Header Ads

Την καλύτερη παέγια στον κόσμο την τρώμε στην Μαδρίτη κατά τους ίδιους τους Βαλένθιους

Φωτογραφία αρχείου μιας παέγιας.

Οι ίδιοι οι Βαλένθιοι το δήλωσαν: την καλύτερη παέγια στον κόσμο μπορεί κανείς να τη φάει σήμερα στη Μαδρίτη, στο εστιατόριο «Ο Μαδριλένιος της Γκουανταράμα», το οποίο πρόσφατα βραβεύτηκε με το βραβείο Καλύτερης παέγιας στον κόσμο στον «Διεθνή Διαγωνισμό Βαλενθιανή Παέγια της Σουέκα».

Το εθνικό πιάτο της Ισπανίας είναι το διασημότερο της τοπικής κουζίνας στον κόσμο και ιστορικά αναγνωρίζεται ευρέως πως η συνταγή γεννήθηκε στη Βαλένθια. Έτσι και ο εγνωσμένου κύρους διαγωνισμός παέγιας πραγματοποιείται στην πόλη Σουέκα της περιφέρειας της Βαλένθιας.

Σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού, όλοι οι συμμετέχοντες σεφ πρέπει να ετοιμάσουν μια παέγια 15 μερίδων σύμφωνα με συγκεκριμένη συνταγή που έγινε από την Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνισμού και επικυρώθηκε από τη Λέσχη Σεφ της Κοινότητας της Βαλένθιας.

Στον διαγωνισμό - που την περσινή χρονιά ανεστάλη λόγω της πανδημίας - συμμετείχαν 40 σεφ από όλο τον κόσμο, αλλά οι απόλυτοι νικητές ήταν οι Όσκαρ ντε λα Φουέντε και Χαβιέρ Ερνάντεθ, από το εστιατόριο «Ο Μαδριλένιος» , οι οποίοι παρουσίασαν ένα ρύζι που άξιζε το πρώτο βραβείο ύψους 2.500 ευρώ.

«Ζούμε στα 1.100 μέτρα ύψος, η πίεση και το νερό στη Μαδρίτη είναι διαφορετικά. Μπορούμε να φτιάξουμε πολύ κακή παέγια στη Μαδρίτη και πολύ κακή εδώ (στη Σουέκα). Είναι περίεργο, αλλά είναι έτσι. Αυτό που προσπαθήσαμε ήταν να έρθουμε πολλές φορές εδώ στη Σουέκα για να μάθουμε (να φτιάχνουμε παέγια). Ποτέ δεν πρέπει να σταματήσετε να μαθαίνετε», αποκάλυψαν οι πρωταθλητές στο ισπανικό δίκτυο EFE μετά τη νίκη τους στον διαγωνισμό, μέσα από τον οποίο χαρακτηρίστηκαν ως «Πρωταθλητές του παλατιού».

Το δεύτερο βραβείο και το τρίτο βραβείο, αξίας 1.500 και 1.000 ευρώ αντίστοιχα, απονεμήθηκαν σε εστιατόρια της Βαλένθιας. Εκτός ισπανικών συνόρων, το «Το Εστιατόριο Κοραλοένσε» από τον Μπελ Γκάρντενς (Ηνωμένες Πολιτείες) κέρδισε στην κατηγορία «Καλύτερη παέγια» που μαγειρεύτηκε από εστιατόριο εκτός Ισπανίας.


Ακολουθεί η συνταγή όπως κλήθηκαν να την εκτελέσουν οι σεφ του διαγωνισμού. Ακόμη κι αν δε διεκδικούμε έπαθλο αξίζει να προσπαθήσουμε να γευτούμε αυθεντική σπιτική παέγια.

Υλικά για 4 άτομα

400 γρ. ρύζι της Σουέκα
800 γρ. κοτόπουλο
400 γρ. κουνέλι
12 σαλιγκάρια
400 γρ. γίγαντες
150 γρ. φασόλια φρέσκα
300 γρ. φασόλια ξερά
ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
σαφράν σε κλωστές, αλάτι, κλαδάκι δεντρολίβανο (προαιρετικά)

Τα βήματα για την προετοιμασία είναι τα εξής:

Κόβουμε το κοτόπουλο και το κουνέλι σε κανονικά κομμάτια, τα αλατίζουμε, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί σε λεπτό αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε πολύ καλά και σιγά-σιγά τα κομμάτια του κρέατος. Μόλις το κρέας ροδίσει, προσθέτουμε τα λαχανικά και στη συνέχεια το σκόρδο, την πάπρικα και τη ντομάτα.

Μετά προσθέτουμε 2 λίτρα νερό και τα σαλιγκάρια που προηγουμένως τα έχουμε αφήσει για λίγο στον ήλιο. Όλα αυτά μαζί τα αφήνουμε να ψηθούν για 10 λεπτά. Βάζουμε τις κλωστές σαφράν και το ρύζι απλωμένο σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 8 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράσει για 10 λεπτά ακόμη.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.