Header Ads

Αντιεμβολιαστές στην Ελλάδα: Ανδρες 17-44 ετών, που δεν φοβούνται τον κορονοϊό

Το 68% των πολιτών εμπιστεύεται τα εμβόλια, το 12% των μη εμβολιασμένων θα μπορούσε να πεισθεί από τον οικογενειακό του γιατρό, ενώ το 75% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί δεν φοβούνται τον κορονοϊό. Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε η ALCO, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), σχετικά με τη στάση των πολιτών για την πανδημία και τον εμβολιασμό.

Ειδικότερα, από το συνδυασμό των ευρημάτων της έρευνας, προκύπτει ότι τα 2/3 του πληθυσμού ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας, θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει τον ιό, εμπιστεύονται τα εμβόλια και έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού. Αντιθέτως το 1/3 δεν φοβάται την Covid-19 και δεν έχει εμβολιαστεί. Πρόκειται περισσότερο για άνδρες, και άτομα ηλικίας 17 έως 44 ετών.

 Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας αυτό το 1/3, δείχνει ποσοτικά ικανό να εμποδίσει την επίτευξη ανοσίας στην κοινωνία, πολύ περισσότερο όταν ένα μέρος του φαίνεται να σκέπτεται να εμβολιαστεί, σε αντίθεση με έναν «σκληρό» πυρήνα, της τάξεως του 40% που δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί και δείχνει αμετακίνητο στις απόψεις του, ανέφερε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο κ. Παναγόπουλος.

Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας, είναι η πεποίθηση ότι δεν απειλείται από τον ιό. Μόνο το 25% όσων δεν πρόκειται να εμβολιαστούν φοβούνται ότι μπορεί να αρρωστήσουν σε αντίθεση με το 51% των εμβολιασμένων. Επιπλέον το 35% όσων δεν πρόκειται να εμβολιαστούν θεωρούν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει την πανδημία, όπως και το 76% των εμβολιασμένων. Σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τα θεωρεί αρκετά ασφαλή (38%) ή πολύ ασφαλή (25%) ενώ ένα ποσοστό γύρω στα 22% δεν τα θωρεί ασφαλή.

Επίσης, οι απαγορεύσεις για τους μη εμβολιασμένους και η υποχρέωση εμβολιασμού μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγή στάσης μέρους της ομάδας που αρνείται να εμβολιαστεί (33%). Επίσης το 12% των ανεμβολίαστων δηλώνει ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί από τον προσωπικό του γιατρό. Ωστόσο το 44% ισχυρίζεται ότι δεν θα μπορούσε να επηρεαστεί από τίποτα.

Σχετικά με την αντίληψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων η πλειονότητα τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για υγειονομικούς (73%) και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων (73%), ενώ πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά για εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς (65%), εκπαιδευτικούς (64%), δημόσιους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με κοινό (61%) και εργαζόμενους στην εστίαση (60%).

Τα στοιχεία της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη, τον Α′ αντιπρόεδρο Φώτη Πατσουράκο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας ALCO Κώστα Παναγόπουλο, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

«Ο εμβολιασμός για τον Sars-Cov-2 αποτελεί πράξη ατομικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Καλούμε τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιασθεί και διακινδυνεύουν την υγεία τόσο τη δική τους όσο και του κοινωνικού συνόλου να το πράξουν άμεσα. Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και αποτελούν το ισχυρότερο όπλο της επιστήμης ενάντια στο φονικό ιό. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να λειτουργήσουν οι κοινωνίες και να πάρουμε τη ζωή μας πίσω. Καλούμε τα μέλη μας να συστρατευτούν στην προσπάθεια για την ενημέρωση των πολιτών που έχουν επιφυλάξεις για τα οφέλη του εμβολιασμού και να συμμετάσχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.