Header Ads

Ψάρι του Αμαζονίου έχει «αλεξίσφαιρο γιλέκο» για να αντιμετωπίζει τα πιράνχας

Ενα από τα μεγαλύτερα ψάρια γλυκού νερού στον κόσμο προστατεύεται από το φυσικό ισοδύναμο ενός «αλεξίσφαιρου γιλέκου», που το βοηθά να επιβιώνει στα επικίνδυνα νερά του Αμαζονίου.

Τα λέπια του που μοιάζουν με πανοπλία, ώστε να αντέχει τις επιθέσεις από τα πιράνχας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του Μπέρκλεϊ, περιέγραψαν την Τετάρτη τη μοναδική δομή και τις εντυπωσιακές ιδιότητες της δερματικής θωράκισης των ψαριών, που ονομάζεται Αραπάιμα ο γίγας. Είπαν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλύτερης θωράκισης του ανθρώπινου σώματος καθώς και εφαρμογών στον σχεδιασμό της αεροδιαστημικής.

Το ψάρι, γνωστό και ως Πιραρουκού, έχει μήκος έως 3 μέτρα και ζυγίζει μέχρι 200 ​​κιλά. Το Αραπάιμα, ένα ψάρι που μπορεί να αναπνεύσει και να επιβιώσει μέχρι μια μέρα έξω από το νερό, εντοπίζεται σε ποτάμια στη Βραζιλία, τη Γουιάνα και το Περού, γεμάτα με πιράνχας - γνωστά για τα αιχμηρά τους δόντια, την απίστευτη δύναμη στο δάγκωμά τους και τις αιμοβόρες διαθέσεις τους.

Εδώ και πολύ καιρό μαίνεται ένας «πόλεμος» ανάμεσα στα αρπακτικά ζώα που αναπτύσσουν τρόπους για να σκοτώνουν - όπως τα αιχμηρά δόντια - και άλλα ζώα που αναπτύσσουν τρόπους για να παραμένουν ζωντανά, όπως οι δερματικές πανοπλίες που παρατηρούνται σε διάφορα ψάρια, δεινόσαυρους και θηλαστικά με την πάροδο του χρόνου.

 

Οι ερευνητές διεξήγαγαν εργαστηριακές εξετάσεις των λεπιών του Αραπάιμα. Οπως διαπίστωσαν, τα λέπια αυτά έχουν ένα σκληρό εξωτερικό στρώμα, που αντιστέκεται στη διείσδυση, και συνδέεται με ένα σκληρό αλλά εύκαμπτο εσωτερικό στρώμα από κολλαγόνο, την κύρια δομική πρωτεΐνη στο δέρμα και άλλους συνδετικούς ιστούς του σώματος.

Αυτή η δομή σημαίνει ότι τα λέπια μπορούν να παραμορφωθούν όταν δαγκωθούν από ένα πιράνχα αλλά δεν έχουν σκιστεί, σπάσει ή τρυπηθεί, προστατεύοντας το ψάρι από τραυματισμό.

Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το γραφείο επιστημονικής έρευνας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Πηγή: Reuters

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.