Header Ads

Οι νέοι του πλανήτη επιστρέφουν στους δρόμους για να παλέψουν κατά της κλιματικής αλλαγής

Οι νέοι σε όλο τον κόσμο άρχισαν να βγαίνουν ξανά στους δρόμους την Παρασκευή απαιτώντας επείγουσα δράση για την αποτροπή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής, στη μεγαλύτερη έως τώρα διαμαρτυρία τους από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται πέντε εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής COP26 του ΟΗΕ, η οποία στοχεύει στην υιοθέτηση πιο φιλόδοξων κλιματικών δράσεων από τους παγκόσμιους ηγέτες, με στόχο τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη.

«Ολοι μιλούν για υποσχέσεις, αλλά κανείς δεν τηρεί την υπόσχεσή του. Θέλουμε περισσότερη δράση», δήλωσε η Φαρζάνα Φαρούκ Τζουμού, 22 ετών, νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα στη Ντάκα του Μπαγκλαντές. «Θέλουμε τη δουλειά, όχι μόνο τις υποσχέσεις».

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στην Ασία σε περισσότερες από 1.500 τοποθεσίες, σύμφωνα με το νεανικό κίνημα Fridays for Future. Μόνο στη Γερμανία, οι διοργανωτές περίμεναν εκατοντάδες χιλιάδες να παρευρεθούν σε περισσότερες από 400 διαδηλώσεις.

 

«Ηταν ένας πολύ περίεργος 1,5 χρόνος με αυτήν την πανδημία. Αλλά φυσικά, η κλιματική κρίση δεν έχει εξαφανιστεί», δήλωσε η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ. «Συμβαίνει το αντίθετο - είναι ακόμη πιο επείγουσα τώρα από ό,τι πριν», πρόσθεσε ο Τούνμπεργκ, η οποία βρίσκεται στο Βερολίνο.

Μια έκθεση-ορόσημο του ΟΗΕ για το κλίμα τον Αύγουστο προειδοποίησε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει ήδη παγιδευτεί σε κλιματικές διαταραχές εδώ και δεκαετίες - αλλά η ταχεία, μεγάλης κλίμακας δράση για τη μείωση των εκπομπών θα μπορούσε ακόμη και τώρα να αποτρέψει μερικές από τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις. 

Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις δεν σχεδιάζουν να μειώσουν τις εκπομπές αρκετά τόσο γρήγορα ώστε να επιτύχουν κάτι τέτοιο.

 

Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι δεσμεύσεις των χωρών θα αυξήσουν τις παγκόσμιες εκπομπές κατά 16% το 2030 από ό,τι ήταν το 2010 - πολύ μακριά από τον στόχο της μείωσης του 45% έως το 2030 για να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Οι διαδηλώσεις της Παρασκευής σηματοδοτούν την επιστροφή των νεανικών κινητοποιήσεων για το κλίμα, οι οποίες το 2019 συγκέντρωσαν περισσότερους από έξι εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους, προτού η πανδημία της COVID-19 σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τις μαζικές συγκεντρώσεις και προωθήσει μεγάλο μέρος της δράσης στο διαδίκτυο.

 

Ο Γιουσούφ Μπαλούτς, 17 ετών, ένας ακτιβιστής στην πακιστανική επαρχία Μπαλοχιστάν, είπε ότι η επιστροφή στις εκδηλώσεις με φυσική παρουσία είναι ζωτικής σημασίας για να αναγκάσει τους ηγέτες να αντιμετωπίσουν την πλανητική κρίση.

«Την προηγούμενη φορά έγινε ψηφιακά και κανείς δεν μας έδωσε σημασία», είπε.

Αλλά με την πρόσβαση στα εμβόλια για την COVID-19 να είναι ακόμη πολύ άνιση σε όλο τον κόσμο, ακτιβιστές σε μερικές φτωχότερες χώρες δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν συμβολικές δράσεις μόνο με λίγους ανθρώπους.

«Στον βορρά της υφηλίου, οι άνθρωποι εμβολιάζονται έτσι ώστε να μπορούν να βγουν μαζικά έξω. Αλλά στον νότο, είμαστε ακόμα περιορισμένοι», υπενθύμισε ο Μπαλούτς.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.