Header Ads

Γαλλία – Κορονοϊός: Σε διαθεσιμότητα 3.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Περίπου 3.000 εργαζόμενοι στη Γαλλία έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

Ένας νέος κανονισμός, που τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη, καθιστά τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για τα 2,7 εκατ. εργαζομένους σε υγεία, γηροκομεία και πυροσβεστική στη χώρα. Ωστόσο ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, είπε την Πέμπτη πως οι περισσότερες από τις αναστολές αυτές είναι προσωρινές.

Πολλοί πλέον δέχονται να εμβολιαστούν επειδή βλέπουν πως «η εντολή εμβολιασμού είναι πραγματική» πρόσθεσε. Ο κανονισμός αυτός ισχύει για όλους τους γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό γραφείου και εθελοντές.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε απευθύνει την πρώτη προειδοποίηση για τον νέο κανονισμό στις 12 Ιουλίου, λέγοντας πως θα έπρεπε να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση ως τις 15 Σεπτεμβρίου ή να παραιτηθούν από τις δουλειές τους.

«Γνωρίζω τι σας ζητώ, και το ξέρω πως είστε έτοιμοι για αυτή τη δέσμευση, αυτό είναι μέρος, κατά κάποιον τρόπο, της αίσθησης καθήκοντός σας» είχε πει.

Μετά την ανακοίνωση του προέδρου, η ιστοσελίδα Doctolib, μέσω της οποίας οι πολίτες κλείνουν τα ραντεβού εμβολιασμού τους, έπεσε, καθώς έσπευσαν πολλοί να το κάνουν.

Με τον νέο κανονισμό σε ισχύ και χιλιάδες να αρνούνται ακόμα να εμβολιαστούν, υπάρχουν ανησυχίες για αναταραχή στο σύστημα υγείας. Σε ένα νοσοκομείο στη Νις, για παράδειγμα, περίπου 450 εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, με αποτέλεσμα διαμαρτυρίες έξω από το κτίριο. Επίσης, στο Μοντελιμάρ, ένα νοσοκομείο επιβεβαίωσε ότι έχει αρχίσει να ακυρώνει μη επείγουσες επεμβάσεις λόγω έλλειψης εμβολιασμένων αναισθησιολόγων, όπως μετέδωσε το AFP.

O Βεράν, ωστόσο, είπε στο RTL την Πέμπτη πως «η συνέχιση της φροντίδας και η ασφάλεια και ποιότητά της διασφαλίστηκαν χθες σε όλα τα νοσοκομεία και ιατρο-κοινωνικές εγκαταστάσεις», αν και κάποιες υπηρεσίες, όπως οι μαγνητικές τομογραφίες, επηρεάστηκαν για κάποιες ώρες.

Όπως πρόσθεσε, οι αναστολές επηρεάζουν κυρίως προσωπικό υποστήριξης και «λίγους με λευκές ρόμπες». Όπως είπε, υπήρξαν «μερικές δεκάδες παραιτήσεις» ανά τη χώρα.

Με πληροφορίες από BBC

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.