή του.

Αλλαγές υπάρχουν στις προβλέψεις που έχει κάνει η κυβέρνηση στα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό που δημιουργούν τα μέτρα ελάφρυνσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς έχουν περιοριστεί τα έσοδα που θα έρθουν από την αύξηση των «ηλεκτρονικών συναλλαγών». 

Ωστόσο, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που στάλθηκε στους Θεσμούς υπάρχει πρόβλεψη ότι θα ενισχυθούν τα έσοδα από τη ρύθμιση των 120 δόσεων των χρεών προς την εφορία.

Άλλωστε, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων έφτασαν τις 1.155.000 και το ποσό που ρύθμισαν ξεπερνάει τα 11,5 δισ. ευρώ

Αλέξανδρος Κλώσσας
Από το Blogger.