Header Ads

Αυξάνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία καθώς συνεχίζει την εισβολή στη βορειοανατολική Συρία

Αυξάνονται οι πιέσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες προς την Τουρκία λόγω της εισβολής της σε ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές στη βορειοανατολική Συρία: Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες», ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Ως γνωστόν, η τουρκική εισβολή άρχισε μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει αμερικανικές δυνάμεις από την περιοχή. Ο Τραμπ έχει επίσης πει ότι θα ήθελε οι ΗΠΑ να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει δηλώσει πως η στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από τότε που άρχισε η εισβολή, την Τετάρτη. Ο Ερντογάν λέει πως στόχος είναι η δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία, χωρίς κουρδικές πολιτοφυλακές, όπου θα μπορούσαν να επιστρέψουν Σύριοι πρόσφυγες. Επίσης, καθώς η κρίση κλιμακωνόταν, πυρά του τουρκικού πυροβολικού έπεσαν κοντά σε Αμερικανούς στρατιώτες στο Κομπάνι, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν άνοιξαν πυρ εναντίον των Αμερικανών και ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα για να μην πληγεί το φυλάκιο, ενώ απαντούσαν σε πυρά από Κούρδους σε κοντινή περιοχή.

Οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές δυνάμεις (SDF) σφυροκοπούνται από επιθέσεις από ξηράς και αέρος σε μια ζώνη 120 χλμ στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας. Δεκάδες μαχητές των SDF και οργανώσεων Σύριων ανταρτών- συμμάχων της Τουρκίας έχουν σκοτωθεί. Σύμφωνα με την Τουρκία, δύο στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, ενώ οι τουρκικές αρχές ανέφεραν την Παρασκευή ότι δύο άτομα σκοτώθηκαν και τρία τραυματίστηκαν από όλμους στη συνοριακή πόλη Σουρούτς, ενώ οκτώ σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν από ρουκέτες και όλμους στην τουρκική συνοριακή πόλη Νουσαϊμπίν.

Οι τουρκικές δυνάμεις ενέτειναν τους βομβαρδισμούς τους το Σάββατο γύρω από μια πόλη στη βορειοανατολική Συρία: Πυκνοί καπνοί υψώνονταν πάνω από το Ρας αλ Αΐν, μία από τις δύο συριακές πόλεις στις οποίες επικεντρώνεται η επίθεση, καθώς το τουρκικό πυροβολικό στοχοποιούσε την περιοχή. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters στην τουρκική πόλη Τσεϊλαπινάρ, από το Ρας αλ Αΐν ακούγονταν επίσης πυροβολισμοί, ενώ μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν από πάνω.

Τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα στο Τελ Αμπιάντ, τον άλλο στόχο της επιχείρησης , περίπου 120 χλμ δυτικότερα, με περιστασιακά πυρά πυροβολικού στην περιοχή.

Το πρωί του Σαββάτου το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως 415 αντάρτες των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG είχαν «εξουδετερωθεί» από τότε που άρχισε η επιχείρηση. Οι νεκροί άμαχοι ανέρχονται σε τουλάχιστον 11, και ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν πως ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

(με πληροφορίες από BBC, Reuters)

Κώστας Μαυραγάνης / HuffPost Greece
Από το Blogger.