Header Ads

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Nα επιλύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία χωρίς την αχρείαστη ένταση στη Μεσόγειο

Kyriakos Mitsotakis

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για την 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως είπε, «είχαμε πολλή ένταση με την Τουρκία πέρσι, φέτος ήταν καλύτερη η κατάσταση» ενώ στάθηκε στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών υπογραμμίζοντας την σημασία του Διεθνούς Δικαίου και θυμίζοντας τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες.

«Έχουμε πει στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος να επιλύσουμε τις διαφορές μας, χωρίς την αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές από την ΕΕ ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, κάτι που είχε συμβεί το 2015 και τόνισε την απόφαση της κυβέρνησης να προστατεύσει τα σύνορα της.

«Έχω δεσμευτεί ότι θα προστατεύσουμε τα σύνορα μας και το κάνουμε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ταυτόχρονα στέλνουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα ότι θα τσακίσουμε τα κυκλώματα των διακινητών στο Αιγαίο και το κάνουμε με επιτυχία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι παρά την πανδημία η κυβέρνηση κατόρθωσε να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης σημείωσε τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έφτασε στο 16,2%, κάτι που έκανε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει προς τα πάνω την εκτίμηση της για την συνέχεια. «Αναθεωρήσαμε την εκτίμηση για την ανάπτυξη στο 5,9% για το 2021, και πιθανώς αυτό να είναι μία απαισιόδοξη θεώρηση», είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «διαπιστώνουμε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις. Το κλίμα στην Ελλάδα ύστερα από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης έχει βελτιωθεί σημαντικά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση για την απολιγνιτοποίηση, κάτι που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση της τιμής του ρεύματος και στην στήριξη των καταναλωτών ενέργειας, μέσω κρατικής ενίσχυσης, στην ενθάρρυνση προς τους παρόχους να απορροφήσουν μέρος αυτής της ανατίμησης αλλά και στην πρόταση του προς την ΕΕ να βρεθεί μία λύση. «Εκτιμώ πως δεν θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τους επόμενους 3 με 6 μήνες. Έχουμε επίσης καταθέσει πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.