Header Ads

Μητσοτάκης από το Δαμάσι Τυρνάβου: Θέλουμε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά

Damasti

Ήταν 3 Μαρτίου όταν ο σεισμός των 6 Ρίχτερ «χτύπησε» την περιοχή της Ελασσόνας στη Θεσσαλία και μεταξύ των κτιρίων που επλήγησαν, ήταν το δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι Τυρνάβου.

Σήμερα, σχεδόν 4 μήνες μετά, έγινε ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά στο νεόκτιστο δημοτικό σχολείο, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά την τελετή, ο διευθυντής του σχολείου Γρηγόρης Λέτσιος που έβγαλε με ασφάλεια -μαζί με τους δασκάλους- τα παιδιά από τις τάξεις την ώρα του σεισμού, θυμήθηκε και τη συνομιλία που είχε εκείνη τη μέρα, μετά το σεισμό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Κύριε Πρωθυπουργέ, στις 3 του Μάρτη είχαμε μία τηλεφωνική επικοινωνία και μου είπατε επί λέξει: κύριε Διευθυντά, εφόσον όλα πάνε καλά το συντομότερο δυνατόν θα έχετε νέο διδακτήριο. Χάρηκα εκείνη την ημέρα, αλλά σήμερα πετάω από τη χαρά μου πραγματικά, όταν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, σε 3,5 μήνες δημιουργήθηκε αυτό το κόσμημα».

«Είναι μία ξεχωριστή στιγμή και με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι μαζί σας εδώ, στο Δαμάσι, για να εγκαινιάσουμε το καινούργιο σχολείο το οποίο πράγματι καταφέραμε να κατασκευάσουμε σε χρόνο ρεκόρ μετά τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών ενδυναμώνονται όταν υπάρχει συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων. Και είμαι χαρούμενος διότι καταφέραμε αυτή τη δέσμευση την οποία δώσαμε στους δημότες του Δαμασίου, κυρίως στα παιδιά, στους γονείς, στους διδάσκοντες, να την κάνουμε πράξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε ο κρατικός μηχανισμός.

«Καταφέραμε όντως, σε ταχύτητες ασυνήθιστες για το ελληνικό δημόσιο, να είμαστε έτοιμοι όπως είχαμε δεσμευτεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Όχι απλά κατασκευάζοντας ένα ακόμα σχολείο, αλλά ένα σχολείο υπόδειγμα -πιστεύω- για το πώς πρέπει να κατασκευάζονται όλα τα σχολεία από εδώ και στο εξής. Ένα σχολείο φιλικό προς το περιβάλλον, με υψηλή ενεργειακή απόδοση, με θέρμανση και ψύξη, με αίθουσα πολλαπλών χώρων, ένα σχολείο κόσμημα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μου, μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας να σχεδιάσει και να κατασκευάσει εξ ολοκλήρου αυτό το υπερσύγχρονο σχολείο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το σημαντικό για μένα ως Πρωθυπουργός είναι ότι θέλω κάθε παιδί σε αυτή τη χώρα που μπορεί να φοιτά σε ένα σχολείο όπως το σχολείο του Δαμασίου στην ελληνική Περιφέρεια να γνωρίζει ότι έχει τις ίδιες ευκαιρίες με οποιοδήποτε άλλο Ελληνόπουλο να διακριθεί», πρόσθεσε.

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της πανδημίας. «Φέτος, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την επιπρόσθετη πρόκληση του κορονοϊού. Θέλουμε τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Και για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να τηρούνται πλήρως τα μέτρα τα οποία μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί. Να φοράμε τις μάσκες μας, να κρατάμε τις αποστάσεις, να κάνουμε τα συχνά τεστ μας έτσι όπως μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί, προκειμένου να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά στο φυσικό τους χώρο που δεν είναι άλλος από το σχολείο», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, ενώ επεσήμανε τα συνολικότερα μέτρα που έχουν ληφθεί φέτος για την ενίσχυση των σχολείων.

«Θέλω επίσης να γνωρίζετε ότι τα φετινά σχολεία ανοίγουν στη χώρα με διαφορετικά χαρακτηριστικά από ότι είχαν στο παρελθόν. Με ένα πιο ενισχυμένο πρόγραμμα σπουδών, με την προσχολική αγωγή από την ηλικία των 4 να έχει επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Με ξένη γλώσσα για πρώτη φορά στα δημοτικά μας. Και με 11.700 περισσότερους καθηγητές και δασκάλους καθώς για πρώτη φορά έγιναν διορισμοί τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση από το 2010».

Μιλώντας συνολικά για τις φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει διάφορες περιοχές της χώρας τα τελευταία χρόνια, όπως οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, και τις κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Χρέος του κράτους είναι να βρίσκεται πάντα κοντά σε κάθε πολίτη ο οποίος δοκιμάζεται.  Κανείς πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται απροστάτευτος. Το πρώτο μέλημα του κράτους είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας. Και αυτή την δέσμευσή μας κάθε μέρα που περνά θέλω να την κάνουμε πράξη». 

Τον πρωθυπουργό ευχαρίστησαν για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο σχολείο Δαμασίου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας, οι οποίοι αναφέρθηκαν και στην κρατική ενίσχυση που είχαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού σε όλη την πληγείσα περιοχή ενώ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης ανέφερε ότι πριν από την κατασκευή του καινούριου σχολείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε ότι “δεν θέλω να χαθεί ούτε μία σχολική μέρα”.

 

 

Damasti

Το έργο

Το έργο υλοποιήθηκε με τη χορηγία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά από άμεσες προσωπικές παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού. Μετά τον αγιασμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της νέας μονάδας, εμβαδού 880 τετραγωνικών μέτρων.

Πρόκειται για το μοναδικό σχολείο που ανήκει στην ενεργειακή κλάση Α στην Ελλάδα και διαθέτει, μεταξύ άλλων, εννέα αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πληροφορικής, αίθουσα φυσικών επιστημών, χώρους πρασίνου έκτασης 660 τμ και όλες τις υποδομές ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ.

 

Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Μητροπολίτης Ελασσώνος Χαρίτων. Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος και οι βουλευτές Λάρισας Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.