Header Ads

Τα μεταναστευτικά κύματα «πνίγουν» τα νησιά του Αιγαίου: Ενα φωτογραφικό οδοιπορικό

Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες αφίξεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο, γεγονός που υπονομεύει τις προσπάθειες για την ελάφρυνση του απερίγραπτου συνωστισμού στις προσφυγικές δομές.

Ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στη Λέσβο, τη Σάμο και τα άλλα νησιά είναι ο υψηλότερος από τότε που η Ευρωπαϊκή Ενωση έφθασε σε συμφωνία ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Αγκυρα το 2016, για να εμποδίσει τους μετανάστες να περάσουν από τις ακτές της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η κρίση ξεκίνησε πριν από την στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων μαχητών στη Συρία, αλλά εκφράζονται ανησυχίες ότι θα μπορούσε να αυξηθεί πολύ περισσότερο. Από τότε που ξεκίνησε η επίθεση την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να καταπνίξει την ευρωπαϊκή κριτική σε βάρος της Αγκυρας, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να «ανοίξει τις πύλες» και να στείλει περισσότερους από 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Τα φουσκωτά πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και αλλού φτάνουν στα νησιά, παρά την ενισχυμένη ακτοφυλακή, τα μέλη της οποίας που περιπολούν τις τελευταίες εβδομάδες με την συνδρομή του ελληνικού στρατού.

Πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρονται από το φουσκωτό σκάφος τους σε πλοιάριο της ελληνικής ακτοφυλακής, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης διάσωσης κοντά στο νησί της Σάμου.

Αυτό επιδεινώνει τα προβλήματα στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, που βουλιάζουν από κόσμο. Μια φονική πυρκαγιά στη Μόρια - της οποίας η πληρότητα αγγίζει το 400% - στις 29 Σεπτεμβρίου, προκάλεσε μεγάλες αναταραχές στην περιοχή.

Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να επιταχύνει τις μεταφορές προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα και να επεκτείνει το δίκτυο των χώρων φιλοξενίας εκεί. Αλλά οι νέες αφίξεις στα νησιά ξεπερνούν κατά πολύ αυτές τις μεταφορές μέχρι στιγμής.

Η Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Διεθνής Αμνηστία, περιέγραψε τη Μόρια ως «υπερπλήρη και ανασφαλή» και παρότρυνε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να βοηθήσουν την Ελλάδα να τακτοποιήσει τους αιτούντες άσυλο.

Οι αρχές φοβούνται ότι εάν οι αριθμοί των προσφυγικών ροών παραμείνουν υψηλοί και τον Οκτώβριο, μια χειμερινή κρίση θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί.

Η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας αναφέρει ότι σχεδιάζει επίσης να κρατήσει τους μετανάστες χωρίς να τους δώσει το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο και θέλει να επαναλάβει τις απελάσεις πίσω στην Τουρκία, σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται λεπτομερώς στη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ.

Στελέχη του ελληνικού λιμενικού φωτίζουν με φακούς 23 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη και το Ιράν, που είχαν ξεκινήσει από κοντινή Τουρκία με προορισμό τη Σάμο.Φρουρός της Frontex μετράει τους διασωθέντες μετανάστες και πρόσφυγες στο μικροσκοπικό λιμάνι της Σκάλας Συκαμιάς, στη Λέσβο. Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλά μικρά παιδιά.Νεοαφιχθέντες μετανάστες και πρόσφυγες κοιτάζουν έξω από ένα φορτηγάκι στο λιμάνι της Σκάλας.Μετανάστες και πρόσφυγες κουβαλούν τα υπάρχοντά τους, καθώς αποβιβάζονται από ένα πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά. Οι ελληνικές αρχές έχουν επιταχύνει τις προσπάθειές τους για την μετακίνηση χιλιάδων μεταναστών από την συνωστισμένη Μόρια στην ηπειρωτική χώρα.Ανθρωποι πλένονται μπροστά από ένα σωρό σκουπιδιών, σε ένα αυτοσχέδιο καταυλισμό δίπλα στο υπερπλήρες κέντρο της Μόριας.Ο 38χρονος Αμπντούλ Ανόι από το Αφγανιστάν κάθεται δίπλα στην κόρη του, Γέσνα, έξω από τη σκηνή τους στη Μόρια.Ο μόλις 6 ημερών Μοχάμεντ Χελάλε από τη Συρία, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα, μέσα σε μια σκηνή στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας.Ενα αγόρι από τη Συρία παίζει με τα αυτοκινητάκια του στη Μόρια.Σύρος πρόσφυγας προσεύχεται δίπλα στις σκηνές, στην περίμετρο του επίσης υπερπλήρους προσφυγικού καταυλισμού στο Βαθύ της Σάμου.Προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν κουβαλάει στην πλάτη του ένα σακί με πατάτες, στη Μόρια της Λέσβου.Μικρά παιδιά παίζουν στις κούνιες της Μόριας.Εξαντλημένοι άνδρες κοιμούνται κοντά στην πόλη του Μανταμάδου, μετά την άφιξή τους με άλλους μετανάστες και πρόσφυγες με πλαστική βάρκα από την Τουρκία στη Λέσβο.Ενα κορίτσι κοιτάζει μέσα από το βανάκι, μετά την άφιξή του με άλλους μετανάστες στο παραθαλάσσιο χωριό Τσόνια της Λέσβου. Ηταν μια ομάδα ανθρώπων που πέρασαν από την Τουρκία στα ελληνικά παράλια, ταξιδεύοντας στη θάλασσα για πέντε ώρες στοιβαγμένοι σε μια λέμβο από καουτσούκ.
Ενας άνδρας από την Καμπούλ του Αφγανιστάν γυμνάζεται με αυτοσχέδια βάρη στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας.Η Παργκούλ Ραχμάνι, 57 ετών, φτιάχνει ψωμί σε ένα αυτοσχέδιο «αρτοποιείο» στη Μόρια.Επιτύμβιες στήλες πάνω από τους τάφους μεταναστών και προσφύγων που πνίγηκαν στη θάλασσα κατά τη διέλευση τους από την Τουρκία στην Ελλάδα, σε ένα άτυπο νεκροταφείο κοντά στο χωριό Κάτω Τρίτος στη Λέσβο.Σωσίβια γιλέκα προσφύγων και μεταναστών στην παραλία του παραθαλάσσιου χωριού Τσόνια της Λέσβου.Ανθρωποι από το Αφγανιστάν πίνουν τσάι πάνω από τη φωτιά ενός αυτοσχέδιου μαγκαλιού στη Μόρια.
Φωτογραφίες: Πέτρος Γιαννακούρης / Associated Press
Από το Blogger.