Header Ads

Βρετανία: Υπό έλεγχο η έλλειψη καυσίμων με πρατήρια να παραμένουν άδεια

Η Βρετανία έκανε γνωστό την Πέμπτη ότι η κρίση από την έλλειψη καυσίμων, βρίσκεται υπό έλεγχο, αν και πολλά πρατήρια παραμένουν χωρίς αποθέματα, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να αναζητούν ανοικτό βενζινάδικο ή να στέκονται στην ουρά για ώρες προκειμένου να γεμίσουν τα ντεπόζιτα τους.

Σε μια εβδομάδα που επικρατούσε το χάος, με συγκρούσεις να ξεσπούν στα πρατήρια καυσίμων και τον κόσμο να γεμίζει μπουκάλια νερού με βενζίνη, Βρετανοί υπουργοί επανέλαβαν ότι η κρίση αποκλιμακώνεται, αν και έδωσαν εντολή στον στρατό την Τετάρτη, να βγει στους δρόμους με τα βυτιοφόρα.

«Η κρίση βρίσκεται αυή την στιγμή και πάλι υπό έλεγχο», δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Σάιμον Κλαρκ.

Δημοσιογράφοι του Reuters επισκέφθηκαν την Πέμπτη επτά πρατήρια βενζίνης στο Λονδίνο και τις γύρω περιοχές. Δύο ήταν ανοικτά. Σε ένα από αυτά, δεκάδες οδηγοί περίμεναν στην ουρά, με το προσωπικό να προσπαθεί να τους καθοδηγήσει.

Η Ένωση Λιανεμπόρων Καυσίμων (PRA), που εκπροσωπεί ανεξάρτητους εμπόρους οι οποίοι αντιστοιχούν στα δύο τρίτα περίπου των 8.380 πρατηρίων καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το 27% των μελών της έχουν εξαντλησεί τα αποθέματά τους και ότι αναμένουν η κατάσταση να βελτιωθεί τις επόμενες 24 ώρες.

Η κρίση με τα πρατήρια βενζίνης προκάλεσε αντιδράσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με υψηλόβαθμους πολιτικούς να υποστηρίζουν με περιφρονητικό τρόπο, ότι η έλλειψη οδηγών ήταν συνέπεια της απόφασης για αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βρετανοί υπουργοί έχουν κατ’ επανάληψη αρνηθεί ότι το Brexit έπαιξε ρόλο στην κρίση αυτή, αν και δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι οδηγοί φορτηγών έφυγαν μετά το Brexit, ενώ τώρα επικαλούνται τα lockdown του κορονοϊού ως το βασικό εμπόδιο για την διενέργεια εξετάσεων - πιστοποίησης των.

Ερωτηθείς εάν η Βρετανία θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση αν δεν είχε αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σάιμον Κλαρκ δήλωσε: «Πραγματικά, δεν το δέχομαι αυτό».

«Η ιδέα ότι αυτό αφορά το Brexit είναι μια προσπάθεια να μας γυρίσει πίσω σε αυτό που πραγματικά φοβάμαι ότι είναι μια αρνητική συζήτηση για ευκαιρίες που χάθηκαν», δήλωσε. «Εάν κοιτάξετε την κατάσταση στη Γερμανία, εάν κοιτάξετε την κατάσταση στην Πολωνία, εάν κοιτάξετε την κατάσταση στη Γαλλία, και εκείνες έχουν τέτοια προβλήματα», είπε.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.