Header Ads

Κανονικά η συνάντηση Μητσοτάκη - Ελπιδοφόρου μετά τις εξηγήσεις του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής

AP/GIORRGOS KARAHALIS

Θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, όπως ανακοίνωσε  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου καθώς οι εξηγήσεις που έδωσε ο τελευταίος ικανοποίησαν την ελληνική κυβέρνηση. 

Ο κ.Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως υπήρξε ένα θέμα με τους χειρισμούς που έγιναν αλλά ό,τι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε. «Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος έκανε μια διευκρινιστική δήλωση  που ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν. Το να είσαι στην ίδια εκδήλωση με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται, θα μπορούσε να αποφευχθεί. Είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Μητσοτάκη», επισήμανε.  

Υπενθυμίζεται πως η  παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια της ”Σπιτιού της Τουρκίας” στη Νέα Υόρκη και η φωτογράφηση του με Ερντογάν και Τατάρ, προκάλεσαν την έντονη δυσφορία Λευκωσίας και Αθήνας με αποκορύφωμα την ανακοίνωση περί ακύρωσης της συνάντησής του με τον έλληνα πρωθυπουργό. 

Λίγο αργότερα όμως ο Αρχιεπίσκοπος σε δήλωση του, εκφράζει την ειλικρινή του λύπη για την οδύνη που άθελα, όπως λέει, προκάλεσε στη κυπριακή κοινότητα και στο ποίμνιο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. 

Σε αυτή, σπεύδει να  ξεκαθαρίσει ότι η παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτίου της Τουρκίας»  δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή των δεινών που έχει επιφέρει η κατοχή στο νησί της Κύπρου. Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, κατανοεί τις αντιδράσεις και τον πόνο των ανθρώπων, καθώς ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν βιώσει τον ξεριζωμό. 

«Ως Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιας ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι′ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς. 

 

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

Πηγές: ΣΚΑΪ, AΠΕ-ΜΠΕ 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.