Header Ads

Συμφωνία ΗΠΑ με την οικονομική διευθύντρια της Huawei για «πάγωμα« της δίωξή της

Η οικονομική διευθύντρια της Huawei, Μενγκ Γουανζού, κατέληξε σε συμφωνία με τους εισαγγελείς των ΗΠΑ για την επίλυση της υπόθεσης τραπεζικής απάτης σε βάρος της, σύμφωνα με πηγές που είναι εξοικειωμένες με το θέμα, σε μια διαδικασία που θα της επιτρέψει να φύγει από τον Καναδά.

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εμφανιστεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν για να συζητήσει την άρση των κατηγοριών εναντίον της Γουανζού.

Η Μενγκ συνελήφθη στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Βανκούβερ τον Δεκέμβριο του 2018 με αμερικανικό ένταλμα και της αποδόθηκαν κατηγορίες για απάτη σε τράπεζες και τραπεζικά δίκτυα σχετικά με την υπόθεση φερόμενης παραπλάνησης της HSBC σε επιχειρηματικές συναλλαγές της Huawei στο Ιράν.

Η συμφωνία αναβολής της δίωξης, σύμφωνα με το Reuters, αφορά μόνο τη Γουανζού και οι κατηγορίες παραμένουν εναντίον της εταιρείας, σύμφωνα με άλλη πηγή.

Μια τέτοια εξέλιξη θα άρει μία από τις πολλές μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Η συμφωνία θα μπορούσε επίσης να ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση δύο Καναδών, του επιχειρηματία Μάικλ Σπέιβορ και του πρώην διπλωμάτη Μάικλ Κόβριγκ, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Κίνα λίγο μετά την κράτηση της Γουαζού το 2018 και έκτοτε παραμένουν εκεί κρατούμενοι.

Τον Αύγουστο, ένα κινεζικό δικαστήριο καταδίκασε τον Σπέιβορ σε 11 χρόνια φυλάκιση για κατασκοπεία. 

Η Γουανζού δήλωσε εξαρχής ότι είναι αθώα και όλο αυτό το διάστημα έχει περιοριστεί στο Βανκούβερ, όπου παρακολουθείται επί 24ωρου βάσεως από την ιδιωτική ασφάλεια που πληρώνει ως μέρος της συμφωνίας εγγύησής της.

Με την συμφωνία που επετεύχθη, η αμερικανική κυβέρνηση συμφωνεί να απέχει από τη δίωξη της κατηγορουμένης για ένα χρονικό διάστημα και θα διακόψει εντελώς την υπόθεση εάν η κατηγορούμενη συμμορφωθεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η Huawei, ένας κολοσσός τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, τοποθετήθηκε στη μαύρη λίστα των εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ το 2019. Οι περιορισμοί που υπέστη έχουν μπλοκάρει την εταιρεία, η οποία υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση εσόδων της στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η Huawei κατηγορείται για λειτουργία ως εγκληματική επιχείρηση, κλοπή εμπορικών μυστικών και απάτη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η εταιρεία επιμένει στην αθωότητά της.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.