Header Ads

Χιλή: Οι πιο χαρακτηριστικές εικόνες από την αντίδραση που έγινε μαζική κραυγή

Η Χιλή είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αυτό δεν ισχύει και για τους πολίτες της. Γιατί είναι και η χώρα με τη μεγαλύτερη ανισότητα στον ΟΟΣΑ. 

Και αυτό είναι που τους έβγαλε τους Χιλιανούς στους δρόμους. Η αύξηση του εισιτηρίου του μετρό κατά 3%, ήταν μόνο η αφορμή να πουν ότι το ποτήρι ξεχείλισε. Τώρα ζητούν την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας και την παραίτηση του προέδρου, Σεμπαστιάν Πινιέρα. Ο οποίος για την ιστορία είναι δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας. 

Όμως στη χώρα του, οι μισοί από τους εργάτες βγάζουν 550 δολάρια τον μήνα ή και λιγότερα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Οι πλουσιότεροι της Χιλής έχουν εισόδημα 13,6 φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο των πιο φτωχών. Από τις πρώην δημόσιες υπηρεσίες και την ασφάλιση μέχρι το νερό, είναι ιδιωτικοποιημένα.

Διαδηλωτές, που μίλησαν στο Reuters, είπαν ότι με μεγάλη δυσκολία τα βγάζουν πέρα, διότι είναι πολύ ακριβό το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο έχει εν μέρει ιδιωτικοποιηθεί, όπως και η περίθαλψη, ενώ και οι λογαριασμοί νερού και ρεύματος είναι υψηλοί, όπως και τα ενοίκια. Το δε ιδιωτικοποιημένο σύστημα συντάξεων έχει δεχθεί κριτική από μεγάλη μερίδα των πολιτών, διότι οι συντάξεις είναι χαμηλές και συχνά δίδονται με καθυστέρηση. 

Αυτό που συμβαίνει εδώ και μερικές μέρες στη Χιλή είναι μια αυθόρμητη και μαζική επανάσταση.  

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.