Header Ads

Νόμπελ Ειρήνης στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας

0

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Αμπε Αχμεντ Αλι, είναι ο νικητής του φετινού Νόμπελ Ειρήνης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας, ο Αλι βραβεύεται για «τις προσπάθειές του να πετύχει ειρήνη και διεθνή συνεργασία και ιδιαίτερα για την αποφασιστική πρωτοβουλία του να λύσει τις συνοριακές διαφορές με την γειτονική Ερυθραία.»

 

Το σημερινό είναι το 100ο Νόμπελ Ειρήνης που απονέμεται από το 1901. Εχουν βραβευτεί 17 γυναίκες και 24 οργανώσεις. Ολοι οι άλλοι νικητές ήταν άνδρες.

Δύο Νόμπελ Ειρήνης έχουν μοιραστεί σε τρία πρόσωπα:  Το 1994 βραβεύθηκαν ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ και οι πρόεδροι του Ισραήλ, Γιτζάκ Ραμπιν και Σιμόν Πέρεζ. Το 2011 το Νόμπελ Ειρήνης μοιράστηκαν τρεις γυναίκες που αγωνίστηκαν για την ειρήνη και την δημοκρατία στην Λιβερία: Η τότε πρόεδρος της χώρας, Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ, η κοινωνική λειτουργός, Λέιμα Γκμπόουι και η δημοσιογράφος Ταουακούλ Κάρμαν.

Ο μοναδικός, μέχρι σήμερα, που έχει αρνηθεί να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης, ήταν ο ηγέτης του Βορείου Βιετνάμ, Λε Ντουκ Θο. Ηταν το 1973, όταν η Σουηδική Ακαδημία αποφάσισε να μοιράσει το βραβείο ανάμεσα στον Θο και στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Χένρι Κίσιγκερ, για την συμφωνία ανακωχής των ΗΠΑ – Βορείου Βιετνάμ.

 

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.