Header Ads

Δυτική Μακεδονία: Εκδηλώσεις υπό το σεληνόφως

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία.

Φέτος, εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρασία και του ίχνους που αυτό άφησε στη συλλογική μνήμη. Για το θέμα της αφίσας των φετινών εκδηλώσεων, επιλέχθηκε μία φωτογραφία του Boissonnas με τίτλο «Η Αχειροποίητος ως καταυλισμός Ελλήνων προσφύγων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία». Η φωτογραφία είναι λήψη του 1919, και τα προσφυγόπουλα που απαθανατίζονται, βρέθηκαν εκεί από άλλες καταστροφές που έφερε ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή 12 Αυγούστου, έχουν προγραμματιστεί οι εξής μουσικές εκδηλώσεις:

Αμύνταιο: Ελληνιστική πόλη Πετρών (αναψυκτήριο): Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου και το Ωδείο Φλώρινας (και το παράρτημα Αμυνταίου), διοργανώνουν μουσική εκδήλωση, με τους Αντιγόνη Ντουσιοπούλου (φωνή και πιάνο), Παναγιώτη Ταταρίδη (φωνή και μπουζούκι), Αντώνη Κωστόπουλο (τρομπέτα) και Λάζαρο Κωστόπουλο (κιθάρα). Ώρα έναρξης 20:30

Καστοριά – Αρχοντικό Τσιατσιαπά (αύλειος χώρος): Η Εφορεία Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Καστοριάς διοργανώνουν μουσική εκδήλωση με τον Δημήτρη Μπάση και σολίστ κιθάρας τον Μ.Ανδρουλιδάκη, με τίτλο: “Γυμνά τραγούδια”

Το Αρχοντικό θα παραμείνει ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο για το κοινό 19:00 – 21:00.

Κοζάνη – Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής (Κήπος των γλυπτών): Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης διοργανώνει μουσική Eκδήλωση με τον Mάκη Σεβιλογλου, υπό τον τίτλο “Φώτιζε το δρόμο το φεγγάρι…”. Ώρα έναρξης: 21:00.

Παράλληλα με τη συναυλία η μόνιμη συλλογή και οι περιοδικές εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής θα παραμείνουν ανοιχτές από τις 20:00 έως τις 24:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Φλώρινα – Ελληνιστική Πόλη (λόφος Αγ. Παντελεήμονα): Η Εφορεία Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Δήμο και το Ωδείο Φλώρινας, διοργανώνουν εκδήλωση με το μουσικό σχήμα του Ωδείου με τίτλο “Μουσικές μνήμες ξεριζωμού” (Γ. Παυλίδης: πιάνο Β. Δόντσιος: τραγούδι, Ν. Γεωργίου: κιθάρα, Γ. Παπαστεργίου: βιολί, Γ. Τσαμπάζης: κλαρινέτο). Ώρα έναρξης: 21:00

 

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.