Header Ads

Γραμματέας ναζιστικού στρατοπέδου, 96 ετών, διαφεύγει πριν από τη δίκη της

Η Ίρμγκαρντ Φούρτσνερ, 96 ετών, επρόκειτο να δικαστεί στη βόρεια Γερμανία την Πέμπτη το πρωί για συνέργεια σε 11.000 δολοφονίες επί ναζιστικής εποχής, αλλά ο δικαστής εξέδωσε αντ′ αυτού ένταλμα σύλληψής της καθώς κατάφερε να διαφύγει. 

Πρόκειται για πρώην γραμματέα στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ. Πριν από τη δίκη της, εξαφανίστηκε από το γηροκομείο της και μάλιστα με ταξί. 

Η κατηγορούμενη πιστεύεται ότι στη συνέχεια πήρε το μετρό με προορισμό έναν σταθμό στα περίχωρα του Αμβούργου.

Ο δικαστής Ντόμινικ Γκρος δήλωσε ότι πλέον θεωρείται φυγάς και μια ομάδα που εκπροσωπεί επιζώντες και συγγενείς νεκρών εξέφρασε την οργή της για το γεγονός ότι κατάφερε να διαφύγει. «Δείχνει απίστευτη περιφρόνηση για το κράτος δικαίου και τους επιζώντες», δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή Άουσβιτς.

Η υπόθεση θεωρείται πρωτοφανής.

Η Ίρμγκαρντ Φούρτσνερ είχε εργαστεί ως δακτυλογράφος στο γραφείο του διοικητή του στρατοπέδου Στούτχοφ, κοντά στη σημερινή πολωνική πόλη Γκντανσκ, η οποία ήταν τότε υπό την κατοχή της ναζιστικής Γερμανίας και ήταν γνωστή ως Ντάνζιγκ.

Για δύο χρόνια πριν από το τέλος του πολέμου το 1945, λέγεται ότι γνώριζε βασικές λεπτομέρειες για το τι συνέβαινε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

To στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ

Κατά τη διάρκεια μιας δίκης το 1954 αποκάλυψε πώς ο Χόπε της είχε υπαγορεύσει επιστολές, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις ναζιστικές δολοφονίες στο Στούτχοφ.

Περίπου 100.000 άνθρωποι κρατούνταν στο Στούτχοφ, το οποίο ήταν διαβόητο για τις φρικτές συνθήκες που επικρατούσαν και 65.000 υπολογίζεται ότι πέθαναν.

Το Στούτχοφ διέθετε θαλάμους αερίων και οι άνθρωποι σκοτώνονταν στο στρατόπεδο με αέρια, πυροβολισμούς και θανατηφόρες ενέσεις, καθώς και με λιμοκτονία. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους σε πορείες θανάτου από το στρατόπεδο καθώς ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του.

Μεταξύ των δολοφονηθέντων στο Στούτχοφ περιλαμβάνονται πολλοί Εβραίοι καθώς και μη Εβραίοι Πολωνοί και αιχμάλωτοι Σοβιετικοί στρατιώτες.

Η υπόθεση της Πέμπτης σηματοδοτεί μια από τις τελευταίες δίκες των Ναζί, κυρίως επειδή λίγοι κατηγορούμενοι είναι ακόμη ζωντανοί.

Πηγή: BBC

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.