Header Ads

Τουρκία: Σύλληψη 24 επειδή επέκριναν την εισβολή στη Συρία

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 24 άτομα για διασπορά «μαύρης προπαγάνδας» στα social media σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη Συρία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu την Τετάρτη.

Στη βορειοανατολική Συρία, όπου η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» για την εγκατάσταση εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων, τουρκικές δυνάμεις και οι Σύριοι αντάρτες σύμμαχοί τους συνεχίζουν την επίθεσή τους, ενώ ο συριακός κυβερνητικός στρατός, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, εισήλθαν στην πόλη Μανμπίτζ μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Από την έναρξη της επιχείρησης οι αρχές έχουν στοχοποιήσει ευρέως όσους επικρίνουν την τουρκική επιχείρηση, αρχίζοντας έρευνες σε βάρος εκατοντάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και Κούρδους βουλευτές.

Την Τετάρτη το Anadolu μετέδωσε πως 24 από τα 186 άτομα που είχαν τεθεί υπό κράτηση για επικρίσεις σε βάρος της επιχείρησης στα social media έχουν συλληφθεί. Οι ύποπτοι κατηγορούνται για «πρόκληση του κοινού σε μίσος και έχθρα» και «προπαγάνδα για μια τρομοκρατική οργάνωση».

Η Τουρκία λέει πως θα εκκαθαρίσει μια μεγάλη περιοχή στα σύνορα με τη Συρία, στοχεύοντας τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG, για τις οποίες λέει πως συνδέονται με τους Κούρδους αντάρτες στην Τουρκία.

Αν και τα περισσότερα κουρδικά κόμματα έχουν εκφράσει στήριξη προς την επιχείρηση, το φιλοκουρδικό HDP έχει ζητήσει να τερματιστεί αυτό που χαρακτηρίζει «απόπειρα» εισβολής. Οι εισαγγελείς άρχισαν μια έρευνα σε βάρος των συμπροέδρων του HDP για τα σχόλιά τους.

Οι αρχές είχαν αρχίσει παρόμοιες έρευνες μετά τις δύο προηγούμενες διασυνοριακές επιχειρήσεις της Τουρκίας. Πάνω από 300 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση για αναρτήσεις στα social media που ήταν επικριτικές απέναντι σε επιχείρηση στη βόρεια Συρία τον Ιανουάριο του 2018.

Reuters / HuffPost Greece
Από το Blogger.