Header Ads

Δυο ημέρες πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Δ. Μακεδονία

Το έκτο εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης, στον Πεντάλοφο Κοζάνης, υλοποιεί, από την Παρασκευή 26 έως τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Δήμο Βοϊου, το Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στόχος του εργαστηρίου είναι η διάδοση των βασικών αρχών και ειδικών γνώσεων της τέχνης της πέτρας και της παραδοσιακής δόμησης. Θα περιλαμβάνει τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά μαθήματα παραδοσιακής δόμησης πέτρας και ξύλου και ειδικών κονιαμάτων ενώ ξεχωριστή αναφορά θα γίνει σε ιδιαίτερες κατασκευές όπως τα τοξωτά γεφύρια και η αντισεισμική δόμηση. Στο παρελθόν τα μαθήματα του σεμιναρίου διαρκούσαν δέκα ημέρες και είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον σε πολλούς επιστήμονες, μαστόρους, τεχνίτες, φοιτητές καθώς και σε λάτρεις της τοπικής αρχιτεκτονικής. Στους διδάσκοντες μαζί με Ακαδημαϊκούς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμμετέχουν και άνθρωποι της αγοράς, καταξιωμένοι επιστήμονες, πετράδες και τεχνίτες που διακρίνονται για τις γνώσεις αλλά και τη μεγάλη τους εμπειρία στα αντικείμενα των μαθημάτων.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, το εργαστήριο παραδοσιακής δόμησης είναι βασικό στοιχείο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός σχεδίου ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή. Στόχος του σχεδίου είναι η καταγραφή, διάσωση, διάδοση, ανάδειξη και αξιοποίηση της τοπικής αρχιτεκτονικής και της παραδοσιακής δόμησης ως παράγοντες τοπικής ανάπτυξης και αναζωογόνησης της υπαίθρου και όλης της Δυτικής Μακεδονίας.

Την Παρασκευή 26/8/2022, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την έναρξη του σεμιναρίου, ενώ επόμενες τρεις ημέρες οι εργασίες του σεμιναρίου θα διεξάγονται από τις 09:00 έως τις 15:00.

Παρέμβαση «Τόπος και λογοτεχνία» την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Αυγούστου

Διήμερη εκδήλωση «Τόπος και λογοτεχνία» διοργανώνει σήμερα Παρασκευή 26 Αυγούστου και αύριο Σάββατο 27 Αυγούστου, το λογοτεχνικό περιοδικό Παρέμβαση σε συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης και τον ΟΑΠΝ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας (Αλεξίου Καραλιβάνου 23) και θα πλαισιωθεί και τις δύο ημέρες με μουσική.

Γρεβενά: «Πολιτιστικό καλοκαίρι»

Συναυλία με το πολυφωνικό σχήμα του Βαγγέλη Κώτσου, θα δοθεί σήμερα Παρασκευή 26 Αυγούστου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό καλοκαίρι» του δήμου Γρεβενών. Η συναυλία, στον χώρο του παλιού μύλου Γιαννακόπουλου στην τοποθεσία Επτά Λάκκοι, θα αρχίσει στις 21:00 και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 Βόιο: Λαϊκή – έντεχνη βραδιά στην Εράτυρα

Μουσική εκδήλωση, με λαϊκό και έντεχνο πρόγραμμα, διοργανώνουν ο δήμος Βοίου και η Τοπική Κοινότητα Εράτυρας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 26/8/2022, στις 21:00,στην πλατεία Εράτυρας.

Κοζάνη: Γιορτή Κυνηγιού.

Γιορτή κυνηγιού, με μουσικό συναπάντημα των χάλκινων πνευστών, με την ποντιακή λύρα και το μπουζούκι, διοργανώνει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κοζάνης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26/8/2022, στις 20:00, στο πάρκο Ηπειρωτών, με τιμή εισόδου 2 ευρώ.

 Εορδαία: Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Πεντάβρυσο Παρασκευή 26 Αυγούστου

Εκδήλωση, στην πλατεία του χωριού, διοργανώνει ο Πολιτιστικός – Λαογραφικός και Αθλητικός Σύλλογος Πενταβρύσου «Ο Διγενής», την Παρασκευή 26 Αυγούστου, στις 21:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στην εκδήλωση θα εμφανιστούν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου «Ο Διγενής» και συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή και θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι.

Κοζάνη: Ζωιδάκης – Αγέρης στον ΠολύμυλοΣάββατο 27 Αυγούστου

Μουσική βραδιά με τον Νίκο Ζωϊδάκη και τον Κώστα Αγέρη, διοργανώνει ο Αθλητικός Σύλλογος, Δάφνη Πολυμύλου. Η εκδήλωση, με πολλά πατατοεδέσματα και εκπλήξεις, όπως υπόσχονται οι διοργανωτές, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022, στις 21:00, στο δημοτικό σχολείο Πολυμύλου. Η τιμή εισόδου είναι 9 ευρώ στο ταμείο και 7 ευρώ με προπώληση.

Βελβεντό: Εκδήλωση από τις «Βελβεντινές Φωνές» – Σάββατο 27 Αυγούστου

Θερινή συναυλία των  μουσικών συνόλων του, διοργανώνει o Σύλλογος Φίλων μουσικής «Βελβεντινές Φωνές». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022, στις 20:30, στο εξοχικό κέντρο «Μετόχι» στο Βελβεντό όπου θα ακολουθήσει γλέντι με λαϊκή και δημοτική ορχήστρα και θα υπάρχει λαχειοφόρος αγορά.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.