Header Ads

Κοζάνη: Οι Μέρες Γιορτών Βοΐου «ΠΕΛΕΚΟΝ»

αρχείο λήψης (2)

Αφιερωμένες στον «θρύλο του Μεγάλου Αλέξανδρου» θα είναι οι φετινές γιορτές «Πέλεκον», που θα πραγματοποιηθούν για ένα 10ήμερο, από τις 1-10 Ιουνίου 2023,  σε Πελεκάνο, Σιάτιστα, Εράτυρα και Σισάνι Βοΐου. Οι Μέρες Γιορτών Βοΐου «ΠΕΛΕΚΟΝ», που ξεκίνησαν το 2016, θα έχουν παράλληλα δράσεις για την παράδοση, τον πολιτισμός.

 Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει αύριο Πέμπτη 1 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Πελεκάνου με τα εγκαίνια πέντε εκθέσεων, ψηφιδωτού του Νίκου Πιτσαλίδη με θέμα: «Ο Αλέξανδρος και ο Δαρείος», ζωγραφικής της Πουλχερίας Πάλλα Ιωσηφίδου με θέμα: «Οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης», τα «Στιγμιότυπα της ζωής στην Πέλκα» της Θεοδώρας Λειψιστινού, «Έργα σε γυαλί» της Αγνής Μπατιάνη και «Κεραμικών» του Ιωάννη Πογιατζίδη, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία για τη μνήμη του Πελκιώτη δάσκαλου, Κωνσταντίνο Καρανάσιου.

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα θα γίνουν στο Τραμπάνζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας τα εγκαίνια της έκθεση φωτογραφίας της Καίτης Παπαναούμ με θέμα: «Ο μόχθος για το κάρβουνο» και ξυλόγλυπτων και δεσποτικών βακτηρίων του Δημήτρη Παναγιώτου με θέμα «Η Βυζαντινή Τέχνη σε τρισδιάστατη μορφή», εν ώ θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα «Ιστορία, πολιτισμός και Παραδόσεις της Σιάτιστα από το 1865 μέχρι και σήμερα» από την Καλλιόπη Μπόντα.

Το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 στις 10 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Πελεκάνου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τον «Θρύλο του Αλεξάνδρου»» με ομιλητές ειδικούς Επιστήμονες κα ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με το αποτύπωμα του Μακεδόνα βασιλέα σε μνημεία της Βόρειας Ελλάδας αλλά και το πώς ο θρύλος του επηρέασε την τέχνη της Βυζαντινής περιόδου, ενώ το βράδυ θα ακολουθήσει ρεμπέτικη βραδιά με το συγκρότημα «Παρασάνδαλα».

Ανοιχτή πρόσκληση σε μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στις «μέρες γιορτών Βοΐου Πέλεκον» έκανε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Σύλλογου Πελεκανιωτών Θεσσαλονίκης «Μύριχος», Θεοδώρα Λειψιστινού, επισημαίνοντας ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στο στενό οργανωτικό πυρήνα αυτών των εκδηλώσεων, είναι Βοϊάτες, που μένουν στην Θεσσαλονίκη ή αλλού.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Κατερίνα Δαδαμόγια, αφού τόνισε ότι οι εκδηλώσεις αυτές «έχουν καθιερωθεί έχουν γίνει θεσμός στο πολιτιστικό ημερολόγιο της περιοχής» επισήμανε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στηρίζει σταθερά τις εκδηλώσεις από την πρώτη στιγμή.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη – ΜΑΚΗΣ ΝΑΣΙΑΔΗΣ

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.