Header Ads

Η Ρωσία αποκαλύπτει ένα νέο «αόρατο» μαχητικό - Ο Πούτιν εξυμνεί την αεροπορική ισχύ της

15 Ioυλίου 2021. Κρυμμένο κάτω από μαύρο μουσαμά, το πρωτότυπο του νέου ρωσικού μαχητικού διακρίνεται σταθμευμένο πριν από την επίσημη παρουσίασή του στο αεροπορικό σαλόνι Ζουκόφσκι, έξω από τη Μόσχα. (AP Photo/Ivan Novikov-Dvinsky)

Με τυμπανοκρουσίες, οι Ρώσοι κατασκευαστές παρουσίασαν (Τρίτη 20 Ιουλίου) το πρωτότυπο ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους που διαθέτει την ικανότητα να πετάει «αόρατο» από τα ραντάρ (τεχνολογία “Stealth”), καθώς και άλλα προηγμένα χαρακτηριστικά.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιθεώρησε το πολεμικό αεροσκάφος που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο MAKS-2021, στο λεγόμενο ”Διαστημικό Σαλόνι Ζούκοφσκι”, έξω από τη Μόσχα.

Το νέο μοντέλο αναπτύχθηκε από τον κατασκευαστή αεροσκαφών Sukhoi στο πλαίσιο του προγράμματος LTS - ένα ρωσικό αρκτικόλεξο για τα ελαφρά αεροσκάφη τακτικού πολέμου.

Οι κατασκευαστές ανέφεραν ότι το πρωτότυπο πρόκειται να κάνει την πρώτη του πτήση το 2023 και οι παραδόσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μετά το 2026. Είπαν ότι το νέο μοντέλο θα μπορούσε να μετατραπεί σε μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αλλά και να προστεθεί μία έκδοση με δύο θέσεις για πιλότους.

15 Ioυλίου 2021. Κρυμμένο κάτω από μαύρο μουσαμά, το πρωτότυπο του νέου ρωσικού μαχητικού διακρίνεται σταθμευμένο πριν από την επίσημη παρουσίασή του στο αεροπορικό σαλόνι Ζουκόφσκι, έξω από τη Μόσχα. (AP Photo/Ivan Novikov-Dvinsky)

 

Το νέο αεροσκάφος είναι μικρότερο από τον τελευταίο μαχητικό αεροσκάφος δύο κινητήρων Su-57 της Ρωσίας, που επίσης κατασκευάστηκε από την Sukhoi και έχει μόνο έναν κινητήρα. Δεν έχει λάβει ακόμη όνομα και δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις προοπτικές παραγωγής του.

Η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec που περιλαμβάνει την Sukhoi και άλλους κατασκευαστές αεροσκαφών έχει διαφημίσει το νέο αεροπλάνο με το σύνθημα Checkmate (που παραπέμπει στο ματ στην ορολογία των σκακιστών), κίνηση που θέλει να υπογραμμίσει τα ανώτερα χαρακτηριστικά του.

Ανέφερε ότι το νέο πολεμικό αεροπλάνο ανήκει στη λεγόμενη πέμπτη γενιά μαχητικών αεροσκαφών - ένας ορισμός που προϋποθέτει χαρακτηριστικά «αόρατης» πτήσης και ικανότητα να ταξιδεύει με υπερηχητική ταχύτητα, μεταξύ άλλων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιθεωρεί νέα μοντέλα οπλικών συστημάτων στην έκθεση MAKS-2021, στις 20 Ιουλίου 2021. (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

 

Η Rostec είπε επίσης ότι ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει τον πιλότο και άλλες καινοτόμες τεχνολογίες. Τόνισε ότι έχει σχεδιαστεί για να μειώνει το κόστος συντήρησης και θα μπορούσε εύκολα να προσαρμοστεί στις διαφορετικές ανάγκες των πελατών.

Το μελλοντικό ρωσικό μαχητικό φαίνεται ότι προορίζεται να ανταγωνιστεί τον μαχητικό F-35 Lightning II των ΗΠΑ, που πετάει από το 2015.

Η Rostec έχει διοργανώσει μια επιθετική διαφημιστική καμπάνια, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του νέου μαχητικού που καλύπτεται κάτω από ένα μαύρο μουσαμά με το σύνθημα...«Θέλεις να με δεις γυμνό;» γραμμένο από κάτω.

Επίσης, δημοσίευσε ένα βίντεο με πιλότους από χώρες - πιθανούς πελάτες, όπως η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αργεντινή, το Βιετνάμ και άλλες χώρες, αντανακλώντας τις ελπίδες για εξαγωγές.

Οι αερομεταφορείς συρρέουν στο αεροπορικό σαλόνι Ζουκόφσκι από την περασμένη εβδομάδα για να τραβήξουν φωτογραφίες του νέου αεροπλάνου, καθώς φιλοξενείται σε ένα χώρο στάθμευσης απέναντι από το γιγαντιαίο αεροδρόμιο που έχει χρησιμεύσει ως η κορυφαία στρατιωτική μονάδα δοκιμών αεροσκαφών της χώρας από τον Ψυχρό Πόλεμο.

15 Ioυλίου 2021. Κρυμμένο κάτω από μαύρο μουσαμά και φωτογραφημένο εντυπωσιακά στο ημίφως, το πρωτότυπο του νέου ρωσικού μαχητικού διακρίνεται σταθμευμένο πριν από την επίσημη παρουσίασή του στο αεροπορικό σαλόνι Ζουκόφσκι, έξω από τη Μόσχα. (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Το Κρεμλίνο έχει καταστήσει τον εκσυγχρονισμό των οπλοστασίων της χώρας βασική προτεραιότητα εν μέσω εντάσεων με τη Δύση, που ακολούθησε την προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014.

Επίσης, ενθάρρυνε έντονα την ανάπτυξη νέων επιβατικών αεριωθούμενων αεροσκαφών που προορίζονται να ανταγωνιστούν τα αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν από την Boeing και την Airbus.

Αυτά τα προγράμματα αντιμετώπισαν καθυστερήσεις εν μέσω κυρώσεων από τη Δύση, που εμπόδιζαν τις εισαγωγές κινητήρων και άλλων βασικών εξαρτημάτων, αλλά η Ρωσία κατάφερε να κατασκευάσει έναν νέο κινητήρα για το νέο επιβατικό αεροπλάνο MS-21, που παρουσιάστηκε επίσης στο πλαίσιο του αεροπορικού σόου στο Ζουκόφσκι.

«Αυτό που είδαμε σήμερα δείχνει ότι η ρωσική αεροπορία έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και οι βιομηχανίες αεροσκαφών μας συνεχίζουν να δημιουργούν νέα ανταγωνιστικά μοντέλα αεροσκαφών», δήλωσε ο Πούτιν σε ομιλία του κατά την έναρξη της τελετής.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.