Header Ads

Το αμερικανικό οπλοστάσιο που έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν

Μαχητές Ταλιμπάν από τη μονάδα Fateh Zwak με αμερικανικά όπλα, εξοπλισμό και στολές, εισβάλουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ, την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021.

Τα αμερικανικά στρατεύματα άφησαν πίσω τους στρατιωτικό εξοπλισμό προηγμένης τεχνολογίας στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρησή τους από τη χώρα, ο οποίος βρίσκεται τώρα στα χέρια των Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την εκκένωσή τους από το Αφγανιστάν τη Δευτέρα 30 Αυγούστου - ώρες πριν από την προθεσμία που έθεσε αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στη συνέχεια τέθηκε σε εφαρμογή από τους Ταλιμπάν- οι οποίοι κατέλαβαν τη χώρα πριν από δύο εβδομάδες.

Οι Ταλιμπάν έχουν πλεόν στην κατοχή τους τα αεροσκάφη, τα τεθωρακισμένα οχήματα και τα αμυντικά συστήματα που άφησαν πίσω τους οι αμερικανικές δυνάμεις.

Ωστόσο ο στρατηγός Kένεθ MακΚένζι, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ισχυρίζεται ότι αυτός ο εξοπλισμός ”αποστρατιωτικοποιήθηκε” πριν από την έξοδο των ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι θεωρητικά είναι μη λειτουργικός.

Σύμφωνα με τη USA Today, ο εξοπλισμός ενδέχεται να έχει καταστραφεί από θερμοφόρες χειροβομβίδες ή να έχει ανατιναχθεί.

Oχημα MRAP
 

Ο MακΚένζι αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι 70 MRAP (Οχήματα Ανθεκτικών σε Νάρκες, Προστατευμένων από Ενέδρες) παρέμειναν στο Αφγανιστάν. Χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση εκρηκτικών μηχανισμών και κοστίζουν έκαστο περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια.

Δήλωσε επίσης ότι 27 Humvees, ελαφρά οχήματα που είναι λιγότερο ευάλωτα σε επιθέσεις από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς σχεδιασμούς και τα οποία κοστίζουν περίπου κατά το 1/3 λιγότερο από τα MRAP, παρέμειναν στο Αφγανιστάν.

Τα στρατεύματα άφησαν 73 πολεμικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο, αν και ο MακΚένζι ισχυρίστηκε πως: ”Αυτά τα αεροσκάφη δεν θα πετάξουν ποτέ ξανά”.

Μαχητές των Ταλιμπάν κάθονται στο πιλοτήριο ενός αεροσκάφους της Αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στις 31 Αυγούστου 2021

O MακΚένζι δεν ανέλυσε πάντως πόσες μονάδες αντι-πυραυλικών, πυροβολικού και ολομοβόλων συστημάτων αξίας 10 εκατ. δολαρίων, έμειναν πίσω.  

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, υπερασπίστηκε την απόφαση να μείνουν πίσω αυτά τα όπλα, εξηγώντας: «Σίγουρα, ο στόχος μας δεν ήταν να τους αφήσουμε κανένα εξοπλισμό, αλλά αυτό δεν είναι πάντα μια επιλογή όταν ψάχνεις να φύγεις από μια εμπόλεμη ζώνη. .. ”

Ωστόσο επισήμανε ότι αυτός ο εξοπλισμός πιθανότατα να παρουσιαστεί από τους Ταλιμπάν ως τρόπαια και όχι ως επιχειρησιακά όπλα.

Την περασμένη εβδομάδα, κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο διαδίκτυο το οποίο δείχνει τους Ταλιμπάν να προσπαθούν να πετάξουν έναν αμερικανικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk. Δεν κατάφεραν να το σηκώσουν από το έδαφος.

Ωστόσο, οι Ταλιμπάν φέρονται να διαθέτουν πλέον όπλα και οχήματα αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων (συμπεριλαμβανομένων 200.000 πυροβόλων όπλων και 20.000 Humvees), τα οποία πήραν από τον Αφγανικό Στρατό.

Το Πεντάγωνο παραδέχτηκε επίσης ότι έως και 250 Αμερικανοί που ήθελαν να φύγουν από την Καμπούλ, παραμένουν ακόμα στο Αφγανιστάν. Δεν είναι σαφές εάν θα γίνουν στόχοι για τους Ταλιμπάν τώρα που δεν τους παρέχεται προστασία από τον αμερικανικό στρατό.

Ο στρατηγός των πεζοναυτών των ΗΠΑ, Kenneth McKenzie, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην Καμπούλ, Αφγανιστάν, 25 Ιουλίου 2021.

Ο ΜακΚένζι είπε για το γεγονός: ”Είμαστε πολύ στεναχωρημένοι με αυτή την αναχώρηση. Δεν καταφέραμε να απομακρύνουμε όλους όσους ήθελαν. Ομως, θεωρώ ότι αν μέναμε για άλλες δέκα μέρες ακόμη, και πάλι δεν θα τα είχαμε καταφέρει”. 

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.