Header Ads

Χριστοδουλίδης: Ορθή η απόφαση των ΗΠΑ για ανανέωση της μερικής άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Στην εντολή ανανέωσης των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία για άλλο έναν χρόνο αναφέρεται με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

″Η σημερινή απόφαση των ΗΠΑ για ανανέωση της μερικής απαλλαγής από τους εν λόγω περιορισμούς έναντι της Κύπρου για ένα ακόμη οικονομικό έτος συνιστά ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση και την πλήρη άρση των περιορισμών, αντανακλώντας την συνεχώς αυξανόμενη σημασία των γεωστρατηγικών σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Κύπρου”, επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλίδης.

 

Υπενθυμίζεται ότι το ιστορικό πρώτο βήμα έγινε την 1η Σεπτεμβρίου του 2020 και αφορούσε την πώληση αμερικανικών μη φονικών όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Η ανακοίνωση τότε έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν.

Το αμερικανικό εμπάργκο για τους μη φονικούς εξοπλισμούς είχε επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1987.

Το State Department παρέτεινε την Πέμπτη (30/9) την περίοδο της προσωρινής τροποποίησης των Διεθνών Κανονισμών για την Κυκλοφορία Όπλων, της λεγόμενης ITAR ( International Traffic in Arms Regulations) για να καταστεί δυνατή η προσωρινή άρση των απαγορεύσεων στις εξαγωγές, επανεξαγωγές, μεταθέσεις και προσωρινές εισαγωγές μη θανατηφόρων αμυντικών ειδών και αμυντικών υπηρεσιών που προορίζονται για την Κυπριακή Δημοκρατία έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022, εκτός εάν υπάρξει άλλη τροποποίηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Sigmalive

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.