Header Ads

Ερντογάν: "Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τρομοκράτες - Θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά σε εκπροσώπους του Τύπου μετά την προσευχή της Παρασκευής στο Hz. Τζαμί Ali στην περιοχή Uskudar της Κωνσταντινούπολης, Τουρκία στις 24 Σεπτεμβρίου 2021. (Φωτογραφία από Murat Kula/Anadolu Agency μέσω Getty Images)

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τρομοκράτες πέρα από κάθε προσδοκία», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή επαναλαμβάνοντας πως οι πρόσφατες συνομιλίες του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν ήταν άκρως απογοητευτικές. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως η χώρα του, μολονότι μέλος του ΝΑΤΟ, θα επιδιώξει στενότερες σχέσεις συνεργασίας με τη Ρωσία τόσο στην Σύρια όσο και σε οικονομικό επίπεδο. 

Μιλώντας μετά τις προσευχές στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε ότι αυτός και ο Μπάιντεν απέτυχαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στην συνάντηση που είχαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Ως δύο χώρες του ΝΑΤΟ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρίσκονται σε πολύ διαφορετική θέση, δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος πριν εξαπολύσει πυρά κατά της Αμερικής: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν επί του παρόντος τρομοκρατικές οργανώσεις, πέρα από κάθε προσδοκία», προσθέτοντας ότι «αντί να πολεμήσουν τις τρομοκρατικές ομάδες, οι ΗΠΑ τους παρέχουν σημαντική ποσότητα όπλων, εργαλείων και οχημάτων ».

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, πρέπει να μοιραστεί αυτό το γεγονός με όλο τον κόσμο, αναφερόμενος στην υποστήριξη των ΗΠΑ στην -κατά τον ίδιο τρομοκρατική κουρδική ομάδα- YPG/PKK που συντάχθηκε με τους Αμερικανούς στον αγώνα κατά του ISIS στην Συρία.

 

 ”Στόχος μας να φτάσουμε σε εμπορικές συναλλαγές ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία” 

Αντίθετα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «οι προσδοκίες μου από τον κ. Πούτιν είναι πολύ διαφορετικές». Οι δύο πολιτικοί ηγέτες αναμένονται να συναντηθούν στις 29/9 στο Σότσι της Ρωσίας όπου αναμένεται να συζητήσουν για την κατάσταση στην Συρία. 

«Δυστυχώς το καθεστώς στη Συρία, απειλεί το νότιο μέρος της χώρας μας. Περιμένω διαφορετικές προσεγγίσεις από τον κ. Πούτιν, πιο συγκεκριμένα από τη Ρωσία, ως απαίτηση της αλληλεγγύης μας και στο πλαίσιο των φιλικών μας σχέσεων. Πρέπει να διεξάγουμε μαζί αυτόν τον αγώνα στην Συρία», τόνισε και συνέχισε: «Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για τη Συρία αυτές τις μέρες», σημειώνοντας ότι η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία «θα πρέπει να συζητήσουν τρόπους για τη δημιουργία μιας ζώνης ειρήνης στη Συρία».

Επιπλέον, ανέφερε πως «προσπαθούμε να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις με τη Ρωσία. Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε εμπορικές συναλλαγές αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν έχουμε αποφασίσει να φτάσουμε σε αυτόν τον όγκο συναλλαγών και αν το θεωρήσουμε απαραίτητο για το κράτος μας, οι σχέσεις μας πρέπει να είναι πολύ πιο διαφορετικές». 

Πηγές: Anadolou, Associated Press

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.