Header Ads

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Κλείσιμο νοσοκομείων στη βορειοανατολική Συρία εξαιτίας των τουρκικών επιχειρήσεων

Πόλεις και χωριά κατά μήκος των συνόρων έχουν δεχτεί σφοδρούς βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και να αναζητούν καταφύγιο και ασφάλεια όπου μπορούν, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

«Η κλιμάκωση αυτή δεν μπορεί παρά να επιδεινώσει τα ψυχολογικά τραύματα που ήδη έχουν υποστεί οι Σύροι μετά από χρόνια πολέμου και επισφαλών συνθηκών» λέει ο Ρόμπερτ Όνας, υπεύθυνος επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Συρία. «Καθώς οι υπηρεσίες υγείας ήδη δίνουν αγώνα για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού, ο εκτοπισμός και οι τραυματισμοί που προκαλούν οι νέες συγκρούσεις θα αυξήσουν την πίεση στα υπάρχοντα περιορισμένα μέσα των νοσοκομείων.»

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στη συνοριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ, στην επαρχία της Ράκα, οι βομβαρδισμοί έχουν αναγκάσει τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων να την εγκαταλείψουν για να σωθούν. Το νοσοκομείο του Ταλ Αμπιάντ, που υποστηριζόταν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, είναι εντελώς κλειστό, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι υγείας έχουν φύγει με τις οικογένειές τους. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν μετεγκατασταθεί για να καλύψουν τις ανάγκες σε άλλα σημεία της περιοχής.

Ως το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή, το νοσοκομείο του Ταλ Αμπιάντ είχε κρίσιμο ρόλο στην κάλυψη των αναγκών υγείας της πόλης και των γύρω περιοχών, τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. «Το προσωπικό μας στο Ταλ Αμπιάντ είδε την πόλη, που κάποτε έσφυζε από ζωή, να ερημώνει» λέει ο Όνας. «Έπειτα από οκτώ χρόνια πολέμου, οι Σύροι αναγκάζονται για άλλη μια φορά να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα υπάρχοντά τους για να αναζητήσουν ασφάλεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συρία: Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες άμαχοι που τρέπονται σε φυγή

Το σχέδιο του Ερντογάν στη Συρία φέρνει νέα μεγαλύτερη προσφυγική κρίση

Στο Ταλ Ταμέρ, μια μικρή πόλη στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Αλ-Χασάκα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν συναντήσει σχεδόν 2.000 ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από το Ρας Αλ Αΐν. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Ταλ Ταμέρ διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους που έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία, κτίρια γραφείων, καταστήματα και σε σπίτια συγγενών και αλληλέγγυων κατοίκων της πόλης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανησυχούν ότι οι πολλές χιλιάδες γυναίκες και παιδιά που ζουν σε καταυλισμούς, όπως στο Αλ Χολκαι, το Αΐν Ισά, είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτοι τώρα, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει χιλιάδες ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε κρίσιμη βοήθεια, χωρίς να φαίνεται λύση στον ορίζοντα.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα συνεχίσουν να παρέχουν ιατρική και άλλου είδους βοήθεια όπου μπορούν, καθώς οι ομάδες μας προσπαθούν να καλύψουν την αυξανόμενη ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παραμένουν στη βορειοανατολική Συρία στο Αΐν Αλ Αράμπ (Κομπάνι), το Αΐν Ισά, το Αλ Μαλικεγιέ (Ντερέκ), το Ταλ Ταμέρ, το Ταλ Κοσέρ, το Αλ Χολ και τη Ράκα» αναφέρεται στην ανακοίνωση- ενώ απευθύνεται έκκληση σε όλες τις εμπόλεμες πλευρές στη βορειοανατολική Συρία να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων υγείας και των ασθενών τους.

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.