Header Ads

Ιαπωνία: Νέες περιοχές σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης μετά από νέο ρεκόρ κρουσμάτων

ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε σήμερα τα τελευταία μέτρα.

Η Ιαπωνία αποφάσισε σήμερα να επεκτείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρεις νομαρχίες κοντά στο Τόκιο που φιλοξενεί την περίοδο αυτή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στη δυτική νομαρχία της Οσάκα καθώς αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην πρωτεύουσα και στην υπόλοιπη χώρα, γεγονός που πλήττει την εικόνα των Αγώνων.

Το Τόκιο, το οποίο βρίσκεται ήδη για τέταρτη φορά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, ανακοίνωσε σήμερα 3.300 νέα κρούσματα έπειτα από τον αριθμό ρεκόρ των 3.865 που καταγράφηκε μια ημέρα νωρίτερα. Συνολικά στη χώρα τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα κατέγραψαν ρεκόρ και ανήλθαν σε 10.743.

Η έκρηξη κρουσμάτων έχει ξεκινήσει να επιβαρύνει το σύστημα υγείας με 64% των νοσοκομειακών κλινών στο Τόκιο που είναι διαθέσιμες για σοβαρά περιστατικά COVID-19 να έχουν ήδη καταληφθεί από τα μέσα της εβδομάδας.

Τα νέα έκτακτα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ στις 2 Αυγούστου και θα ισχύσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ η ισχύουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τόκιο και στη νότια νήσο Οκινάουα θα παραταθεί έως τις 31 Αυγούστου, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα, ο οποίος ανακοίνωσε και τα τελευταία μέτρα.

Η Ιαπωνία έχει αποφύγει ένα καταστροφικό ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά σήμερα προσπαθεί να περιορίσει την πολύ μολυσματική παραλλαγή Δέλτα με τα νέα κρούσματα να σημειώνουν για πρώτη φορά ημερήσιο ρεκόρ 10.000 σε εθνικό επίπεδο φθάνοντας συγκεκριμένα τις 10.687 μολύνσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιασουτόσι, ο οποίος ηγείται της κυβερνητικής επιχείρησης για τη διαχείριση της πανδημίας, δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει κορυφωθεί η αύξηση των κρουσμάτων.

″Η κατάσταση είναι υπερβολικά σοβαρή”, είπε ενώπιον του κοινοβουλίου.

Η Ιαπωνία έχει επιβάλει ”κατάσταση έκτακτης ανάγκης” σε διάφορες περιοχές, που ωστόσο περιλαμβάνει κυρίως εθελοντική τήρηση των μέτρων, σε αντίθεση με άλλες χώρες που επιβάλλουν αυστηρά λοκντάουν.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν κουραστεί από την υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι και κάποια μπαρ αρνούνται να τηρήσουν τους περιορισμούς, ενώ η εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρα είναι αργή.

Ο υπουργός Υγείας Νοριχίσα Ταμούρα δήλωσε ότι η χώρα έχει εισέλθει σε ένα νέο ”υπερβολικά τρομακτικό” στάδιο καθώς αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα παρότι δεν αυξάνεται η μετακίνηση των πολιτών και σημείωσε ότι η παραλλαγή Δέλτα είναι ένας βασικός παράγοντας.

″Θεωρώ ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να προβλέψουν ανησυχώντας πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτή η κατάσταση και θεωρούν αδιανόητο ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική καθημερινή τους ζωή”, είπε ο ίδιος στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η αύξηση στα κρούσματα πλήττει τον Σούγκα, το ποσοστό αποδοχής του οποίου βρίσκεται ήδη στο χαμηλότερο σημείο από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία τον περασμένο Σεπτέμβριο και ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια κούρσα διαδοχής στο κυβερνών κόμμα και με βουλευτικές εκλογές αργότερα μέσα στον χρόνο.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι διοργανωτές έχουν αρνηθεί ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στους Αγώνες και στην πρόσφατη έκρηξη νέων κρουσμάτων.

Σε αντίθεση με τους εθελοντικούς περιορισμούς και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άλλες περιοχές της χώρας, το Ολυμπιακό χωριό στο Τόκιο που φιλοξενεί τους αθλητές και τους προπονητές τους υπερηφανεύεται για το πλέον του 80% ποσοστό εμβολιασμών, την υποχρεωτική διενέργεια διαγνωστικών τεστ και τον αυστηρό περιορισμό στις μετακινήσεις.

Σήμερα οι διοργανωτές ανέφεραν 27 νέα κρούσματα κορονοϊού που συνδέονται με τους Ολυμπιακούς, περιλαμβανομένων τριών αθλητών, με τα οποία ο συνολικός αριθμός από την 1η Ιουλίου ανήλθε σε 220.

Ποσοστό μικρότερο του 30% των πολιτών στην Ιαπωνία είναι πλήρως εμβολιασμένο. Ο Νισιμούρα επανέλαβε ότι όλοι όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν θα μπορούν να το κάνουν μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

 Πηγή: Reuters

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.