Header Ads

Σύλληψη του αυτονομιστή, πρώην πρόεδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν στην Ιταλία

Protester is seen with a flag with the face of Carles Puigdemont, former president of the Generalitat of Catalonia.
On the day that the traditional Diada de Catalunya 2021, National Day of Catalonia is celebrated, a large demonstration for independence with more than 400,000 people has been held in Barcelona. Some protesters at the end of the demonstration have had conflict with the police. (Photo by DAX Images/NurPhoto via Getty Images)

Συνελήφθη στην Ιταλία, ο ευρωβουλευτής και αυτονομιστής πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, που από το 2017 και τη προσπάθεια απόσχισης της περιφέρειας ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο. 

Η είδηση έγινε γνωστή από τον δικηγόρο του. «Ο πρόεδρος Πουτζντεμόν συνελήφθη κατά την άφιξή του στη Σαρδηνία, όπου είχε πάει με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή», έγραψε ο Γκονζάλο Μπόγε στο Twitter, διευκρινίζοντας πως η σύλληψή του έγινε δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί τη 14η Οκτωβρίου 2019.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε το γραφείο του Πουτζντεμόν.

Τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφαίρεσε από τον καταλανό ηγέτη την ασυλία που απολάμβανε από το 2019.

Η ισπανική δικαιοσύνη τον κατηγορεί για ανταρσία, καθώς διατείνεται πως συνέβαλε στην οργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία το 2017 που κηρύχθηκε παράνομο από τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με το γραφείο του, ο Κάρλες Πουτζντεμόν ταξίδεψε χθες στο Αλγκέρο από τις Βρυξέλλες προκειμένου να επισκεφθεί τη διεθνή έκθεση Adifolk, να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη της Σαρδηνίας και άλλους.

«Όταν αφίχθη στο αεροδρόμιο του Αλγκέρο τον σταμάτησε η ιταλική συνοριοφυλακή» και σήμερα θα προσαχθεί «ενώπιον εφετείου» που «είναι αρμόδιο για να αποφασίσει εάν θα αφεθεί ελεύθερος ή θα εκδοθεί» στην Ισπανία, κατά την ίδια πηγή.

Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.