Header Ads

“Ο καιρός των τσιγγάνων” με Πάολα και Goran Bregovic στο Φεστιβάλ Πρεσπών

Συναυλία – έκπληξη με μουσικές από τον “καιρό των τσιγγάνων” με τον Goran Bregovic και την Πάολα, περιλαμβάνει το φετινό φεστιβάλ “Πρέσπες 2022”, το τελικό πρόγραμμα του οποίου ανακοίνωσε ο Οργανισμός Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών-Φλώρινας.  Πρόκειται για μια συνάντηση που είχε προετοιμαστεί πριν από δύο χρόνια, αλλά καθυστέρησε λόγω πανδημίας, όπως αναφέρεται.

Στο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων προστίθεται και συναυλία με τον Στέλιο Ρόκκο, στο Αμύνταιο.

Το τελικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών-Φλώρινας:

Παρασκευή 26 Αυγούστου, ΔΑΚ Φλώρινας: «Ένας χρόνος χωρίς τον Μίκη»:

Φόρος τιμής στον μεγάλο Έλληνα Συνθέτη, που πρόλαβε στο γέρμα της ζωής του να διευθύνει στον Άγιο Αχίλλειο, όταν μαίνονταν ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία, την ορχήστρα του Βελιγραδίου.

Η Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης ετοίμασε ένα ιερατικό αφιέρωμα, στο οποίο τραγουδούν  ο Βασίλης Λέκκας, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Άγγελος Θεοδωράκης

Σάββατο 27 Αυγούστου, Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου: Συναυλία με τίτλο «Το μετέωρο βήμα των πελεκάνων».

Η συναυλία αυτή είναι αφιερωμένη στην πρωτοφανή οικολογική καταστροφή που συνέβη στην λίμνη με την απώλεια 1700 αργυροπελεκάνων. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Μάριος Φραγκούλης και η Δήμητρα Σελεμίδου, με πολυμελή ορχήστρα, θα παρουσιάσει  ένα ρέκβιεμ για την κλιματική αλλαγή

Για το ιντερμέδιο της εκδήλωσης, έχει προσκληθεί ο ποιητής  Βαγγέλης Χρόνης.

Κυριακή 28 Αυγούστου, Ο Στέλιος Ρόκκος θα παρουσιάσει στο ανοιχτό γήπεδο του Αμυνταίου, πλάι στην λίμνη των Πετρών, μια τρίωρη συναυλία.

Δευτέρα 29 Αυγούστου, στο Λέχοβο, συναυλία με την Ελένη Βιτάλη και τον Παναγιώτη Μάργαρη στο λόφο του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 1000 μέτρων.

Τρίτη 30 Αυγούστου, στο ΔΑΚ της Φλώρινας, ο συνθέτης Goran Bregovic και η Πάολα, με χάλκινα πνευστά παρουσιάζουν  μουσικές και τραγούδια από τον «Καιρό των Τσιγγάνων».

Ο Goran Bregovic είναι ο αγαπημένος συνθέτης των «Πρεσπών». Ο ίδιος λατρεύει το φεστιβάλ, σε μια δήλωση του στο περιοδικό Nouvel Observateur είχε πει το καταπληκτικό: «η καλύτερη συναυλία που έδωσα και άκουσα στην ζωή μου ήταν η συναυλία στον Άγιο Αχίλλειο. Αηδόνια ερωδιοί, κορμοράνοι, βατράχια, αγελάδες και η απόκοσμη σιγαλιά της λίμνης, ήταν ένα άκουσμα που δεν έχω ξανακούσει ποτέ».

Οι διοργανωτές του  φεστιβάλ των «Πρεσπών», αναφέρουν πως το φεστιβάλ στηρίζεται από την Πολιτεία και όλες τις δυνάμεις του Νομού, με άρρηκτη ενότητα και έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, από όλους τους μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες, από όλους τους Προέδρους της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργούς, Αρχηγούς Κομμάτων, Υπουργούς, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και από όλους τους Αρχιεπισκόπους και εκεί έλαβαν χώρα συναντήσεις ηγετικών προσωπικοτήτων των γειτονικών λαών.  Ακόμα, σημειώνεται πως, το φεστιβάλ γίνεται με την βοήθεια του Στρατού, που αναλαμβάνει όλες τις φροντίδες για τις δύσκολες συνθήκες ενώ συμβάλλουν η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, οι Ναυαγοσώστες, το Νοσοκομείο της Φλώρινας και το ΕΚΑΒ.

 

 

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.