Header Ads

Μέτρα προστασίας εργαζομένων από τον καύσωνα - Μπορεί να ξεπεράσουμε τους 43 βαθμούς

.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας, ενόψη του επικίνδυνου κύματος καύσωνα, που αναμένεται να κορυφωθεί το αμέσως επόμενο τριήμερο και να διαρκέσει τουλάχιστον μία βδομάδα. 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης στην Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση του κύματος υπερβολικής ζέστης, τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε «κατάσταση ετοιμότητας για όλες τις σχετικές ενέργειες» και κάλεσε τους πολίτες σε «στοχευμένη χρήση ρεύματος και νερού, για να μην υπάρξει πρόβλημα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Εργασίας  μέτρα προστασίας των εργαζομένων. 

«Ολοι μαζί, κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, θα συνεργαστούμε για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις» δήλωσε ο κ.Χρυσοχοΐδης. 

Η συνεργασία των αρμοδίων φορέων θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες: αυξημένη ετοιμότητα για αποτροπή και πρόληψη πυρκαγιών, αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υποδομών, παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες που θα αναζητήσουν στέγη και περίθαλψη και προστασία των εργαζομένων.

 

.

 

Ο κ. Χρυσοχοϊδης κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε περιττή δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ενώ διεμήνυσε ότι η Πολιτική Προστασία, η αστυνομία, η Πυροσβεστική θα είναι σε ετοιμότητα και επιφυλακή μέσω περιπολιών που θα γίνονται για την αποφυγή πυρκαγιών και για τον εντοπισμό σημείων που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση.

Ο υδράργυρος μπορεί να ξεπεράσει τους 43 βαθμούς

Ο επικεφαλής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, μιλώντας μετά την ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, χαρακτήρισε το κύμα καύσωνα «επικίνδυνο φαινόμενο με μεγάλη διάρκεια» και δεν απέκλεισε την πιθανότητα η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 43 βαθμούς.

Ο κ. Κολυδάς τόνισε ότι το φαινόμενο θα διατηρηθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή και πρόσθεσε ότι η ΕΜΥ θα δίνει ανά τριήμερο τα όρια των θερμοκρασιών. 

«Το προσεχές τριήμερο ο υδράργυρος θα κινηθεί στους 42-43 βαθμούς και δεν αποκλείεται να το ξεπεράσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΕΜΥ.

Αυξημένη επιφυλακή για τις πυρκαγιές

Για άλλο ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, το οποίο δεν είναι αποκομμένο απ′ όλη τη συνολική απειλή της κλιματικής αλλαγής, έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφορικά με τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και διεμήνυσε ότι ειδικά για όσους δίνουν τον αγώνα εκτός των γραφείων, «θα πρέπει και οι επιχειρήσεις και όλοι να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα και να δώσουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ξεκούρασης και δροσιάς στους εργαζόμενούς τους. Όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα των επόμενων ημερών». 

«Αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα και διαφορετικά δεδομένα. Ο μηχανισμός ετοιμάζεται και γι′ αυτό το ακραίο φαινόμενο, τον καύσωνα. Υπάρχουν τα σχέδια που έχουν και οι δήμοι και οι περιφέρειες και υπάρχουν και επιμέρους ζητήματα που θα συζητηθούν σήμερα σε σχέση με τους εργαζομένους, σε σχέση με την προετοιμασία του μηχανισμού, διότι δεν είναι μόνο το ζήτημα του καύσωνα αλλά είναι και τι σημαίνει ο καύσωνας για το μεγάλο ζήτημα των πυρκαγιών», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι η χώρα μπαίνει σε αυξημένη επιφυλακή για τις πυρκαγιές λόγω και των καιρικών δεδομένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.