Header Ads

Δ. Μακεδονία: Συνάντηση των ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου

Οι βασικές κατευθύνσεις και η πορεία των κύριων έργων υποδομής σε Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο, που αποτελούν και βασικό εφαλτήριο για την ανάπτυξη τους, ήταν το αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση των προεδρείων των ΤΕΕ των δύο γειτονικών Περιφερειών, που έγινε με πρωτοβουλία της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας.

Ως κύριο αναπτυξιακό έργο για τις δύο περιοχές χαρακτηρίστηκε η σιδηροδρομική σύνδεση της Καλαμπάκας, με τα Ιωάννινα και το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, καθώς έχει πάρει ήδη έγκριση η μελέτη, που αφορά τη σιδηροδρομική σύνδεση της Καλαμπάκας με τα Κοίλα Κοζάνης και εν συνεχεία με την Πτολεμαΐδα και τη Φλώρινα.

Έτσι η μελλοντική σιδηροδρομική σύνδεση των δύο περιοχών και η πρόσβαση από τη Δυτική Μακεδονία στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αναμένεται να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για υψηλή ανάπτυξη και στις δύο περιοχές, με αφορμή φυσικά και την απολιγνιτοποίηση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, όπου προγραμματίζονται επενδύσεις στην περιοχή, οι οποίες ήδη βρίσκονται στη φάση των σχεδιασμών.

Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε από την πλευρά των δύο ΤΕΕ, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου η συνεργασία των δύο τμημάτων με σύσταση Ομάδων εργασίας, που θα αφορούν την ανάδειξη των ορεινών όγκων που αποτελούν και τα όρια μεταξύ των δύο Περιφερειών. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η καταγραφή των προσβάσεων και των προβλημάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με βασική επιδίωξη την κατάθεση προτάσεων για τη βελτίωση τμημάτων και υποδομών για την ομαλή διέλευση των τουριστών και των παραγωγών.

Επίσης αποφασίστηκε η καταγραφή όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής, με σκοπό να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα αφορά υποδομές και παραγωγικές δραστηριότητες, για μια ήπια ανάπτυξη της περιοχής σεβόμενοι το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και την μορφολογία της περιοχής.

Επιπλέον κατατέθηκε μια πρόταση για τη δημιουργία δικτύου λιμνιαίων πόλεων και ανάδειξης του υγρού στοιχείου για τις περιοχές των Ιωαννίνων και της Καστοριάς, αλλά και του οικοσυστήματος του Αώου, ώστε με τη συνεργασία των δύο Περιφερειακών τμημάτων να γίνουν προσπάθειες για δράσεις που αφορούν την προστασία του φυσικού τους περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα να αναδειχθούν σημαντικά μνημεία τα οποία  θα συμβάλλουν στην διαφύλαξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και ταυτόχρονα θα σηματοδοτήσουν την προσπάθεια για προβολή και ανάδειξη της Βαλκανικής Αρχιτεκτονικής. Όλες οι παραπάνω συνέργειες θα μπορούν να ενταχθούν και σε Διευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά εργαλεία, με τη συμμετοχή των Δύο Περιφερειακών Τμημάτων, ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη των στόχων των παραπάνω δράσεων.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΚΗΣ ΝΑΣΙΑΔΗΣ

 

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.