Header Ads

Αλ. Τσίπρας από Κοζάνη: Ήρθε η ώρα μαζί να ξαναβάλουμε στον χάρτη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας (video)

345145743_648580873768884_4853118196849837017_n

«Εγώ μιλάω από στήθους δεν έχω χαρτιά μπροστά μου να σας διαβάζω… Γιατί θέλω να σας πω αυτά που πιστεύω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου. Και πιστεύω ότι ο Νομός σας η Δυτική Μακεδονία η Περιφέρειά σας είναι μια αδικημένη Περιφέρεια και ένα αδικημένος Νομός. Και ήρθε η ώρα μαζί να ξαναβάλουμε στον χάρτη της Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους πολίτες της Κοζάνης.

«Γιατί δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας», σημείωσε με έμφαση σε μια διαφορετική προεκλογική ομιλία, όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος, μιλώντας στην τοπική κοινωνία της περιοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης Κατάφερε η μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον προωθυπουργό σημειώνοντας πως, «ο κ Μητσοτάκης έταξε το 2019 καλύτερες δουλειές, καλύτερους μισθούς… Και αυτό το οποίο κατάφερε γιατί περι κατορθώματος πρόκειται, είναι η χώρα μας να έχει αρνητικές πρωτιές σε όλα στην Ευρώπη». «Αυτό, που κατάφερε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «ήταν τη μεσάια τάξη, που δήθεν θα υποστήριζε, να την κάνει να ζει με κουπόνια. Κουπόνια για το σούπερ μάρκετ, κουπόνια για να πληρωσει το ρεύμα… Κουπόνια για να πληρώσει τη βενζίνη… Αυτό που κάτάφερε ήταν να εξαπατήσει τους συνταξιούχους, που τους στέρησε 7δις ευρω, καταργώντας την 13η σύνταξη, που εμείς θεσπίσαμε και τότε έλεγε πως είναι ψίχουλα. Αλλά, την κατήργησε και στερώντας τους τα αναδρομικά, που το αποφάσιε το ΣΤΕ. Αυτό που κατέφερε επίσης, ήταν να στοχοποιήσει τους τις νέες και τους νέους, τους εργαζόμενους, καταργώντας το οχτάωρο, θεσπίζοντας απλήρωτες υπερωρίες και στοχοπιώντας τη νεότητα, βάζοντας φραγμούς στην μόρφωση, στην πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Εθνικό έγκλημα η βίαιη απολιγνιτοποίηση

«Στοχοποίησε όμως και τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα τους κατοίκους της Κοζάνης… Και θεωρώ ότι αυτό που έκανε τόσο με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ -λίγο πριν έρθει η ενεργειακή κρίση- όσο όμως και με το σχέδιο – ΜΗ ΣΧΕΔΙΟ- για την βίαιη απολιγνιτοποιήση, δεν ήταν απλά ένα έγκλημα για την Δυτική Μακεδονία και την Κοζάνη, ήταν ένα εθνικό έγκλημα, διότι εκεί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη. Εκεί οφείλεται το γεγονός ότι βρισκόμαστε σήμερα στα όρια της ενεργειακής φτώχιας και της ενεργειακής ανασφάλειας», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το μη σχέδιο Μητσοτάκη άφησε στο έλεος τους πολίτες της Δυτ. Μακεδονίας

«Πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, πολίτες της Κοζάνης, ξέρετε και ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσεις σύνθετες προκλίσεις, όπως την κλιματική κρίση. Τοο γνωρίζαμε αυτό και πριν. Είχαμε ετοιμάσει ένα σχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση. Είχαμε ετοιμάσει ένα σχέδιο που έδινε ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή… Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όμως, όχι στο αέριο. Ένα σχέδιο που είχε ορίζοντα το 2032. Και ήρθε ο κ Μητσοτάκης και είπε ξαφνικά, η απολιγνιτοποίηση, θα ολοκληρωθεί το 2023. Τι σχέδιο ήταν αυτό; Έδωσε μια συνέντευξη στην γερμανική Bild και εξήγησε τι σχέδιο ήταν αυτό. Ήταν ένα σχέδιο για να κάνουν μπίζνες οι γερμανικές εταιρείες. Ήρθε όμως η ενεργειακή κρίση και έτρεχε να καλύψει τα ακ΄λαυπτα, να συμμαζέψει τα αμάζευτα. Οδήγησε ττις λιγνιτικές μονάδες σε κλείσιμο. Πώς θα μπορούσε άραγε να τις επΑναφέρεις σε σύντομο χρονικό διάστημα; Δεν μπορούσε. Αυτό λοιπόν το σχέδιο -ΜΗ ΣΧΕΔΙΟ- Μητσοτάκη δεν εξασφάλισε κανέναν ουσιαστικό ευρωπαϊκό πόρο για την ενεργεική μετάβαση και άφησε στο έλεος τους πολίτες μιας ολόκληρης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό το μη σχέδιο ευθύνεται εν πολλοίς και για τις τιμές του ρεύματος, κυρίως όμως ευθύνεται και σε μεγάλο βαθμό για την ραγδαία αύκηση της ανεργίας στον Νομό σας», υπογράμμισε, κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ρεπορτάζ: Θωμάς Μακής Νασιάδης

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.