Header Ads

Η πρώτη απάντηση Κίνας στη συμφωνία Aukus με κίνηση στο τομέα του εμπορίου και η γαλλική οργή

Φουντώνει η διεθνής κριτική για την αμυντική συμφωνία Aukus μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας με τις σφοδρότερες αντιδράσεις συνεχίζουν να έρχονται από Κίνα και Γαλλία ενώ η ΕΕ φαίνεται δυσαρεστημένη από το γεγονός πως δεν έχει καμία ενημέρωση από την κατά τα άλλα σύμμαχό της, Ουάσιγκτον. 

H Κίνα μετά τις δηλώσεις πως η αμυντική συμφωνία αναβιώνει λογικές και συνθήκες Ψυχρού Πολέμου, αφού που όσο και εάν δεν λέγεται επισήμως ξεκάθαρα στοχεύει στην αντιμετώπιση και συγκράτηση κινήσεων της που εκλαμβάνονται έως και απειλητικές στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, έκανε ένα βήμα παραπέρα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, κατέθεσε αίτηση για την ένταξή της, στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στην Περιοχή του Ειρηνικού (CPTPP) επιδιώκοντας προφανώς την ενίσχυση της επιρροής της στον εμπορικό τομέα.

Αυτή η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου δημιουργήθηκε αρχικά από τις ΗΠΑ με στόχο να αντιμετωπίσει την κινεζική επέκταση και επιρροή αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε το 2017. Μέχρι τότε η συμφωνία ήταν γνωστή Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού (TPP) και θεωρούνταν ως ένα σημαντικό οικονομικό αντίβαρο στην άσκηση περιφερειακής επιρροής από την Κίνα. 

 

Η τωρινή κίνηση του Πεκίνου, όπως αναφέρει το BBC εκλαμβάνεται ως μια πρώτη απάντηση στην συμφωνία Aukus και φυσικά στην Ουάσιγκτον με την οποία μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος. 

Η CPTPP έχει υπογραφεί από 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά, της Χιλής, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας το 2018 αφού μετασχηματίστηκε μετά τη αποχώρηση των ΗΠΑ. 

Η  δε Ιαπωνία, που ασκεί την προεδρία της CPTPP φέτος, ανακοίνωσε ότι θα διαβουλευτεί με τις χώρες-μέλη για να απαντήσει στο αίτημα της Κίνας, χωρίς ωστόσο, να ανακοινώσει ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα.

Δεν καταλαγιάζει η οργή στο Παρίσι

Στο μεταξύ το μένος του Παρισίου δεν λέει να κοπάσει αφού η συμφωνία Αukus ακυρώνει τη δικής της συμφωνία με την Αυστραλία ύψους 50δις δολαρίων για την κατασκευή υποβρυχίων από γαλλικό όμιλο. 

Αργά το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκε πως η Γαλλία ακύρωσε  γκαλά στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον σε ένδειξη δυσαρέσκειας για την ”προδοσία” όπως τη χαρακτηρίζει, από τις ΗΠΑ. Η εκδήλωση, σύμφωνα με το Reuters, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στη γαλλική πρεσβεία και σε γαλλική φρεγάτα στη Βαλτιμόρη, με αφορμή την 240η επέτειο από τη «Μάχη του Τσέζαπικ». Ο κορυφαίος αξιωματούχος του ναυτικού της Γαλλίας, που ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για τους εορτασμούς που γίνονται για τη συμβολή του Παρισιού στη μάχη των ΗΠΑ για ανεξαρτησία, το 1781, θα επιστρέψει στο Παρίσι.

Νωρίτερα, στην Ουάσιγκτον υποστήριζαν πως η Γαλλία είχε ενημερωθεί για τη συμφωνία κάτι που γάλλοι αξιωματούχοι διέψευσαν με ηχηρό τρόπο ενώ οι προσπάθειες του αμερικανού υπ.Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν να κατευνάσει τη σύμμαχο χώρο φαίνεται πως έπεσαν στον κενό αφού ο γάλλος ομόλογός του, Ζαν Ιβ Λεντριάν, που έκανε λόγο για ”πισώπλατη μαχαιριά” του διεμήνυσε πως ”αυτά δεν συμβαίνουν μεταξύ συμμάχων”. 

Πηγές: BBC, Reuters 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.