Header Ads

Εορδαία: Aνησυχούν οι μηλλοπαραγωγοί του Βερμίου για το «μπλόκο» των εξαγωγών από την Αίγυπτο

Με αγωνία παρακολουθούν οι παραγωγοί μήλων στο Βέρμιο τις εξελίξεις στο μέτωπο των εξαγωγών προς την Αίγυπτο, μετά την απόφαση της χώρας, για «μπλόκο» των εισαγωγών και περιορισμούς στην εξαγωγή συναλλάγματος, επιπτώσεις που βιώνουν ήδη οι δενδροκαλλιεργητές σε περιοχές της Λάρισας, συγκομίζοντας το διάστημα αυτό τις πρώιμες ποικιλίες μήλων, και αποτέλεσμα την πτώση της τιμής διάθεσης του προϊόντος.

Η φετινή παραγωγή, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου Κυριάκο Λωτίδη, είναι εξαιρετική, λόγω και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, και εκτιμάται ότι από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει η συλλογή των καρπών, πρώτιστα στις πρώιμες ποικιλίες, και στη συνέχεια στις υπόλοιπες.

Η τιμή παραμένει ζητούμενο, πέρυσι έκλεισε στα πενήντα λεπτά, φέτος θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι αυξημένες δαπάνες εξ αιτίας της ανόδου των τιμών, στην ενέργεια και στην προμήθεια των γεωργικών εφοδίων.

Τελευταία απασχολεί τους παραγωγούς το θέμα με τις εισαγωγές μήλων από την Πολωνία και άλλα κράτη, χωρίς, όπως υποστηρίζουν, να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, κι αυτό είναι απαίτηση τους, προϊόντα που υστερούν κατά πολύ σε ποιότητα αλλά είναι φθηνότερα, γεγονός που εντείνει τον ανταγωνισμό.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Mαίρη Κεσκιλίδου

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.