Header Ads

Αυτοκτονίες: Πιο πολλοί θάνατοι απ' ότι από πολέμους, καρκίνο του μαστού, ελονοσία ή AIDS

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 703.000 άνθρωποι έβαλαν οι ίδιοι τέλος στη ζωή τους το 2019 με την αυτοκτονία να είναι από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, αφού στερεί περισσότερες ζωές από ασθένειες η ελονοσία, το HIV/AIDS, ο καρκίνος του μαστού και καταγράφει περισσότερα θύματα από ό,τι οι πόλεμοι και αθροιστικά οι υποθέσεις ανθρωποκτονιών. 

Περισσότεροι από ένας στους 100 θανάτους (1,3%) το 2019 ήταν αποτέλεσμα αυτοκτονίας.

To θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης Αυτοκτονιών ήταν ”Δημιουργία Ελπίδας Μέσω Δράσης”όπως αποφασίστηκε από τη  Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη Αυτοκτονίας (IASP) και εγκρίθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η επιλογή το θέματος, σύμφωνα με τους φορείς, αντικατοπτρίζει την ανάγκη για συλλογική δράση για την αντιμετώπιση αυτού του επείγοντος ζητήματος δημόσιας υγείας, όπως αμφότεροι το χαρακτηρίζουν. 

WHOWHO

Και το μήνυμα είναι απλό: όλοι ανεξαιρέτως, μέλη μιας οικογένειας, φίλοι, συνεργάτες, μέλη της κοινότητας, εκπαιδευτικοί, θρησκευτικοί ηγέτες, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, πολιτικοί, κυβερνήσεις μπορούμε και πρέπει να  αναλάβουμε δράση για την πρόληψη των αυτοκτονιών καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΠΟΥ, o αριθμός των ανθρώπων που έβαλαν τέλος στη ζωή τους και το 2019 είναι εξαιρετικά υψηλός. 

Σημειώνεται πως η μείωση της θνησιμότητας από αυτοκτονίες ήταν προτεραιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως παγκόσμιος στόχος και περιλαμβάνεται ως δείκτης τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (ΣΒΑ). 

Πιο επιρρεπείς οι άνδρες

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΠΟΥ, τα ποσοστά αυτοκτονιών ποικίλλουν σημαντικά ανά τον κόσμο αλλά ένα στοιχείο ξεχωρίζει και αυτό αφορά τα κατά πολύ υψηλότερα ποσοστά ανδρών που αυτοκτονούν, συγκριτικά με τις γυναίκες στην συντριπτική πλειοψηφία των χωρών. 

WHOWHO

 

Στη χώρα μας, το 2019 καταγράφηκαν 533 αυτοκτονίες εκ των οποίων οι 431 αφορούσαν άνδρες και 102 γυναίκες που μεταφράζεται σε αναλογία 5,9  και 1,2 ανά 100.000 κατοίκων (γενικό 3.6). 

Μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών που παρουσιάζουν εκ των υψηλότερων αναλογιών ανά 100.000 κατοίκους σε άνδρες και παρουσιάζονται στο γράφημα του Statista που ακολουθεί, είναι η Ρωσία με 38,2 (για τις γυναίκες η αντίστοιχη αναλογία είναι 7,2/100.000) ενώ στη Νότια Κορέα συναντάμε τις υψηλότερες αναλογίες - μεταξύ πάντα των επιλεγμένων χωρών- σε ό,τι αφορά τις αυτοκτονίες 13,4/100.00 ενώ των ανδρών διαμορφώνεται στο 29,7/100.000. 

Infographic: Suicide Rates Around the World | Statista You will find more infographics at Statista
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.