Header Ads

Αν αλλάξουμε το πράσινο φρούτο και λαχανικό με μοβ θα δούμε τα παρακάτω οφέλη για την υγεία μας

. 

Είμαστε πράσινη ή μοβ «ομάδα»; Όσον αφορά τα σταφύλια, οι άνθρωποι έχουν πάντα ένα αγαπημένο (το κόκκινο/μοβ είναι ανώτερο, απλά). 

Αλλά τώρα, υπάρχει επιστημονική υποστήριξη για να αποδείξει ότι τα μοβ φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι πραγματικά καλύτερα για εμάς. Όταν πρόκειται για σταφύλια, λάχανο, μούρα, κρεμμύδια ή ακόμα και πορτοκάλια, η επιλογή της πιο σκούρας ποικιλίας έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία, λένε οι ερευνητές.

Βρετανοί επιστήμονες ανέφεραν στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin για τα οφέλη της χρωστικής (ουσίας) που ονομάζεται ανθοκυανίνη, η οποία βρίσκεται σε μοβ, μπλε και μερικές κόκκινες ποικιλίες ορισμένων φρούτων και λαχανικών.

Οι ανθοκυανίνη μπορεί να εμποδίσει τις βλαβερές ενώσεις που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες να βλάψουν τα κύτταρα. Προηγούμενη έρευνα δείχνει επίσης ότι οι ανθοκυανίνη έχει «αντιδιαβητικές, αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντι παχυσαρκικές επιδράσεις». Αλλά αυτές οι προφυλακτικές χρωστικές ουσίες δεν βρίσκονται σε ντομάτες, παντζάρια ή πιπεριές.

Καθώς οι ντομάτες τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά σε ζάχαρη και (να είναι) φθηνότερες για αγορά και καλλιέργεια, οι επιστήμονες εργάζονται τώρα σε μια γενετικά τροποποιημένη «μοβ» ντομάτα που περιλαμβάνει ανθοκυανίνες. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ ανέφεραν ότι εργάζονται για να λάβουν κανονιστική έγκριση για μια «σούπερ» ντομάτα που (να) έχει πλούσιο μοβ δέρμα.

Οι επιστήμονες συνιστούν περίπου 125μιλιγκράμ ανθοκυανίνη την ημέρα και δύο μοβ ντομάτες θα μας έδιναν την ίδια ποσότητα ανθοκυανινών με 70γραμμάρια βατόμουρου... Μπορεί σύντομα να σύντομα να δούμε μοβ ντομάτες και στα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Ο δρ. Γιουτζένιο Μπουτέλι από το Κέντρο φυτικών και μικροβιακών επιστημών John Innes δήλωσε στο φεστιβάλ: «Πιστεύουμε ότι οι ανθοκυανίνες είναι λίγο ξεχωριστές. Όλα συγκλίνουν στην ιδέα ότι αυτές είναι πραγματικά καλές ενώσεις για εσάς - φυσικά αντιοξειδωτικά που πρέπει να εισαγάγετε στη διατροφή σας».

Η Κάτι Μάρτιν, από το ίδιο κέντρο, πρόσθεσε: «Οι μοβ ντομάτες είναι γενετικά τροποποιημένες και είναι δύσκολο να λάβουμε έγκριση για την καλλιέργεια ΓΤ (τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο) για μη ερευνητικούς σκοπούς. Στην (Αμερική) είναι διαφορετικά, οπότε περάσαμε τη διαδικασία (ελέγχου) ασφάλειας με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, (FDA) και θα αποφασίσουν αν είναι ασφαλές. Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι θα πάρουμε την έγκριση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι, αφού λάβουν την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων , θα μεταβούν στον Οργανισμό Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου για (να λάβουν) άδεια να πουλήσουν σπόρους στους ανθρώπους για να καλλιεργήσουν τις δικές τους μοβ ντομάτες.  

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.