Header Ads

Τρεις χώρες, μια τεχνολογία (γαλλική)

Γαλλική φρεγάτα Mistral

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της ελληνο-γαλλικής αμυντικής συμφωνίας και των νέων σύγχρονων μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού συνδέεται με τις στενές σχέσεις αμυντικής συνεργασίας που διατηρεί η χώρα μας, αλλά και το Παρίσι, με την Αίγυπτο.

Το Κάιρο έχει εμπιστευτεί πολλές φορές τους εξοπλισμούς του στη Γαλλική πολεμική βιομηχανία, τάση που διατήρησε και ο νυν πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες συνθήκες στην Νοτιανατολική Μεσόγειο καθώς τρεις χώρες που συνεργάζονται στενά (Ελλάδα-Γαλλία-Αίγυπτος) έχουν υψηλό βαθμό διαλειτουργικότητας καθώς χρησιμοποιούν οπλικά συστήματα ίδιας τεχνολογίας (Naval Analyses, Dassault Aviation) .

Η αξιοποίηση κοινών τεχνολογιών σ΄αυτό το επίπεδο μεταβάλλει συνολικά τις συνθήκες και επαυξάνει την αμεσότητα, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των δυνάμεων που τις χρησιμοποιούν.

H Αίγυπτος έχει ήδη στον πολεμικό της στόλο δυο πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων/ ελικοπτεροφόρα κλάσης Mistral  γαλλικής κατασκευής (Gamal Abdel Nasser (L1010) και AnwarEl Sadat (L1020) τα οποία είχαν παραγγελθεί από τη Ρωσία αλλά τελικά κατέληξαν «μέσω» της …Ουκρανίας στην Αίγυπτο καθώς και κορβέτες Go Wind όπως αυτές που θα εντάξει (;) στη δύναμή του και το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας.

Έχει επίσης και χρησιμοποιεί δυο μοίρες μαχητικών Rafale σαν αυτά που θα αρχίσει να παραλαμβάνει η χώρα μας και ήδη έχει παραγγείλει επιπλέον 30 μονάδες. Χρειάζεται να προστεθεί πως η Αίγυπτος χρησιμοποιεί εδώ και αρκετά χρόνια, πριν την ένταξη των Rafale στο οπλοστάσιο της , τα αξιόπιστα και πολύ γνωστά και στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, επίσης γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000!

Μάλιστα, μονάδες αυτού του τύπου από το Πολεμικό Ναυτικό της Αιγύπτου (Mistral και  GoWind) συμμετέχουν, εδώ και μερικά χρόνια, σε κοινά γυμνάσια με τον ελληνικό στόλο.    

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.